Virusekspert forudser: Jeg tror ikke, fodbold vender tilbage lige foreløbig
Foto: Jan Christensen/Getty Images
Superliga

Virusekspert forudser: Jeg tror ikke, fodbold vender tilbage lige foreløbig

Professor i læren om virusser anbefaler Superliga-klubber ikke at træne i øjeblikket. Og hvis de gør, bør spillerne ikke bade sammen. Under alle omstændigheder kan kampene næppe genoptages foreløbig, forudser han.

Alt er midlertidigt i øjeblikket. Regeringens tiltag mod coronavirus gælder i to uger. Superligaen er sat på pause resten af marts. Champions League skal ikke spilles i næste uge.

Fodbolden er i endnu højere grad end samfundet lukket ned. Alt afhænger lige nu af, hvornår spillet kan begynde igen. Først når vi ved det, kan sportens jakkesæt beslutte, hvilke konsekvenser det får: Skal EM udsættes, hvordan skal Superliga-sæsonen spilles færdig, hvornår begynder Champions League igen?

Foreløbig er Superliga-sæsonen sat på pause måneden ud. Derefter ved ingen, hvordan de resterende runder skal afvikles. Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi, altså videnskaben om virusser, ved Københavns Universitet, forventer dog ikke, at det bliver de næste par uger.

Han advarer mod, at man for tidligt slækker på tiltagene, der skal bremse spredningen af coronavirus. Det lærte de på den hårde måde i en amerikansk by under den spanske syge, fortæller han. Da havde man egentlig knækket smittekurven, og så troede man, at sygdommen var på retræte. Derfor åbnede man skolerne og rullede andre tiltag tilbage.

- Og så boomede epidemien igen i en ny bølge. Så det er meget vigtigt, når man ser en effekt, at man holder ved. Selv om det måske både er svært at forstå og at tage beslutningen, siger Allan Randrup Thomsen til tipsbladet.dk.

- Jeg vil sige, at jeg tror ikke, det bliver lige foreløbig (at fodbolden kan genoptages, red.). Selv hvis de her indgreb begynder at vise en effekt, når vi når enden af de 14 dage, tror jeg, det vil være for tidligt at slække på tiltagene.

Send spillerne hjem
I mellemtiden er Bo Henriksen gået i tænkeboks. Det samme er Brian Priske, David Nielsen, Glen Riddersholm og Kent Nielsen. De ved endnu ikke, om de skal sende deres spillere hjem for at mindste smittefaren ved coronavirus, eller om de skal træne videre.

Spørger man Allan Randrup Thomsen, er svaret heller ikke så let at svare entydigt på. Skåret helt ind til benet, anbefaler han, at spillerne holder sig derhjemme.

- Hvis jeg kunne vælge, ville jeg ud fra smittemæssigt synspunkt foretrække den løsning, at folk bliver sendt hjem og løbetræner for sig selv og dermed går i bad for sig selv, siger han.

Professoren fortæller, at smittefaren ved selve fodboldspillet er relativt lav, men at risikoen er høj, når spillerne skal klæde om og bade sammen bagefter.

Det skyldes, at spillet foregår udenfor, dels man på banen sjældent er i tæt kontakt med andre spillere i ret lang tid af gangen. Til gengæld har virussen gode vilkår i omklædningsrummet.

- Det, der er problemet, er omklædningsfasen. Der står man typisk i et relativt tæt rum og ofte med tæt og fugtig luft. Det vil alt andet lige fremme smitteoverførslen, siger Allan Randrup Thomsen.

Læs også:AaB sender spillerne hjem: De skal holde sig langt væk fra fitnesscentre

Så hvis man insisterer på at træne som hold, bør man måske gøre som i gamle dage: ankomme omklædt og køre direkte hjem bagefter.

- Selv om jeg ikke er glad for at sige det, bør man principielt set tage hjem og gå i bad. Det er hygiejnisk set ikke et råd, man normalt vil komme med, men den tætte kontakt afgør det. Det er den fase, hvor man er tættest på sine kollegaer. Det er altså et risikomoment, siger professoren.

- Det er ikke de store ting, men vi er i en fase, hvor vi skal prøve at reducere alt mest muligt. Virussen er relativt smitsom, så man skal være skarpe på at reducere smittespredning med alle midler.

Så meget selvtræning som muligt
Randers FC er et af de hold, der fra mandag træner som normalt. Sportsdirektør Søren Pedersen har fortalt til Randers Amtsavis, at man sender alle ansatte i administrationen og spillerne på U-holdene hjem, så færrest mulige personer kommer i kontakt med hinanden.

Den slags hjælper bestemt også, lyder det fra Allan Randrup Thomsen. Men man kan aldrig vide sig sikker, og man kan ikke tegne en grænse for, hvornår man har gjort nok for at sikre sig mod smitte.

- Der er ikke en skarp linje, der siger: Dét må du, og dét må du ikke. Men jeg ville foretrække, at man lavede så meget selvtræning som muligt. Så kunne man reducere fællestræning til et absolut minimum, siger han.

Læs også:Randers forklarer fortsat træning: Smittefaren her er minimal

Søren Pedersen sammenlignede også smittefaren ved fodboldtræning med smittefaren ved at selvtræne med løbe ture.

- Med de forbehold, som vi har taget, er smittefaren ved at være her minimal. Hvis spillerne løber en tur i det fri, kan de møde andre mennesker og blive smittet, lød det fra sportsdirektøren.

Den pointe holder dog ikke helt. For coronavirus kræver mere kontakt, end at man løber forbi andre mennesker.

- Ingen siger, man behøver løbe ind i personen. Jeg plejer at sige til folk, at de kan vise hensyn ved at slå et sving, når de løber forbi. Så kommer man ikke så tæt på, og så er risikoen minimal. Der skal relativt tæt kontakt til, siger Allan Randrup Thomsen.

Tipsbladet.dk har i denne artikel samlet en oversigt over, hvordan de forskellige Superliga-hold træner eller ikke træner i den kommende tid.

Læs også:SønderjyskE-boss: Det er en alvorlig situation

Læs også:Hobro-chef foreslår: Nul nedrykkere og én oprykker

Læs også:Bo Henriksen: Det her sætter en streg under, hvad der er vigtigt i livet