FC Midtjylland lå nummer et i Superligaen og var ved at line flere nye storsalg op, da Superligaen lukkede ned.
Med 12 point i forspring til FC København med 12 runder igen vil FC Midtjylland helt sikkert gerne have gang i ligaen igen, og det vil man også gerne for at få penge i kassen.
Tipsbladet.dk ser nærmere på FC Midtjylland og hvordan klubben står rustet til de kommende måneder og år, hvor virussen og den økonomiske krise rammer Superligaen hårdt.
Stats
Spillerbudget før krisen: 100-110 millioner kroner
Placering: Nummer 1, 62 point i 24 kampe
Afslutninger per kamp: 15,9 (1)
Boldbesiddelse: 52,8 (5)
Vundne luftdueller: 476 (5)
Topscorer: Ronnie Schwartz, 14 mål
12 af Schwartz' mål blev scoret for Silkeborg IF i efteråret. Evander Ferreira og Awer Mabil har scoret syv mål hver.
Krisestemning: 5 af 6
Resultat af seneste årsregnskab: +55,8 millioner kroner
Likviditet i seneste årsregnskab: 53,5 millioner kroner
53,5 millioner kroner lyder af meget, ja det er det største beløb i Superligaen. Men der, med 53,5 millioner kroner på bankbøgerne 1. juli 2019, ligger FC Midtjylland ikke længere, langt fra. Klubben har været i gang med at sikre likviditeten, og selvom det på ingen måde er kritisk, skal der kontanter til, når man som FC Midtjylland skal dække en drift, man de seneste sæsoner har tabt over en million kroner på om ugen, vel at mærke før spillersalg.
Læs også:Medie: Premier League-klubber overvejer FC Midtjyllands idé
I parentes er rangeringen i Superligaen.
Økonomisk situation
FC Midtjylland udfordrer FC København benhårdt i toppen af Superligaen i disse år og er et godt stykke foran Brøndby IF. Men på flere områder minder man mest af alle i Superligaen om FC Nordsjælland ved at være helt afhængig af at sælge spillere, og at sælge dem dyrt.
I denne sæson ser FC Midtjylland ud til at styre mod et underskud, fordi man kun har solgt for omkring 20-25 millioner kroner mere, end man har købt spillere for – den balance var omkring et plus på 120 millioner kroner i kontanter i seneste års regnskab.
Så maskinen er spændt hårdt for, og derfor er nedlukningen af ligaen og den voldsomme nedgang, der sandsynligvis kommer på transfermarkedet senere på året, giftig for FC Midtjylland.
FC Midtjylland har styr på spillernes kontrakter, så ingen af de mest attraktive står til at have udløb næste år, for slet ikke at sige i år, men nedgangen kan alligevel blive noget skidt for FCM, fordi man i større grad end de øvrige tophold er afhængig af at få store transferoverskud år efter år.
Også sponsorindtægter og tv-indtægter bliver ramt, og så er udsigten til i yderste tilfælde at misse et mesterskab selvfølgelig rædsomt.
At FC Midtjylland mangler de indtægter skal dog ikke få klubbens fans til at frygte – eller andre klubbers fans til frydefuldt at vente på – en alvorlig nedgang for FC Midtjylland. Det vil ikke give mening for ejer Matthew Benham at spare hårdt på hverken FC Midtjylland eller Championship-holdet Brentford, når begge klubber er blevet stærke forcer på transfermarkedet i deres respektive ligaer og har stor succes.
Det skal kun være fordi, Benhams betting-baserede forretning er i krise, og selv i det tilfælde må den engelske milliardær (i danske kroner) have så mange kontakter i London, at ekstra finansiering kan skaffes i løbet af kort tid.
Hvordan påvirker nedlukningen klubben?
Det er ikke et mareridt på linje med Liverpools, men det vil være voldsomt bittert for FC Midtjylland, hvis sæsonen ikke kan spilles færdig og rivalerne og deres fans kan sige, at 2020 ikke var et rigtigt mesterskab, hvilket i udgangspunkt må være det, FCM bliver i tilfælde af en lukning af Superligaen efter 24 runder.
Det er drøntræls for FC Midtjylland, at spillerne ikke spiller set fra et transferperspektiv, for havde man lyst til at få kontanter i kassen til sommer i stedet for at satse alt på Champions League, var der en række spillere, man kunne sælge dyrt.
FC Midtjylland har arbejdet på at sikre sig likviditet og opbakning, især hvis krisen bliver langvarig. Varer nedlukningen ind i efteråret, kan det ikke udelukkes, FC Midtjylland føler sig nødsaget til at sælge et par spillere, man helst ville have holdt på, men varelageret er stort.
FCM gik med planer om yderligere samarbejdsklubber, en udvidelse af fodboldakademiet i Nigeria og andre projekter, og disse er sat på pause, indtil krisen slipper sit tag.
Klubbens næste transfervindue
FC Midtjylland bør kunne holde på profilerne, hvis man gerne vil. Hvis markedet rører tilstrækkeligt på sig, kunne man skære i det meget store antal spillere, man ejer og har udlejet, og endelig kan det ikke udelukkes, at Evander Ferreira er så attraktiv i flere udenlandske klubbers øjne, at FC Midtjylland med ham kan trodse krisen og gøre ham til det dyreste salg næst efter unikke Alexander Sørloth.
Med mindre kassen er helt tom, vil det være dybt overraskende, hvis ikke FC Midtjylland med Matthew Benhams penge i ryggen og adgang til ejerens database fra firmaet Smartodds køber nogle attraktive udenlandske spillere, eller forsøger at udnytte pressede Superliga-kollegaers pengenød til at købe et par af de bedste spillere fra de mindre Superliga-klubber.
Bedste salgsemner
Evander Ferreira
21 år
Offensiv midtbanespiller/Central midtbanespiller
Brasilien
53 kampe/17 mål
Gammel pris: 50-85
Ny pris: 40-75
Evander frustrerer til tider sine trænere og holdkammerater, og hans frustrerer helt sikkert fans, journalister og de andre klubbers fans med sin til tider lidt for overlegne stil. Men det er ligegyldigt – den 21-årige brasilianer er en af de teknisk stærkeste spillere i Superligaens historie og har driblinger, afleveringer og et blik for det overraskende, der helt tydeligt også kan bruges i en af Europas 10 største ligaer.
Det afspejles i prisen, for Evander er ekstremt mange penge værd, og kan meget vel også være det på det transfermarkedet, der venter til sommer og/eller efteråret.
Han vinder ingen flidspokal for sit defensive arbejde, men who cares, når han sparker til en fodbold som en offensiv midtbanespiller i en af Top 5-ligaerne.
Ja, han irriterer mange danske fodboldfans, men udenlandske klubber er fløjtende ligeglade – han bliver meget dyr.
Erik Sviatchenko
28 år
Midterforsvarer
Danmark
204 kampe/17 mål
Gammel pris: 10-15
Ny pris: 7-12
Man har en plan, indtil coronavirussen smadrer store dele af fodboldverdenen, så hvad der skal ske med FCM-anføreren er uvist. Den oprindelige plan var, at Sviatchenko skulle sælges denne sommer og have sit andet udlandsophold, muligvis langt fra Danmark om nødvendigt, og ellers i en så stærk klub i en større europæisk liga som muligt.
Hvor den plan står ved parterne først for alvor, når der sættes datoer på transfervinduet i Europa, og man har en bedre idé om, hvor længe ligaerne og klubberne er ramt.
FC Midtjylland virker indstillet på at sælge anføreren mod at få en rimelig pris, så det bliver ikke til flere penge end de omtrent 15 millioner kroner, Celtic betalte i 2016. Men det vil heller ikke give mening for FCM bare at forære anføreren væk, når man så gerne vil i et europæisk gruppespil.
Awer Mabil
24 år
Kantspiller/offensiv midtbane
Australien
72 kampe/13 mål
Gammel pris: 20-40
Ny pris: 15-30
Australieren er blevet langt dygtigere til at læse spillet, og med hans hurtighed og gode driblinger er han blevet en Superliga-profil i ordets egentlige forstand.
Som australier, og landsholdsspiller, åbner mange markeder sig for Mabil ud over de større ligaer eller rigere klubber her på kontinentet, og Mabil har udløb i 2022 og skal nok sælges i et af de næste to vinduer.
Frank Onyeka
22 år
Defensiv midtbane/Central midtbane
Nigeria
70 kampe/12 mål
Gammel pris: 20-50
Ny pris: 15-30
Frank Onyeka er blevet en stabil central midtbanespiller, der enten erstatter Tim Sparv eller spiller ved siden af den finske landsholdsanfører. ”Stabil” er måske ikke rimeligt – Onyeka er blevet en fremragende oprydder, der stadig er målfarlig og ligesom Evander har mange spillemæssige kompetencer, der vækker opsigt i de større europæiske ligaer. Onyeka har kontrakt til 2024, så FC Midtjylland har næppe travlt med at sælge.
Joel Andersson
23 år
Højre back
Sverige
60 kampe/1 mål
Gammel pris: 20-40
Ny pris: 15-30
Andersson er endnu en spiller, FC Midtjylland kan sælge og tjene pænt på, også på det nuværende marked, men som de nok gerne vil holde på en sæson til i håbet om at vare længere i Europa. Dion Cools blev købt i januar for en million euro som Anderssons afløser, så uret tikker, selvom det iskolde transfermarked selvfølgelig gøre det mere oplagt at vente til 2021.
Læs også:Ung FCK-assistent: En intens første tid
Læs også:Tidligere FCM-profil fik overraskende opkald fra tyrkisk minister
Læs også:Frustreret Pione Sisto: Nogle prøver at ødelægge mit ry
Læs også:Corona-krise: Spillersalg i Brøndby er ikke nok - nye millioner er et must
Læs også:Direktør om coronakrisen: Vi bliver selvfølgelig også ramt i FC Midtjylland