Solbakken og Zorniger er bedst til at vende truende nederlag til sejr

Superligaens trænere har vidt forskellige statistikker for at vende et truende nederlag i pausen til sejr eller uafgjort. De to bedste er Ståle Solbakken og Alexander Zorniger. Solbakken er desuden bedst til at fastholde en føring.

Tænk på Champions League-finalerne i 2005 og 1999, Newcastle og Arsenals 4-4-kamp i 2011, hvor Arsenal var foran 0-4, eller Randers FC's utrolige overlevelse i foråret 2010, efter holdet hentede 19 point på AGF i 15 kampe.

Fodboldhistorien skrives af de store comebacks, og evnen til at levere dem kan skabe store hold eller ditto spillere. I Manchester taler de stadig om Fergie Time, når United sent i en kamp vender den på hovedet.

I Superligaen har trænerne vidt forskellige erfaringer med comebacks, både hvad angår at stå bag dem og være offer for dem. I det kommende ser tipsbladet.dk med hjælp fra data fra Bettingexpert.com på de 14 cheftræneres evner til at holde en føring og sørge for at nedbryde modstandernes. Tallene er baseret på kampe fra og med sæsonen 2015/16 og omfatter dermed to en halv sæson.

Den træner, der har haft størst succes med at vende et truende nederlag i pausen til sejr, er FC Københavns Ståle Solbakken. Han har i 88 kampe været bagud 16 gange og vendt det til sejr ved 5 lejligheder. Det svarer til 31 procent af de kampe, hvor FCK har været bagud ved pausen.

Efter Solbakken følger Alexander Zorniger, der har vendt et truende nederlag til sejr i 29 procent af sine forsøg. Kasper Hjulmands comebackprocent, hvis vi kan kalde det det, er 27 procent.

Hvis vi medregner enten et truende nederlag eller en uafgjort ved pausen, som er blevet forvandlet til sejr, er Zorniger dog bedst med lige over 45 procent, mens Solbakken har vendt det til tre point 37 procent af gangene.

Værd at bemærke er det også, at fem trænere på intet tidspunkt i de to et halvt år har vendt et truende nederlag i pausen til sejr efter 90 minutter. Det gælder Ricardo Moniz (8 kampe), Thomas Nørgaard (9 kampe), Christian Lønstrup (19), Claus Nørgaard (34) og David Nielsen (54). De har dog alle vendt uafgjort til sejr.

Her følger en oversigt over alle 14 træneres statistik for at vende nederlag i pausen til sejr.

Solbakken taber aldrig en føring
Hvis vi vender øvelsen om og ser på, hvem der har været bedst til at undgå comebacks mod sig, ligger Ståle Solbakken også i toppen. I sine 88 kampe har hans hold været foran ved pausen 37 gange, men ingen af dem er endt i nederlag. Tre gange er det blevet til uafgjort.

Også Lyngbys Thomas Nørgaard og AaB's Morten Wieghorst kan prale af aldrig at have tabt en kamp i Superligaen, hvor deres hold var foran efter de første 45 minutter. De har dog ledet et hold i henholdsvis 9 og 50 kampe og har således ikke holdt en føring lige så mange gange som deres kollega i FCK.

I den modsatte ende af skalaen har Ricardo Moniz tabt halvdelen af de kampe, hvor hans hold har været foran ved pausen, men der er blot tale om ét nederlag i to pauseføringer, så det er svært at uddrage noget derfra.

Lidt mere vægt er der bag Claus Nørgaards 11 pauseføringer og 3 nederlag. Eller Alexander Zorniger og Kasper Hjulmand, der begge har været foran 24 gange ved pausen og begge endt med at tabe 3 af gangene.

Her følger en oversigt over alle 14 træneres statistik for at fastholde en føring i pausen.