Dårlige resultater, missede slutrunder, vigende folkelig opbakning, en ny træner, der forsøger at vende det igen.
Det kunne såmænd sagtens være en opsummering af det danske landsholds situation før VM-kvalifikationen, men det var virkeligheden Montenegro for halvandet år siden. Forventningerne til og troen på landsholdet var i bund, men forud for skæbnekampene mod Danmark i aften og Polen på søndag er har folket igen stillet sig bag deres 23 udvalgte.
Montenegro har aldrig været til hverken VM eller EM, og kun én gang har landet været tæt på, da Tyrkiet stod i vejen i playoffrunden op til EM i 2012. Ganske vist har Montenegro blot 11 år som selvstændig nation på bag, men alligevel. De skuffende præstationer skabte en form for mismod.
Resultaterne og spillet i denne kvalifikation har dog, ligesom Danmarks seneste optrædener mod Polen og Armenien, tændt en gnist i det fodboldgale Montenegro, og forud for aftenens kamp står interessen for landsholdet i lys lue, fortæller Danilo Mitrovic, der er journalist på avisen Vijesti.
- Vi kan blive etter, toer og treer i puljen, men efter min mening er det vigtigste atmosfæren og spændingen og euforien over, at Montenegro spiller de kampe afgørende igen. Det plejer at være slut, når halvdelen af kampene er spillet. Meget få havde forventet det før kvalifikationen, for Montenegro var meget dårlige i sidste kvalifikation. Atmosfæren omkring landsholdet var ikke særlig god og langt fra, hvad den er nu, siger Danilo Mitrovic til tipsbladet.dk.
- Folk er begyndt at tro på landsholdet igen. Og at drømme. Hvis Montenegro kommer til VM, er det det største i montenegrinsk sport. Ikke bare i fodbold. Montenegro har for eksempel vundet EM i kvindehåndbold og EM i vandpolo, men hvis fodboldholdet kommer til VM, bliver det efter min mening det største.
Forklaringen er slet og ret, at fodbold er den mest populære sportsgren i det lille Balkan-land med 680.000 indbyggere, der ligger klemt inde mellem Albanien, Kosovo, Serbien, Bosnien, Kroatien og Adriaterhavet.
Montenegro var en del af det gamle Jugoslavien, så Serbien-Montenegro og siden 2006 sin egen, uafhængige nation. I et land, hvor under halvdelen er etniske montenegrinere, og hvor minderne om 90'ernes blodige krig i regionen stadig er i frisk erindringen, har sport vist sig som et effektivt samlingspunkt.
Landstræner Ljubiša Tumbaković har før kampen fortalt, at han har bedt sine spillere være gode professionelle, men samtidig patrioter, når de går på banen. Og som stjernen Stevan Jovetic sagde for nogle år siden:
- Det betyder alt for os at komme med til VM første gang, fordi vi kommer fra så lille et land. Det giver landet prestige. Vi har set vores naboer fra Kroatien og Serbien spille sig til VM. Det vil vi også prøve.
De mindste på den største scene
VM-drømmene fik for alvor næring efter sejren i Parken for et år siden, og modsat tidligere kvalifikationer er Montenegro endnu ikke snublet denne gang. Det har skabt stor optimisme i landet, men den overskygger ikke for respekten for Danmark.
- De ved, at Danmark måske er den sværeste modstander lige nu. Folk følger fodbold og kender de danske spillere i europæisk fodbold. Eriksen, Schmeichel, Delaney. De ved, at Danmark er en rigtig god modstander og i rigtig godt form efter sejrene mod Polen og Armenien, siger Danilo Mitrovic.
Fordi Montenegro allerede har klaret sig over forventning, er presset på danskerne, mener han.
- Der er ikke noget pres. Danmark var ikke med i de sidste to slutrunder, så derfor er presset på Danmark. Folk mener, at Danmark er favoritter på grund af dansk fodbolds historie, så der er også stor respekt for Danmark. Sejren i København sidste år ændrede ikke på det. Men der er stort håb her. For første gang i vores historie spiller Montenegro fodbold. For seks år siden var holdet meget defensivt, og vi havde én stor stjerne, Mirko Vucinic, som scorede målene. Nu har Montenegro fundet ud af spille fodbold og forsøger at dominere.
Holdet er nu blot to kampe fra at kvalicere sig direkte til VM, hvis alt går vel, men hvis det må gennem to playoffkampe, kan det nok også gå. Det er tættere på, end Montenegro nogensinde har været på fodboldens største scene.
I 2006 blev Trinidad og Tobago med 1,3 millioner indbyggere den mindste nation til at spille VM-slutrunde, og eftersom Montenegro har omkring halvt så mange, vil landet slå den rekord, hvis landsholdet lykkes med at bringe hæder og ære til deres unge land.
- Måske kan vi blive det mindst hold til VM nogensinde. Tænk engang. Playoffrunden kan give svære modstandere, så vi er så tæt på, men samtidig så langt fra. Lige nu er det vigtigste atmosfæren omkring holdet, og at folk er begyndt at drømme igen, siger Danilo Mitrovic.