FCK benytter sig af blod-spinning
Illustration
Superliga

FCK benytter sig af blod-spinning

Superligaens tophold benytter sig også af blod-spinning til behandling af skadede spillere.

Tirsdag kom der fokus på skadesbehandling med centrifugeret blod efter, det kom frem, at Tottenham benytter metoden til at pleje stjernespilleren Gareth Bales ankelskade i håbet om at kunne fremskynde hans retur til sæsonafslutningen.

Metoden har tidligere været kritiseret af det internationale anti-doping agentur WADA, der dog siden har givet grønt lys til at benytte metode, da effekten i form af forbedrede præstationer hos idrætsudøveren ikke er nævneværdig. 

Metoden er benyttet i flere af de europæiske topklubber, men også i Danmark bliver der trukket blod ud af spillere for så igen at sprøjte det tilbage i kroppen efter at blodet har været centrifugeret, hvilket blandt andet øger antallet af et væksthormon i det behandlede blod og derfor kan gøre en skadesbehandling mere effektiv

FC Københavns læge Morten Boesen bekræfter overfor sporten.dk, at klubben benytter sig af metode, der også går under betegnelsen PRP-behandling.  

- I FCK bruger vi det mest i forbindelse med muskelskader. Hvis en spiller har en forstrækning, eksempelvis. Jeg vil tro, at vi har gjort det et par gange i denne sæson, siger Morten Boesen til sporten.dk

Effekten af behandlingen kan angiveligt gøre en skadesbehandling op til fem gange hurtigere, hvilket har fået flere og flere store klubber til at benytte det, når deres stjerner er ramt af skavanker og skader. Men selv om FC København altså også benytter sig af metoden, får det ikke opbakning alle steder fra.

Landsholdets tidligere læge Mogens Kreutzfeldt er næstformand i DBU medicinske udvalg og mener ikke, at der er bevis nok for at metode virker effektivt, og han bakkes op af Eilif Larsen, der i årtier har behandlet danske topatleter

- Jeg kan ikke anbefale metoden. Dels fordi der mangler evidens, dels fordi det altså ikke er godt, hvis der kommer for mange hvide blodlegemer med ind i de skadede muskler og led, siger Eilif Larsen.