Bragt på tipsbladet.dk første gang 30. september 2014
For en gangs skyld bliver der lidt stille i telefonrøret, da spørgsmålet bliver stillet. Den klassiske underfundighed er for en stund gemt væk.
For efter to år og fire måneder med svingende resultater, masser af udskiftning i spillertruppen og en række forandringer i trænerstaben og på ledelsesgangen i OB, er det oplagt at spørge Troels Bech, om denne hans tredje periode i OB har været den hårdeste tid i hans 20 år lange trænerkarriere.
Efter lidt betænkning kommer Troels Bech med et svar.
- Neeej… Jeg tror faktisk, at min sidste gang i OB var hårdere. Dengang var der en meget lang og opslidende mediedebat, der satte spørgsmål om, hvorvidt vi overhovedet kunne arbejde sammen – både de to trænere og spillerne. Det var hårdt. Men jo, denne gang har der også været gang i den, men jeg er blevet otte-ti år ældre og har fået mere erfaring. Men jeg synes da især, at foråret 2013 var hårdt, siger Troels Bech til tipsbladet.dk.
Troels Bech er i gang med et af de sidste interview på dagen, hvor han er blevet fyret som cheftræner i OB. Sæsonen er kun ni kampe gammel, men reelt begyndte nedturen for Bech i OB tilbage i det famøse forår 2013. Her gik OB på få måneder fra en fjerdeplads i Superligaen under Bechs ledelse til en tiendeplads efter en halvsæson med kun én sejr.
I efteråret 2012 havde OB under Troels Bech rejst sig til en fjerdeplads med godt spil i Superligaen, men i foråret gik det galt. Bech både ansvaret som vikarierende sportschef efter Poul Hansens stop samt som cheftræner. Det var en stor mundfuld og førte reelt til den nedtur, der i dag endte med en fyring af Troels Bech. Det erkender hovedpersonen selv i dag.
- Vi lå nummer fire ved vinterpausen, men der skete mange ting i foråret 2013. Vi vandt kun én kamp, og jeg begyndte at dobbeltjobbe som sportschef, fordi Poul Hansen stoppede. Set i bakspejlet skulle jeg ikke have sagt ja til det, men når en klub beder mig om en opgave, er jeg loyal hele vejen igennem. Det var jeg på det tidspunkt, og det vil jeg også være nu, men jeg vedkender, at det var en hård tid for mig. Det havde også indflydelse på vores spil på banen, husker Troels Bech, der bekræfter, at det dårlige forår en dominoeffekt af hændelser med sig.
- Det var i foråret 2013, at den skarpt opadgående kurve fra første halvsæson blev afløst af en brat dalende kurve. Det var der, hvor manglen på kontinuitet blev født. På grund af det forår fandt vi ud af, at vi havde brug for større udskiftninger i truppen. Det havde vi egentlig ikke lyst til, men det blev vi nødt til. Vi måtte også skifte ud i staben, da assistenttræner Thomas Helveg stoppede, fysisk træner Henrik Clausen blev U/18-landstræner, målmandstræner Ulrik Lind holdt op og direktør Thomas Christensens sygdom gjorde, at han måtte stoppe helt. Det var mange nøglefunktioner på engang samtidig med, at ti spillere blev skiftet ud med ti nye. Den sommer skulle være præget af større kontinuitet. I stedet blev det meget ustabilt, og det blev så gentaget i sommeren 2014, siger han
- Det forår og det skuffende spil på banen fik også indflydelse i den efterfølgende sæson. I sommeren 2013 skulle vi have indset, at det tog længere tid, og det har vi nok kommunikeret for sent ud, tilføjer han.
Problemerne i OB stikker dybt
Alt i OB synes forandret fra dengang i sommeren 2012, hvor Troels Bech blev headhuntet til klubben efter at have præsteret glimrende resultater i Silkeborg. Dengang troede man, at en tiendepladsen i OB kun var en enlig svale efter en række succesfulde sæsoner. To år, mere end 50 spillere og en række assistenttrænere senere kan man se, at OB’s problemer stikker dybere. Troels Bech erkender, at han og OB-ledelsen burde have set dengang i 2012.
- Det havde ingen i OB forventet. Derfor er vi også skuffede over det, der er sket. Hverken ledelsen eller jeg havde set, at problemerne stak så meget dybere. Jeg tror, at mange havde håbet på, at det var en enlig smutter. Jeg mener så, at vi nu kan se, at det ikke var tilfældet. Der har været en række opgaver, der skulle løses på kort tid. Samtidig har vi haft enorm stor udskiftning. Det er en opgave, som træneren har skulle løse. Det har jeg arbejdet med med al den erfaring og værktøjer, jeg har. Uden at sige, hvordan andre kunne have gjort det, er det ikke gået så hurtigt så godt, som hverken jeg eller OB’s ledelse har ønsket, siger Troels Bech.
Han føler sig dog sikker på, at OB kunne have rejst sig med ham som træner i stedet for Ove Pedersen, der nu er hentet ind.
- Ja, og det vil alle trænere sige. Det er irriterende at blive forstyrret med en fyring midt i arbejdet. Jeg vedkender mig, at vi ligger dårligt i tabellen og mangler sejre, og det er det, der kommer til at gøre forskellen for OB. Det kan godt være, at et gearskifte og nye øjne kan gøre en forskel. Ove er en utrolig dygtig træner og har selv haft nogle af sine bedste sæsoner, når han har efterfulgt mig i Esbjerg, så jeg synes, det er fint. Ove kommer til at gøre det strålende, men jeg er ikke i tvivl om, at vi også kunne have haft fremgang med mig. Vi har taget nogle små skift, og vi er blevet bedre defensivt. Mod FC Nordsjælland kunne man se, at det trods mange stød i undervognen peger fremad. Derfor har jeg masser af fortrøstning til OB-gutterne, siger Troels Bech, der ikke mener, at OB’s ledelse har været for hurtig til at fyre ham.
- Jeg kan ikke tillade mig at klage over tålmodigheden. Den har været udstrakt et godt stykke. Det ændrer ikke på, at der er en type, der er god at have til at løse OB’s problem. Det er godt at have en træner, der brænder for det, kender spillet og holdet og har noget erfaring. Alt det kunne jeg byde ind med. Ove kommer nok til at kende holdet hurtigt, så han er det klart næstbedste valg, siger Bech med et grin.
En af fodboldens mekanismer
I den mere alvorlige afdeling er han med på, at jobbet som fodboldtræner ofte ender med en fyring.
- Det er en af mekanismerne i moderne fodbold. Når man vinder for få kampe – og det har vi gjort i OB – så kommer det her på et tidspunkt. Der er en automatpilot i, at når man ikke vinder, så kommer der en sidevind i form af medier, netfora og sponsorer, så er trænerens dage talte. Et andet element er, at jeg ikke har været med til at vinde nok kampe for OB. Det er mit ansvar, og derfor er det en fyring, man nemt kan argumentere for, siger han.
I OB har han haft svære arbejdsbetingelser i form af mange udskiftninger i spillertruppen, et ringere budget samt de markante udskiftninger i staben bag holdet. Selv fremhæver han de mange køb og salg af spillere, der har gjort arbejdet svært.
- Nu kommer det til at lyde som en klagesang, men man kan med glimt i øjet sige, at det ikke er nødvendigt at skifte træner i OB, for man skifter holdet så tit. Jeg har vel haft seks hold igennem, siden min ansættelse for to et halvt år siden. Det er nok et par hold for meget, konstaterer han.
Venter på Mærsk eller Manchester United
Troels Bech kan nu se tilbage på en lang trænerkarriere, der indtil videre har budt på fire fyringer. To gange har han fået silkesnoren i OB, mens han også i Esbjerg og FC Midtjylland blev afskediget før tid. Til gengæld har han også fire gange blevet købt ud af sin kontrakt, så hvad siger det om ham som fodboldtræner?
- Generelt siger det noget om fodboldmiløjet. Når man skriver under på en kontrakt, gemmer man den langt væk. Så arbejder man ud fra den viden, at enten gør man det for godt og bliver købt af en anden klub eller også går det for dårligt, og så bliver man fyret. Jeg har før brugt billedet af, at man i et trænerjob får et stykke reb i hånden. Det skal man forsøge at stykke sammen til et tov, mens der i den anden ende er ild i det. Får man ikke lavet et reb hurtigt, bliver man indhentet af ilden. Første gang tror man, at det er et reb, men anden gang ved man godt, at det rent faktisk er en lunte. Den oplevelse er det jo. Det kendetegner alle trænerjob. Hvis trænere i almindelighed bliver fyret, bliver de det i særdeleshed i OB, siger Troels Bech.
Statistikken giver ham ret. I løbet af de seneste otte år har OB haft otte forskellige trænere. Ove Pedersen er den fjerde træner til at stå i spidsen for OB, siden Lars Olsen blev fyret i 2010.
Kigger man længere tilbage, tegner en anden statistik sig. Mange af de trænere, der har været i spidsen for OB, har ikke haft mange omgange i Superliga-karrusellen efterfølgende.
Går man helt tilbage til Richard Møller Nielsens stop i OB i 1985, vendte den erfarne træner aldrig tilbage til et cheftrænerjob i en klub. Det samme kan siges om efterfølgeren Walther Richter. Roald Poulsen, der var i OB fra 1988 til 1991 havde også kun få Superliga-job efterfølgende. Kim Brink forlod trænerbranchen og blev direktør får år efter hans tid som OB-træner. Torben Storm har man heller ikke set meget til, og det samme gælder Uffe Pedersen, Klavs Rasmussen og Bruce Rioch. Selv sølvtrænerne Lars Olsen og Henrik Clausen har foretrukket landstrænerjob på Færøerne og på det danske U/18-landshold. Faktisk har kun Viggo Jensen haft en langvarig trænerkarriere i landets bedste række efter hans tid i OB.
Hvad med Troels Bech? Er han udbrændt som nogle af forgængerne? Manden er ikke engang fyldt halvtreds år, så hvad skal der nu ske?
- Nu skal krudtrøgen lige lægge sig først. Det er en livsstil, og det har det været i 15-20 år. Jeg vil bruge min tid på min familie og på at restituere lidt. Jeg vil ikke være ked af, at jeg kommer tættere på Viggo Jensen i forhold til at komme herfra med en vis power. Men først vil jeg gerne have en puster, siger Troels Bech, der før har antydet, at han har været så mange år i gamet, at fodboldfansene måske snart er trætte af ham.
Så hvad skal der ske i fremtiden?
- Det må vi se på. Det kommer lidt an på, hvad der kommer til at ske, siger Bech, inden det sidste pib kommer over hans læber – med den underfundige tone i stemme.
- Det kommer også an på, om Mærsk kommer før Manchester United med deres tilbud.