Siden Superligaen blev til i 1991, har over 2500 spillere fået spilletid i den bedste danske række, og hver sæson afvikles 250 kampe. Ingen kan huske alt sammen, så hvad er det, der gør, at nogle skiller sig ud i mængden af spillernavne og kampresultater?
Tipsbladet.dk sætter i årets julekalender fokus på enerne og unikummerne i dansk fodbold. Dem, der har slået rekorder – både gode og dårlige; dem, der har præsteret noget, som ingen andre har; de kampe, der aldrig bliver gentaget.
I dag, den 18. december, fortæller vi historien om Jeppe Curth, der blev skiftet ud i næsten halvdelen af sine Superliga-kampe, men som plejer at sige, at hans trænere jo fint kunne skifte ham ud, når han alligevel havde afgjort kampene.
Det er de færreste professionelle fodboldspillere, der drømmer om slutte Superliga-karrieren med at blive skiftet ud efter 23 minutter i et nederlag til AGF. Men for Jeppe Curth var det på sin vis en retvisende afsked med topfodbold. Ikke så meget nederlaget eller nedrykningen, der fulgte, men udskiftningen.
Det havde han prøvet 129 gange før i landets bedste række, og dermed føjede han kun yderligere til sin rekord, da han skadet måtte forlade banen. Den rekord har han stadig; Danny Olsen er blevet skiftet ud lige så mange gange, men Curths udskiftningsprocent er højere, 44,83 procent, så han tager førstepladsen.
Selv mener han, at han bare var så effektiv, at han klarede det hele på den halve tid.
- Jeg plejer at joke med, at jeg har haft nogle dygtige trænere, der vidste præcis, hvornår vi bare skulle køre den hjem, efter jeg havde bragt holdet foran. Det er altid det, der har været mit skyts: at jeg kunne lukke kampen, og så skulle de andre bare køre den hjem, siger Jeppe Curth om sin rekord.
Førende ekspert
Samtalen med Jeppe Curth kom skævt fra start, da tipsbladet.dk ringede til ham i sidste uge. "Tillykke med rekorden, hvis man kan kalde det det," fik journalisten sagt, og det ragerede den nu forhenværende fodboldspiller på. Med et glimt i øjet, men også et gran alvor.
Han ville gerne udfordre antagelsen, at det var negativt, at han blev skiftet ud i halvdelen af sine Superliga-kampe. Det plejer jo ellers sjældent at være et godt tegn, når træneren beslutter, at holdet er bedre stillet uden én på banen, og fodboldhistorien er da også rig på eksempler på spillere, der har forladt grønsværen med en sur mule.
Sådan behøver det ikke være, mener manden, der må være dansk fodbolds førende ekspert på området.
- Det der med at blive møgsur over at blive skiftet ud, tror jeg, er også en reaktion på, at man ikke føler selv, at man har kunnet præstere det, man egentlig har lyst til at præstere. Det er én selv, man skuffer, siger Jeppe Curth.
- Jeg har aldrig haft den negative effekt af det. Hvis jeg var sur over at blive skiftet ud, var det, fordi jeg følte, jeg kunne have gjort mere, end jeg gjorde.
Nogle gange gav udskiftningerne anledning til, at Jeppe Curth kunne få sin egen personlige hyldest. Han blev eksempelvis skiftet ud, efter han havde scoret i begge 2-2-kampe mod Villarreal og ude mod Manchester United i Champions League i 2008.
Jeppe Curth har gjort, hvad han skulle, og lavet mål mod Villarreal i Champions League. Senere blev han, selvfølgelig, skiftet ud. Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Men det var nu ikke altid, fordi han havde scoret, at han blev skiftet ud. Det var som regel, fordi han havde tømt tanken i løbet af de første 70 minutter. Helt i tråd med taktikken.
- Offensivt skulle jeg lave dybdeløb hele tiden rundt om angriberen oppe foran. Når vi så ikke havde bolden, skulle jeg løbe og lukke huller foran midtbanekæden. Så løbearbejdet var i perioder ret meget. Det er jeg slet ikke ked af, for det er måske også derfor, jeg har spillet så meget: Fordi jeg har haft den egenskab, fortæller Curth.
- Det gør også, at man kan spille på en anden måde. Hvis man ved, man kun skal spille 60 eller 70 minutter, så ved man også, man kan være fluen i flasken i den periode. Man kan drøne rundt og bruge alle kræfterne i den periode, fordi de sidste 20 minutter skal man ikke gemme kræfterne til.
Forklaringen er ikke, insisterer han, at han var i dårlig form eller en dovenlars.
- Jeg skal ikke vove at påstå, at jeg har Würtz' udholdenhed i forhold til at løbe og løbe og løbe. Men når vi har lavet beep-test, har jeg altid været i top 3 eller 5. Så det er ikke, fordi jeg ikke havde udholdenhed. Jeg brugte det på en anden måde. Så blev jeg den spiller, der både kunne dække dybdeløb og de defensive huller, siger Jeppe Curth.
Han kan næppe prale af at have rekorden for flest udskiftninger i Superligaen ret meget længere, da Danny Olsen som nævnt blot mangler én udskiftning for at overgå ham. Den aktive spiller, der er tættest på, er Rilwan Hassan med 102 udskiftninger. Hele top 10 ser ifølge danskfodbold.com således ud:
Spiller
Kampe
Udskiftninger
Procentdel
Jeppe Curth
290
130
44.83%
Danny Olsen
317
130
41.01%
Peter Graulund
290
111
38.28%
Michael Hansen
371
110
29.65%
Todi Jónsson
243
108
44.44%
Jan Kristiansen
338
107
31.66%
Michael Silberbauer
258
106
41.09%
Tommy Bechmann
208
105
50.48%
Thomas Lindrup
238
104
43.70%
Rilwan Hassan
213
102
47.89%
Dette er den 18. låge i Tipsbladet.dk's julekalender i december. Læs med i morgen, hvor vi åbner låge nummer 19. Du kan klikke her og se alle de tidligere fortællinger fra årets julekalender.