Fejl og fyringer har kostet: FCK opruster til titanernes kamp
Foto: Lars Poulsen/Polfoto
Generelle

Fejl og fyringer har kostet: FCK opruster til titanernes kamp

Det er på grund af for mange trænerskift og fejlskud på transfermarkedet, at FC København nu har spillet sin anden sæson i træk uden at blive dansk mester. Det kræver mere end bare hævntørst at vende tilbage til toppen.

I Argentina har man et særligt udtryk, der hedder ”bronca”.
 
Det dækker over en særlig hævntørst, revanchelyst og had fra en underhund over for magten. Det er et af Diego Maradonas yndlingsord, og han har blandt andet udtalt, at det vigtigste brændstof som fodboldspiller udover er glæden ved legen med bold er hævntørst gennem vrede. Vreden over at skulle bevise sit værd ved at besejre modstanderen.
 
Det er denne følelse, FC København må gå ind til næste sæson med. Sult efter succes, som kun et mesterskab rigtigt er i klubben. Tørst efter revanche mod FC Midtjylland, der har været FCK overlegen gennem hele sæsonen. En ubændig vilje til at bevise, at en længere mesterskabstørke i København skal være løgn. 
 
De seneste fire sæsoner har kun budt på ét mesterskab til FC København, og for første gang i dette årtusinde et klubben gået glip af guldet to sæsoner i træk. Det er prisen for flere års vaklen og alt for megen udskiftning i både ledelse og stab. FC Københavns store succes op gennem nullerne blev bygget på kontinuitet. Klubben har været alt andet end netop dét de seneste fire år, hvor fire forskellige trænere har været i spidsen for førsteholdet, og det er den væsentligste årsag til de manglende mesterskaber. Hertil kommer stor udskiftning i truppen med for mange fejlskud undervejs. Fyringer og fejl; det er opskriften på en skuffende sæson – og det er, hvad FC Københavns sæsoner har været i tre af de seneste fire sæsoner.
 
Som Ståle Solbakken har sagt, skal FC København vinde mesterskabet uanset om man så er tvunget til at spille med KB's veteranhold på grund af skader. FC København er den eneste klub i Danmark, der har mod nok til at sige, at man vil vinde mesterskabet hvert år. Det skal klubben have ros for, men det betyder også, at klubben let kommer under beskydning, selvom denne sæson 'på papiret' har været udmærket, når man kigger på pointsnit og resultater. 
 
Evnen til at blive i toppen handler om evnen til at erstatte sine bedste spillere, når disse forlader klubben. Første fejltrin var i sommeren 2011, hvor flere af erstatningerne for William Kvist og kompagni ikke viste sig at holde niveau. Siden hen kom flere fejlinvesteringer, hvilket betød, at Ståle Solbakken i sommeren 2014 måtte skifte så heftigt ud i truppen, at det kostede i Superligaens indledning i sensommeren, hvor guldet blev tabt. Et eller andet sted er det utrolig skidt, at FC København har formået at formøble den position som Danmarks ubestridte nummer 1 med monopol på mesterskabet på så kort tid. I 2011 vandt man mesterskabet med 26 point ned til nummer to. Aktuelt er man selv 12 point efter nummer et, og hvor neutrale har glædet sig over, at det har været godt for jævnbyrdigheden og uforudsigeligheden i Superligaen, må man ærgre sig gevaldigt, hvis man er Superliga-observatør. 
 
Nu er FC København så i gang med at bygge op igen. Klubben har allerede signaleret oprustning med indkøb af to offensive profiler i Benjamin Verbic og Kasper Kusk, og også i staben har man forstærket sig med kontrakterne til chefscout Jesper Jansson og den kommende assistent Peter Wettergren. Det er væsentlige poster i FC København, der nu bliver besat af udenlandske erfarne navne. Det er endnu et signal om, at FC København mener det alvorligt, og det ligger godt i tråd med meldingerne fra årsregnskabet tidligere på måneden, hvor der blev talt om et øget budget og store ambitioner for de næste sæsoner. 
 
Klubben er klar til at tage kampen op med FC Midtjylland (og Brøndby), der også fortsætter med at investerer, så det ligner en sand 'battle of the titans' i næste sæson. Med Ståle Solbakken som ubestridte leder af FC Københavns kavalleri. 
 
FC København er med andre ord klar til at tilbageerobre Superliga-tronen, men det kommer ikke af sig selv. Det kræver en sikker hold på transfermarkedet, hvor der ikke er plads til fejlskud – og hvor der stadig mangler en angriber med mål i støvlerne. 
 
Og så handler det for FC København om at komme ordentligt ud af starthullerne i den kommende sæson, hvor man bliver kastet ud på dybt vandt fra begyndelsen. FC København skal allerede spille Europa League.16. juli – tre dage inden Superliga-premieren – og holdet har både Mikael Antonsson og Mathias Zanka Jørgensen i karantæne i de første europæiske kampe. Hertil kommer de mange skadede spillere, hvoraf flere ikke bliver klar til de første måneder samt de nye spillere i truppen, der skal nå at spilles sammen. 
 
Så det bliver en vanskelig sæsonåbning for FC København, der skal forsøge at undgå en skidt sæsonstart som man så det i sommeren 2013 og 2014, og som har kostet de seneste to mesterskaber. 
 
Der skal meget til, hvis FC København skal generobre mesterskabet, mens man på klubbens vegne næsten ikke tør tænke tanken om endnu en sæson uden guldmedaljer. 
 
Så der er ingen tvivl om, at FC København vil gøre alt i sin magt for at tage guldet til næste sæson. 
 
Oprustningen er i gang, og viljen, vreden og hævntørsten er der i hvert fald. Spørgsmålet er, om det er nok. Der er ikke råd til flere fejl.