Video : Tipsbladet
Superliga

Upopulær transfermodel: Advarer mod unfair pres

FIFPro holder et vågent øje med multiklub-modellernes fremvækst og det pres, det kan være med til at lægge på spillere for at lægge deres karrierer i hænderne på klubberne.

Tipsbladet sætter i disse uger fokus på multiklub-modellernes indvirkning på dansk og europæisk fodbold, og ikke mindst på transfermarkedet.

Modellen med ejerskabet af flere klubber placeret hos samme ejer og gruppe af investorer får kritik for at gøre transfermarkedet og fodboldverdenen mere uigennemsigtig, og fra politisk hold i såvel Folketinget som Europaparlamentet er fænomenet i fokus, blandt andet efter Tipsbladets artikler.

Et af de kritikpunkter, flere af Tipsbladets kilder har luftet, er den usikkerhed og det pres, der kan opstå på spillere, der er i klubber, som er del af en multiklub-model.

Her er der set en del tilfælde på, at spillere forlænger deres kontrakter for at få lov at blive udlejet, enten til andre klubber i klubsamarbejdet eller uden for.

Det kan tolkes som et middel til at sikre multiklub-ejerskabet kontrol over spillerens karriere, her i form af en kontraktforlængelse som modydelse for en lejeaftale, noget der altså binder spilleren i længere tid til multiklub-samarbejdet.

Den internationale spillerforening FIFPro er bevidst om multiklubmodellens fremvækst i blandt andet Danmark, hvor FC Midtjylland arbejder systematisk med Mafra i Portugal og FC Fredericia i 1. Division samt FC Ebedei i Nigeria og Brentford i Premier League, og hvor også Brøndby IF er del af et stort klubsamarbejde med David Blitzer i centrum, som vi har set i sagen med Justin Che.

Læs hele Tipsbladets tema-artikel om multiklub-ejerskabernes effekt på transfermarkedet her

Hos FIFPro er man ikke begejstret for det pres, der i multiklub-modeller kan blive lagt på spillere.

- Vi er opmærksomme på det pres, spillere kloden rundt er under for at forlænge eller ændre deres kontrakter. Den slags pres opstår ikke kun i multiklub-ejerskaber, det er også del af en generel attitude i fodboldbranchen, hvor spillere ofte behandles som finansielle investeringer frem for ansatte. Den nylige sag om Kylian Mbappé er et godt eksempel, siger FIFPros juridiske direktør Roy Vermeer til Tipsbladet.

- Ingen spillere bør tvinges eller presses til at skifte til en klub mod deres egen vilje, og de skal heller ikke tvinges til at underskrive kontraktforlængelser, de ikke selv ønsker. Det er en helt grundlæggende ret som lønmodtager, og FIFA's regler om transfers og kontraktstatus forbyder udtrykkeligt, at en spiller har ret til at ophæve sin kontrakt, hvis han bliver udsat for pres til at ændre den.

- Grunden til, at så få spillere benytter sig af den ret, er at reglerne og håndhævelsen af dem fra FIFA's side sker på en måde, der gør det uattraktivt at forfølge muligheden. Løsningen er efter vores mening en gennemgribende reform af reglerne, så vi får et transfersystem, der ikke behandler spillerne som handelsvarer.

Også den portugisiske spillerforening, der blandt andet varetager interesser for spillere i FC Midtjyllands nye samarbejdsklub Mafra, er skeptisk. Læs mere om det her.