FCK købte dyrest - Brøndby brugte 
mest
Illustration
Superliga

FCK købte dyrest - Brøndby brugte 
mest

Superligaens transferoverskud blev på 108 millioner kroner i en sommer, hvor Premier League handlede 
ind i den bedste danske række, og hvor 
Brøndby IF brugte rigtig mange millioner på spillere 
efter to år med besparelser. 
Analyse af Superligaens transfersommer.

Bragt i Tipsbladet 6. september

Som vi har skrevet om flere gange i Tipsbladet i de seneste måneder, fik Premier League denne sommer en ny, rekordstor tv-aftale, der fra 2013 til 2016 betaler de engelske topklubber i omegnen af 47 milliarder kroner.

Som så mange gange før har eksperter advaret Premier League-klubberne om, at de denne gang burde bruge bare lidt af pengene på udvikling af deres faciliteter og øvrige forretningsområder, og som altid har Premier League set stort på de velmenende formaninger og har brugt rub og stub på nye spillere.

630 millioner pund (5,55 milliarder kroner) har de 20 klubber betalt for nye spillere, mere end en milliard kroner over hvad Premier League brugte i den hidtidige rekordsommer i 2008.

Det har direkte betydning for Superligaen, for af de 5,55 milliarder kroner røg 117 millioner til den bedste danske række, penge som fra FC København, FC Nordsjælland og AaB røg videre ned i det danske liga-hierarki til klubber som Silkeborg, Vejle og Fredericia.

Tipsbladet har gennemgået samtlige handler denne sommer i Superligaen. Resultatet viser, at Superliga-klubberne ikke har betalt flere penge for nye spillere siden sommeren 2008, og at ligaen bare var et mindre spillersalg fra at matche sidste sommers rekordsalg på 171,5 millioner kroner.

Salgsresultatet hedder denne sommer 169,5 millioner kroner, mens der på indkøbssiden er brugt 61,8 millioner kroner på nye spillere i transferbetalinger, heraf langt størstedelen i de tre klubber i Storkøbenhavn.

Brøndby: Party like it’s 2007
Den mest markante aktør på indkøbssiden i Superligaen var Brøndby IF. FC København lagde ganske vist flere penge på transferbetalinger, men med otte markante nye ansigter til førsteholdet ligner Brøndby det hold, der lagde mest for nye spillere, selvom de fri transfers Olof Mellberg, Georg Margreitter og Daniel Braaten ikke var gratis inde på Østerbro.

Brøndby har spredt pengene rimeligt jævnt ud over de nye spillere, og det, der er vigtigt at huske på i opgørelsen af klubbens sommertransfers, er at Lukas Hradecky og Thomas Kahlenberg på grund af signon-fees reelt er blandt de dyreste Brøndby-handler. Brøndby har lagt et tocifret millionbeløb i signon-fees og andre fees denne sæson ud over transferbetalinger til andre klubber. Man må håbe for klubben, at sponsorsalget og den øvrige indtægtsside snart følger med, for udlægget på nye spillere minder mest af alt om de glade dage i 2007 og 2008, hvor Brøndby IF forsøgte at købe sig til et mesterskabshold med Jesper ”Kasi” Nielsens abnormt store sponsorater.

Mestrene FC København brugte en del af pengene fra Cornelius-salget på Marvin Pourie og Fanendo Adi, hvor sidstnævnte indtil videre ligner bedste bud på en ny angriber med et tilsnit af international klasse. Rutine har FCK også fået med Mellberg og Braaten, der ikke går sultne i seng med de lønninger, FC København betaler. Trenden er dog, at FC København samlet set betaler mærkbart mindre for spillere end for tre-fire år siden. Så må sportsdirektør Carsten V. Jensen og direktionen håbe, at det var nok – som lønførende i Superligaen er der ingen undskyldninger tilbage efter trænerskiftet.

I FC Nordsjælland har man ligesom i Brøndby IF hentet en lang række spillere til startopstillingen eller periferien af selvsamme opstilling, men i modsætning til på Vestegnen solgte FCN spillere for rigtig mange penge (45 millioner kroner) og giver ikke nær så store signon-fees eller lønninger, som de gør hos de to københavnske konkurrenter. Joshua John og Martin Vingaard er to af FCN’s dyreste spillere nogensinde, og selvom FCN er mådeholden sammenlignet med FCK og Brøndby, har FC Nordsjælland som AaB i 2009 investeret markant i en ny og dyrere trup end tidligere, hvor FC Nordsjælland for blot tre år siden var en af de Superliga-klubber med lavest spillerbudget.

Fynboerne i Odense Boldklub har nedtonet forbruget meget, siden klubben sideløbende med Brøndbys Jesper Nielsen-projekt forsøgte at blive mester ved at betale de helt store lønnings- og transferdollars til stjerner som Eric Djemba-Djemba, Peter Utaka, Caca og Björn Runström. Det brændte OB nallerne på, men selvom transferbeløbene, lønningerne og engangshonorarerne til spillere er skåret nærmest midtover, er OB stadig en magtfaktor på Superligaens transfermarked. Martin Spelmann, Ari Skulason og Dusan Djuric er sammen med ”Mos” Abdellaoue spillere i den rigtig dyre ende af dansk klubfodbold, og det giver berettiget forventning om en plads i selvsamme top.

Fattige jyder?
I de glade boomdage fra 2006 til 2009 troede FC Midtjylland, at man kunne investere sig til det berømte guld, man skrev ind i målsætningerne i 2007, men det har midtjyderne så sandelig ændret på siden. Kristian Bak Nielsen, Petter Andersson, Kolja Afriyie, Morten ”Duncan” Rasmussen og Tim Janssen trækker en hel del på de månedlige lønudbetalinger, og de holder den unge trup oppe i den øvre halvdel af forbrugs-Superligaen lidt endnu, før FCM givetvis vil få en billigere Superliga-trup igen i de næste sæsoner.

Ret beset skal man faktisk lidt mod nordøst, i retning af Randers, for at finde de mest købestærke jyder. For Randers FC har takket være et godt sponsorgrundlag og en allergi mod at betale andre klubber for spillere råd til at give rigtig fornuftige lønninger, der i visse tilfælde sagtens kan måle sig med hvad stjernespillerne i AGF og FC Midtjylland får. Købmandskabet har givet Randers råd til en relativt bred trup, der forsikrede sig mod angrebsskader med det sene køb af Djiby Fall, som har en meget stor stjerne i byen og kan levere mål, hvis Ronnie Schwartz bliver solgt til januar.

AGF er mere mådeholden end tidligere, hvilket er fornuftigt efter en række blodrøde regnskaber i senere år, men i Danmarks næststørste by er der ressourcer og villige velyndere klar, hvis AGF finder det nødvendigt og hensigtsmæssigt i løbet af de kommende 12-18 måneder.

Esbjerg fB har også skruet ned for forbruget efter tidligere tiders fejlslagne spillerkøb, men turen i Europa League gav EfB mod og finansielle muskler til at handle nogle interessante, unge navne i Danmark og det nære udland i de sidste dage af vinduet. Pape Pate Diouf og Mushaga Bakenga har potentialet til at blive de helt store åbenbaringer, også på nationalt niveau, hvis EfB formår at genstarte deres karrierer. Og slår det fejl, har EfB ikke investeret ret mange penge i dem.

Hvor er AaB i det her? Nordjyderne har om nogen følt konkursen true, og det har i den grad påvirket lysten til at bruge penge på spillere. Fra at være en vigtig spiller på det danske marked er AaB blevet tilbudsjæger, der vil have overordentlig meget for de få penge, man er villig til at bruge på nye folk som supplement til de unge af egen avl, der har gjort det flot. I AaB er der i den grad skåret ned sammenlignet med i guld-årene, så meget at flere jyske klubber har markant mere at spille ud med.

Ikke overraskende finder vi oprykkerne og de evige overlevere SønderjyskE blandt de tre mest beskedne forbrugere i Superligaen. FC Vestsjælland har rykket uden at oversatse med kontrakter til de garvede folk Dennis Sørensen, Michael Lumb og Jan Kristiansen samt til nogle billige spillere fra næstbedste række. FCV kører langt på literen, selvom holdet bestemt ikke er blandt de billigste oprykkerhold. I samme priskategori finder vi SønderjyskE, der håber på at have gjort nye transferkup med Bo Storm, Adama Guira og de to unge folk Mark Gundelach og Julian Luque Conde. At sidstnævnte finder vej til en lille klub i Danmark er et interessant bevis på, hvor økonomisk trængte klubber i Spanien og Sydeuropa er.

Endelig fortsætter Viborg FF den forsigtige økonomiske kurs, fejltagelser og drabelige sparerunder har affødt i fem meget hårde år i 1. division. VFF har ganske vist betalt små transfers for spillere i 1. division, men det er virkelig beskedne beløb på et førstehold, der stensikkert ikke satser hverken den hele eller kvarte butik på at blive i Superligaen, hvis det får negative konsekvenser efter en eventuel nedrykning.

Flere store salg de 
næste 12 måneder
For Superliga-klubberne er det positivt, at det ligesom sidste sommer var muligt at sælge spillere for store beløb, noget der var meget svært fra 2009 til 2011. Selvom det måske ikke føles sådan efter flere profilafgange denne sommer, har Superligaen fortsat mange interessante varer på hylderne i form af eksempelvis AGF’s Casper Sloth, Ankersen-tvillingerne i Esbjerg, Sylvester Igboun, Petter Andersson og Erik Sviatchenko i FCM, Simon Makienok i Brøndby og Kasper Kusk i AaB.

”Superligaen vil aldrig kunne klare sig uden disse salg. Det er positivt for klubberne, at de får nogle gode saltvandsindsprøjtninger efter nogle trange år,” siger revisor og økonom ved Deloitte, Jesper Jørgensen.

”Til vinter vil Premier League-klubber og rige klubber i det øvrige Europa, der ser ud til ikke at opfylde deres målsætning, handle markant ind, og til næste sommer kommer vi til at se endnu større handler end denne sommer. Der er VM, som er med til at skubbe til markedet, så vi har ikke set toppen endnu. Det får en direkte effekt på Superliga-klubbernes mulighed for at afsætte spillere til udlandet,” siger Jesper Jørgensen, der får opbakning fra AGF’s sportschef Brian Steen Nielsen.

”Der kan sagtens ske endnu mere i de næste transfervinduer. Der er kommet penge i nogle kasser rundt om i Europa med for eksempel Bale- og Özil-handlerne, og jeg er ikke sikker på, alle nåede at lave de handler, de ville. Det har en afsmittende effekt på mindre klubber overalt,” siger Brian Steen Nielsen.

Hvem der gør hvad i Superligaen afhænger ifølge AGF-chefen af de kommende måneders resultater.

”Meget afhænger af, hvordan klubberne ligger, og hvem der får udbetalt hvad i tv-penge. Ligaen er tippet på hovedet for tiden, så det er svært præcist at forudse, hvad der vil ske,” siger Brian Steen Nielsen.

For Jesper Jørgensen bliver det interessant at følge, om Brøndbys store investering giver pote, ikke mindst uden for banen.

”Det har kostet dem penge. Så kan man overveje, om det var tåbeligt eller ej at bruge så mange penge. Hvis det betyder, de undgår nedrykning, så er de penge allerede tjent ind til næste sommer. De var måske nødt til at 
investere for at komme ind i en positiv udvikling, men de står foran to-tre hårde år, hvor de skal genvinde tilliden, både økonomisk, til ledelsen og til det sportslige. Det bliver hårdt,” slutter 
Jesper Jørgensen.