Talentkrig: Brøndby vil løfte dansk fodbold
Illustration
Superliga

Talentkrig: Brøndby vil løfte dansk fodbold

Masterclass er et stort og ambitiøst projekt, som meget vel kan ende med at løfte talentudviklingen i Danmark, forklarer Per Rud, sportschef i Brøndby IF.

Brøndby-satsningen med Masterclass har vakt undren blandt flere klubber i Danmark. FC Midtjylland har forholdt sig kritisk, OB var kede af at miste en samarbejdsklub, og Randers FC stillede spørgsmålet, om Masterclass i virkeligheden er et kommercielt tiltag.

Satsningen i Brøndby har med andre ord været heftigt debatteret, siden klubben fra Vestegnen i foråret præsenterede projektet, der blev søsat i juli. Målet for Brøndby er blandt andet, at klubben skal brødføde sig selv med store talenter, der skal indgå på førsteholdet, og som potentielt skal skydes af til det store udland. I 2018 skal 50 procent af truppen være fra Masterclass-projektet, som er den fælles betegnelse for Brøndbys talentudvikling.

Men især Rasmus Ankersen, kommende bestyrelsesformand for FC Midtjylland, har været kritisk over for Brøndby-projektet, som han ikke har den store fidus til. Ankersen mener, at Brøndby ved at handle stort ind på transfermarkedet har signaleret noget andet end det, der ifølge Brøndby IF er tanken med Masterclass.

I Brøndby er sportschef Per Rud, der har været med til at sætte Masterclass i gang, rolig i forhold til kritikken, som han ikke ønsker at bruge tid på at kommentere. Rud peger på, at Brøndby har søsat et ambitiøst projekt, som man endnu ikke kan måle effekten af, men han forklarer samtidig, at projektet allerede er godt for dansk fodbold.

- Vi er meget ydmyge omkring det her ambitiøse projekt, som vi poster mange penge i. Vi tror på, at det kan være med til at løfte dansk fodbold, for de andre klubber kan jo ikke bare se til, mens vi buldrer af sted. De er også nødt til at løfte sig på talentudviklingen. Jeg har også fulgt med i debatten og kan se, at vores projekt sætter en masse tanker i gang rundt omkring. Det er kun positivt. Men jeg ønsker ikke kommentere på, hvad de siger og gør i Midtjylland eller andre steder, det er ikke vores stil i Brøndby, siger sportschef Per Rud til tipsbladet.dk og forklarer nærmere om Masterclass-projektet:

- Vi ønsker, at unge spillere bliver i de regionale talentcentre i længere tid, inden de skifter klub. Derfor hjælper vi med træninger i klubberne, så samarbejdsklubberne får et godt og højt træningsniveau. Vi hjælper klubberne økonomisk, men det har været afgørende for os, at de penge bliver brugt til det sportslige - helt specifikt omkring U/10 til U/15. Det handler om, at talenterne kan blive i den lokale klub lidt længere, inden de beslutter sig for skifte klub, siger Per Rud.

I Randers FC har Peter Elstrup luftet tanker om, at Masterclass skulle være et kommercielt projekt. Per Rud afviser, at det har været i tankerne. Rud forklarer i stedet, at det i "Det Nye Brøndby" er afgørende, at klubben satser på talentudviklingen fremover for at blive en bæredygtig klub.

- Vi har selvfølgelig ageret på transfermarkedet nu her, og jeg synes, vi er kommet langt i år og har fået sammensat en stærk trup, hvor vi også har mange egenudviklede spillere. Men for at vi kommer tilbage på rette spor, så er vi nødt til at investere i talentudvikling. Vi er nødt til at lave egne spillere, og her har vi vurderet, at der har været brug for flere eksperter og en bedre talentudvikling. Det har vi sat i system, og det er vi stolte af, siger Rud, der er ærlig omkring succeskriterierne.

- Vi er sindssygt ambitiøse, så om vi når målsætningen, kan jeg godt have min tvivl om. Men det er alt for tidligt at evaluere, og mindre kan altså også gøre det for os, siger Per Rud.

Sportschefens og Brøndbys ambitioner er som sagt, at 50 procent af truppen i 2018 skal være fra egen talentudvikling. Samtidig er ambitionen, at tre spillere fra hver af samarbejdsklubberne inden for en periode på 10 år skal ende i Brøndby.