Kan FC Midtjylland udnytte FCK-monopolets fald?
Generelle

Kan FC Midtjylland udnytte FCK-monopolets fald?

Alle kan danse en sommer. Kommer FC Midtjylland til at danse guldvals igen?

Det duftede hverken af guld, grønne skove eller Champions League den mandag eftermiddag i 2003, da jeg første gang så FC Midtjylland live i en hjemmekamp. Vi var kun 2.784 tilskuere til stede på Ikast Stadion, og FC Midtjylland – der dengang kun var fire år gammel som fusionsklub – måtte nøjes med 2-2 i en Superliga-kamp mod OB i en sæson, hvor midtjyderne endte på syvendepladsen.

I årene fulgte kravlede FC Midjtylland dog langsomt og sikkert fremad, og det er bemærkelsesværdigt, at syvendepladsen i 2002/03-sæsonen er klubbens ringeste placering i Superligaen siden fusionen i 1999.

For øjnene af et udsolgt stadion i Herning tog FC Midtjylland søndag aften det sidste skridt i den stræbende og strabadserende rejse frem mod det, der hele tiden har været målet for fornuftægteskabet mellem Ikast og Herning. Det lykkedes holdet at blive dansk mester efter lang tids målrettet og kontinuerligt arbejde.

Det er den gyldne blanding mellem at have modet til at gå nye veje og gøre op med plejer-mentaliteten samt en stålsat og stædig tro på kontinuitet. Ingen havde rynket på næsen, hvis Glen Riddersholm var blevet fyret i 2012, hvor klubben var på konkursens rand og lå i bunden af Superligaen. Man holdt fast i træneren, der nu har stået i spidsen for førsteholdet i fire år. Det er frugten af fire års kontinuitet og ro på de indre linjer, der bærer frugt nu.

Sammenligningen med FC København ligger lige for. Mens Glen Riddersholm og Claus Steinlein har været gennemgående  figurer i ledelsen af FC Midtjylland de seneste fire år, har der været anderledes uro i FC København. I samme periode som Riddersholm har været eneste træner i FC Midtjylland, har FC København skiftet træner fire gange og endda også sagt farvel til en sportsdirektør samt andre medlemmer af staben.

Den slags koster, og for FC København har prisen været til at aflæse direkte i tabellen. De seneste fire sæsoner har kun kastet ét mesterskab af sig, og for første gang i dette årtusinde har klubben spillet to sæsoner på stribe uden at blive dansk mester.

FC Københavns monopol på det danske mesterskab, som klubben nærmest have en overgang, er for alvor brudt. Superligaen har haft fire forskellige mestre på fire sæsoner, hvilket ikke er set siden perioden 1998-2001. Det var i den periode, hvor Brøndby mistede sin magt i dansk fodbold, fordi FC København tog over.

Nu bliver det spændende at se, hvordan fremtiden kommer til at se ud i Superligaen. Kommer FC København tilbage, og hvordan håndterer FC Midtjylland sin rolle som dansk fodbolds nye førerulv? Hverken FC Nordsjælland eller AaB formåede at følge deres mesterskaber op med stabile præstationer  i toppen af Superligaen over en årrække, og det kræver også mere hårdt arbejde i Herning at holde positionen i toppen.

Den store udfordring kommer næste sæson, hvor holdet skal bruge kræfter på europæisk fodbold, hvor den erklærede målsætning er at komme i et gruppespil. Det har midtjyderne aldrig prøvet før, så det er nu styrkeprøven for alvor venter Glen Riddersholm og kompagni.

FC København har en anderledes rutine i at spille europæisk fodbold, og Ståle Solbakken er allerede godt i gang med oprustningen til næste sæson. Så spørgsmålet er, om FC Midtjylland kan udnytte monopolets fald?

FC Midtjylland er på toppen lige nu, men hvor længe bliver de der? Man siger, at alle kan danse en sommer, og FC Midtjylland skal nu bevise, at årets mesterskab ikke er en enkelt vals, men begyndelsen på en potpouri af gyldne svingom’er.

Hvis det lykkes, skal der nok blive ved med at komme masser af folk på tribunerne i Herning.

Det er nu, FC Midtjylland skal bevise sin sande styrke.