Tidligere Lyngby-spillere angriber træner: Hans skyld, vi rykkede ned
Med tanke på, hvad der var gået forud, kom det næppe som noget chok for fodbold-Danmark, da Lyngby Boldklub rykkede ud af Superligaen i foråret. Klubben havde trods alt været få dage fra konkurs og mistet en håndfuld spillere forud for det forår, som holdet gik ind til med ingen sejre i syv kampe.
Der er dog et par af spillerne, der mener, at katastrofen kunne have været afværget, hvis træneren havde været en anden end Thomas Nørgaard, der var blevet forfremmet, da David Nielsen tog til Århus.
På den anden side står flere af deres tidligere holdkammerater bag træneren. Tilbage står, der var mere bag holdets nedtur end det, der kom op til overfladen. Dette er anden del af tipsbladet.dk's fortælling om Lyngbys kaotiske sæson, som foruden konkurs-forskrækkelse og profilflugt indeholdt spillere, som følte sig kørt ud på et sidespor.
Vi begynder ved Kim Ojo og Mohammed Saeid, der langt fra var overbeviste om Nørgaards evner.
Begge forlod klubben i sommer. Ojo efter to år, Saeid efter bare syv måneder. Kim Ojo kalder Nørgaard ”en af de værste trænere, jeg har haft” og mener ligefrem, at ”han fik Lyngby rykket ned”, mens Saeid begrunder samme synspunkt således:
- På grund af måden, vi trænede på. Jeg synes ikke, det var så professionelt, som jeg har set hold træne, og man er kun så professionel som sin leder. Nogle spillere trænede ikke hver dag, af forskellige grunde, men under den nuværende træner (Mark Strudal, red.) er alle med til træning. Med den anden træner, når det skulle være ti mod ti, endte vi sommetider med at spille fire mod fire, fordi så mange var ude, siger Mohammed Saeid.
- Det kan være af mange årsager, skader, hvad som helst, men når kampene kom, var alle fit. Måske var han for flink over for nogle gutter, og nogle kunne nok slippe af sted med nogle ting, mens andre ikke kunne. Og man kunne se resultatet. Den danske liga er ikke så let, at man kan slappe af og bare tro, man kan vinde kampen. Man skal træne hårdt, man skal spille hårdt.
Hårdt var Lyngby også ramt i særligt foråret 2018, hvor klubben kæmpede for at komme på fode efter flirten med konkurs, mistede fem spillere i utide og var tvunget til at bruge lige så mange U19-spillere som voksne, erfarne folk.
Fra oktober til maj gik Lyngby 20 kampe uden sejr, men den korte opblomstring mod Silkeborg var ikke nok. Fire nederlag i fire playoffkampe mod Randers FC og Vendsyssel FF cementerede nedrykningen.
Læs første del af tipsbladet.dk's historie om de udenlandske spilleres utilfredshed her:
Uenige med Saeid og Ojo
Tipsbladet.dk har talt med en håndfuld andre Lyngby-spillere, som ikke deler Saeid og Ojos opfattelse. De påpeger eksempelvis, at truppen var så smal, blandt andet fordi fem spillere forlod den, da de ikke kunne få løn i begyndelsen af februar, at træneren var nødt til at bruge dem, han havde til rådighed. Nogle gange betød det, at spillere måtte skånes i løbet af ugen for at være klar om søndagen.
- Hvis man skal skære det groft op, handlede det om, at vi skulle overleve træningsugerne uden at få skader, og så skulle vi brænde alt vores krudt i weekenderne. Så jeg kan godt følge kritikken i, at det var lidt slapt, men jeg vil samtidig sige, at det ikke var med Thomas' gode vilje, det var sådan. Vi havde i hvert fald mange snakke om, hvad der skulle ændres, og hvor vi kunne ændre noget, siger daværende anfører Mathias Tauber.
Et par af Lyngby-spillerne påpeger også, at klubben og truppen aldrig for alvor kom sig oven på vinterens dans med konkurs-døden og det kaos, der fulgte med. Foruden den utidige afsked med Mikkel Rygaard, Casper Højer, Bror Blume, Simon Strand og Oliver Kjærgaard betød pengemanglen også, at holdet hverken kunne træne ordentligt eller spille kampe op til turneringsstart. Dermed kom det bagud på konditionen fra halvsæsonens begyndelse.
Mohammed Saeid i sin tid for Minnesota United. Foto: Getty Images.
Den indvending køber Saeid og Ojo også til dels. Som førstnævnte siger:
- Træneren blev selvfølgelig ikke hjulpet af situationen med konkurs-problemet. Det var et problem, for vi trænede ikke, og vi kunne ikke rejse, for vi havde ikke penge nok til bussen. Der var så mange ting, som gik galt på det forkerte tidspunkt. Det var ikke kun træneren, der traf dårlige beslutninger. Situationen i sig selv var meget dårlig, men det, jeg siger, er: Der er altid en måde, man kan gøre tingene bedre på. At få os til at glemme den slags ting.
Saeid mener, at det afspejlede sig i holdets præstationer på banen.
- Vi havde ikke nogen ide om, hvad vi lavede. Vi havde én taktik i den ene kamp, og så skiftede vi til en anden taktik i en anden kamp og en tredje i den næste kamp. Vi spillede så mange forskellige formationer i min tid der, det er skørt. Vi havde ingen klar idé om, hvad vi skulle, siger han.
- Spillerne var forvirrede: Skal vi gøre det her eller det her? Man kunne se det. Det var som nat og dag.
Mathias Tauber er meget omhyggelig med at understrege, at hans bidrag til historien ikke skal forstås sådan, at han prøver at skyde på hverken sine tidligere holdkammerater eller sin tidligere træner. Han fortæller bare sin version, siger han.
Den afviger fra Mohammed Saeids oplevelse af det taktiske setup.
- Jeg synes, at en af Nørgaards styrker var det analytiske og det taktiske arbejde. Det var ikke, fordi vi ændrede skidemeget formation. Hvis man ikke har kendt sin rolle der, vil jeg sige, det er, fordi man ikke har spurgt ind til det, lyder det fra den tidligere anfører.
Manglende invitationer
Én ting er holdets taktik, noget andet er spillernes relation til træneren. Den var for Saeids og Ojos vedkommende ikke god.
- Efter David skiftede, inkluderede han mig ikke i træningen i to måneder. Hvis angriberne trænede afslutninger, eller vi trænede, hvordan holdet skulle spille, involverede han mig ikke i det. I to-tre måneder talte han ikke med mig om, hvad han ville have fra mig, hævder Kim Ojo.
Også Mohammed Saeid siger, han følte sig ekskluderet fra fællesskabet.
- Det er præcis sådan, jeg følte det. Det var ikke spillerne, for jeg ved ikke, om de forstod, at det her fandt sted. Jeg bebrejder ikke dem noget, lyder det.
- Der var et tidspunkt, hvor Thomas skulle bruge Mayron George, og han, Kim og jeg spillede two-touch. Han havde ikke talt med os i lang tid, men da kom han over og tog Mayron til siden og sagde: Vi har brug for dig. Men jeg tænkte: "Du har allerede ødelagt chancen, og nu prøver du at få ham til at føle, at han er en af de vigtige spillere på holdet. Det er for sent."
Igen er der forskellige opfattelser blandt nogle af klubbens øvrige daværende spillere. Et par af dem påpeger, at Ojo og Saeid selv var skadet i perioder og dermed også var blandt dem, der sad over til træninger.
Ifølge Ojo og Saeid led deres forhold til Thomas Nørgaard et endeligt knæk, lige da slutspillet skulle til at begynde. Cheftræneren inviterede først en gruppe af ældre spillere og siden en gruppe af yngre spillere ud at spise, men Ojo, Saeid og Mayron George fik ingen invitation.
- Det er ligegyldigt, om vi var utilfredse, eller vi ikke spillede, for på det tidspunkt havde vi brug for hele holdet, så vi havde ikke råd til at have dårlig energi på holdet, mener Mohammed Saeid, og Ojo supplerer:
- Da vi hørte det, var vi overraskede, og vi var skuffede over nogle af spillerne. Som hold burde vi kæmpe for alle sammen, og træneren blev ved med at sige, at vi skulle være et hold; vi skulle ikke sætte nogen til side. Og så gjorde han, hvad han gjorde.
Mathias Tauber er siden skiftet til Nykøbing FC. Foto: Getty Images.
Tipsbladet.dk har også talt med Mayron George, som ikke vil sige andet om episoden end at bekræfte, at han og de andre ikke var inviteret, men at han har penge nok til at betale for sin egen mad, så han gad ikke gøre mere ved det.
Utilfredsheden over de manglende invitationer var ikke noget, hverken Saeid eller Ojo konfronterede Thomas Nørgaard med. Hos de øvrige Lyngby-spillere, som tipsbladet.dk har talt med, er der et par, der undrer sig over udeladelsen, mens andre forstår trænerens ræsonnement. Anfører Tauber placerer sig et sted midt imellem:
- Jeg vidste faktisk ikke, at de ikke var inviteret til noget af det. Jeg kan da godt se det, hvis jeg sætter mig i deres sted. Omvendt kunne man også være lidt hård og sige, at de for lang tid siden havde meldt sig ud af den klub. De ønskede jo ikke at bidrage. Det var i hvert fald opfattelsen, siger han.
- Man skal passe på med, hvad man siger, for jeg har ikke talt direkte med dem om det, men det undrer mig lidt, at de går så meget op i lige den del. Jeg ved da, at de allerede på det tidspunkt snakkede om, at de skulle væk, og Mayron havde allerede skrevet kontrakt med Midtjylland. Omvendt kunne man godt have gjort det på en anden måde, så jeg er lidt på den ene og lidt på den anden side.
Jo mere man giver, desto mere får man
Normalt når klubber af Lyngbys størrelse henter udenlandske spillere, er det med det formål, at de skal være profiler, men det var hverken Ojo, Saeid eller George i det forår, der endte med en nedrykning. Måske er en del af forklaringen, at de aldrig faldt til.
Som man kan læse i første del af fortællingen om Lyngbys kaotiske sæson, havde nogle af de udlandske spillere svært ved at få deres privatliv til at fungere. Læg dertil, at mindst to af dem følte sig marginaliseret af træneren, og at flere af de danske spillere, som det fremgår af denne historie, havde en anden opfattelse af begivenhedernes forløb.
Baseret på de kilder, tipsbladet.dk har talt med, er det ikke sådan, at der står en forenet gruppe af udenlandske spillere stejlt over for en forenet gruppe af danske. Men samtalerne med kilderne giver det indtryk, at der var en vis distance mellem nogle af udlændingene og danskerne, der omvendt undrede sig over nogle udenlandske spillere.
Én af dem siger eksempelvis, at han synes, det er underligt, at de gør noget ud af de manglende middagsinvationer, når de efter hans opfattelse ikke viste, at de havde lyst til at være en del af fællesskabet, og de havde meldt fra til andre fællesarrangementer.
Mathias Tauber er mere diplomatisk og medgiver da også, at Lyngby-spillerne kunne have gjort mere for at inkludere udlændingene, der ifølge den tidligere anfører også bærer deres del af ansvaret.
- Det handler lige så meget om, hvad man giver til gruppen. Jo mere man giver til gruppen, desto mere får man igen. Hvis man som udlænding kun snakker med udlændingene nede i omklædningsrummet, så er det svært både for dem og for de danske spillere at komme ind på livet af hinanden, siger han.
- Så kan man prøve nok så meget, men hvis ikke det er modtageligt, så bliver det svært, og det har vi da haft tilfælde af, uden jeg vil sige, at det lige er Kim eller nogle af de andre.
Synes du, at hvis de følte sig uden for, var det deres egen skyld?
- Både og. Vi som trup kunne måske også godt have gjort det endnu bedre, specielt for Mohammed Saeid, som kom på et helt håbløst tidspunkt. Der tror jeg simpelthen også, at vi som trup var fyldt op af alt muligt andet, og så er det svært at vise det ekstra overskud.
- Så det går lidt begge veje. Som trup kunne vi være bedre, og som enkeltpersoner kunne de måske også have budt mere ind.
"En af de sværeste perioder i mit liv"
Mohammed Saeid og Kim Ojo spillede henholdsvis 169 og 492 minutter under Thomas Nørgaard, Saeid kun i løbet af foråret, Ojo i foråret og den del af efteråret, Nørgaard forestod. Begge mener dog ikke, at deres kritik skal tages som udtryk for, at de bare var utilfredse med ikke at spille.
- Nej, nej, siger Ojo, og Saeid supplerer:
- Det handler ikke om at spille. Hvis jeg ikke er god nok, så lad være med at bruge mig. Som fodboldspiller er man ikke altid i toppen eller i bunden. Det her var en af de sværeste perioder i min karriere, og det var ikke bare, fordi jeg ikke var på banen. Det var alt, der fulgte med, siger Saeid, der havde et svært halvt år i Danmark, som også rakte ind i hans privatliv.
- Det handler selvfølgelig også om mig selv, for jeg præsterede ikke, men der var mange årsager til, hvorfor jeg ikke præsterede. Det lyder måske, som du siger, som en undskyldning, og som om jeg er bitter over, at jeg ikke spillede, men sådan var det ikke, insisterer Saeid.
Thomas Nørgaard hilser på Lyngby-fansene. Foto: Getty Images.
Tipsbladet.dk har også været i kontakt med Thomas Nørgaard, der har en kortfattet kommentar til kritikken fra sine tidligere spillere:
- Jeg er ærgerligt over, at Kim og Mohammed har haft den oplevelse af virkeligheden. Men den oplevelse, som både den resterende stab og spillertrup havde, er en noget anden end den der. Det er det, jeg har lyst til at kommentere i den her omgang, siger han.
Thomas Nørgaard blev efter sæsonen fyret i Lyngby Boldklub, der ville have en frisk begyndelse efter nedrykningen, mens Mohammed Saeid er rykket videre til IK Sirius i Allsvenskan, og Kim Ojo er klubløs, efter han forlod klubben.