Stor kritik af Helsingørs billetaftale: Man tager fodboldglæden som gidsel
Foto: Jan Christensen/Getty Images
Superliga

Stor kritik af Helsingørs billetaftale: Man tager fodboldglæden som gidsel

Der er fortsat billetter til rådighed til udebaneafsnittet, når Brøndby IF gæster FC Helsingør, men de billetter kan man kun få fat på gennem bookmakeren NordicBet. Aftalen mellem oprykkerklubben og hovedsponsoren møder stor kritik fra flere organisationer, der opfordrer fodboldklubben til at kigge på aftalen og få den ændret. FC Helsingør vil ikke ændre på aftalen i øjeblikket.

Mens oprykkerklubben fra FC Helsingør skal have kredit for at have lavet et stort udebaneafsnit på 1.500 pladser på et stadion med plads til i alt 5.500 tilskuere, skal klubben ifølge tre organisationer ikke have kredit for den aftale om udebanebilletter, som klubben har lavet med hovedsponsor NordicBet.

1.000 fans af Brøndby IF har allerede købt billet til klubbens udekamp mod FC Helsingør den 22. oktober, og derfor kan Helsingør melde udsolgt, men der er stadig 500 billetter til rådighed. De kan dog kun handles via tredjepart og Helsingør-hovedsponsor NordicBet.

Det betyder, at fodboldfans er tvunget til at dels oprette sig og dels at spille 25 kroner hos bookmakeren for at få fat på en billet. Man kan i øvrigt slet ikke få hånd om en af billetterne, hvis man allerede har en konto hos bookmakeren eller er under 18 år, fordi unge under 18 år ikke må spille.

Center for Ludomani, der årligt behandler 700 personer for spilafhængighed og oplever en stigende spiltendens blandt unge, mener, at aftalen mellem FC Helsingør og NordicBet er problematisk.

- Man begynder at rode spil og det at gå til fodbold sammen, og det synes vi ikke, er heldigt. Spil er ikke et uskyldigt produkt, men noget stærkt afhængighedsskabende, og derfor skal man være ekstra forsigtig, siger Henrik Brandt, der er souschef på Center for Ludomani.

Henrik Brandt får opbakning af Forbrugerrådet Tænk, der varetager mere end 75.000 personlige medlemmer og 30 medlemsorganisationer og forbrugergruppers interesser, som det fremgår af organisationens website.

- Vi er betænkelige, siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, og forklarer:

- Formålet med loven er - og det står direkte i loven - at beskytte spillere gennem en rimelig, ansvarlig og gennemsigtig måde - og det synes vi, man kan diskutere her, når man tager fodboldglæden som gidsel ved at sige, at man skal spille for at se fodboldkampen. Også selv om det kun er 25 kroner. Formålet er jo at få folk ind i spiluniverset, og vi mener ikke, det er en okay måde at lokke folk ind på.


Det er udebaneafsnittet i baggrunden, der er tale om. Der er plads til 1.500 mennesker, men FC Helsingør sælger kun de 1.000 af de 1.500 billetter. Foto: Getty Images

Oprykkersensationen
FC Helsingør rykkede denne sommer op i Superligaen, og med oprykningen ændrede virkeligheden sig også for den lille klub, hvis mest Superliga-erfarne spiller på tidspunktet var Ricki Olsen, der nåede 48 Superliga-kampe for Randers FC - seneste Superligakamp helt tilbage i 2010.

Klubben var hverken på spillersiden eller på facilitetssiden gearet til at spille i Danmarks bedste fodboldrække, og dispensationen til at spille på Helsingør Stadion fik klubben, fordi der blev vist en velvilje i forhold til at opgradere faciliteterne.

Der skulle dog laves en række forbedringer på stadion - blandt andet i form af et TV-tårn, og så skulle der laves en forbedring af udebaneafsnittet. Her har Helsingør valgt at gøre afsnittet noget større end nødvendigt, hvilket er blevet modtaget med skulderklap.

Forbedringerne har selvsagt kostet penge, og en del af finansieringen er kommet i land ved, at klubben har lavet en aftale med hovedsponsoren NordicBet - blandt andet om salget billetter til udebaneafsnittet.

Danske Fodbold Fanklubber (DFF) er ligeledes ærgerlig over aftalen mellem fodboldklubben og bookmakeren, men formand Rasmus Trenskow anerkender FC Helsingørs forsøg på at gøre noget og skabe en tilskuerinteresse.

DFF er en paraplyorganisation for mange af de danske fodboldfanklubber, og Rasmus Trenskow er især ærgerlig over to ting. Dels bekymrer det ham, at man kun kan få fat på en af de 500 billetter ved at spille hos NordicBet, fordi nogle af DFF's medlemmer - ifølge formanden - er spillere og måske kan have problemer med gambling, og dels fordi det udelukker en hel række fodboldinteresserede fra at komme på stadion.

- Noget af det, vi kæmper meget imod, er lukket adgang. Vi ønsker at gøre det nemt at følge sit hold, og derfor skal stadion og klub fremstå så åbne som muligt, siger formanden og forklarer sit syn på adgangen til billetterne via NordicBet:

- Nogle af de, der kunne være interesserede, er måske ikke hardcore fans, og så gider de ikke oprette sig hos et bettingfirma for at komme til fodbold. Når der er flere ledige billetter, bør de kunne købes.

- En stor del af dem, der er vores interessantgruppe, de unge under 18 år, må slet ikke oprette sig. Så kan man sige, at de selvfølgelig kunne have været hurtigere ude og have købt billetter, men billetterne er blevet udsolgt lang tid i forvejen. Næsten en måned, siger Rasmus Trenskow.

Formanden for Danske Fodbold Fanklubber frygter i stedet, at problemet rykker ud på andre tribuner end udebaneafsnittet, og det ligger lidt i tråd med Helsingør-direktør Janus Kyhls kommentar i et indlæg på klubbens hjemmeside.

Her kunne direktøren fortælle, at klubben har mødt kritik for aftalen, og at kritikken er taget til efterretning, men at man fra Helsingørs side ikke accepterede de mange mails, telefonopkald og beskeder på sociale medier, hvor personer har ytret ønsker om at ødelægge kampen mod Brøndby IF.


Brøndby IF er et hold, der altid har mange tilskuere med sig på udebane. Foto: Getty Images

Få billetter for at ryge cigaretter
Mens Forbrugerrådet Tænk ikke som udgangspunkt udtrykker bekymring over, at man skal have fat i produktet gennem en tredjepart, fordi man også eksempelvis kan få forsikring via sin fagforening, er der omvendt bekymring hos både Danske Fodbold Fanklubber og Center for Ludomani.

Rasmus Trenskow og Danske Fodbold Fanklubber arbejder som tidligere nævnt for åbenhed, og han peger på, at det er problematisk, hvis tredjeparten er en bookmaker. Men han ville også have betænkeligheder, hvis Helsingør havde lavet en aftale med enhver anden tredjepart.

- Det er under alle omstændigheder et forkert signal at sende - om det er Shell, Circle K eller noget helt tredje gør det ikke bedre, siger han.

Henrik Brandt fra Center for Ludomani tager det skridtet videre:

- Prøv at forestil dig, hvis man satte et andet produkt ind i denne kampagne. Hvis man eksempelvis skulle drikke en øl eller ryge en pakke cigaretter for at få adgang til en fodboldkamp. Så ville der opstå et ramaskrig - ikke mindst blandt forældrene. Der er bare ikke samme syn på spil endnu, selv om 125.000 danskere spiller mere, end godt er, siger souschefen.

Fra Danske Fodbold Fanklubber er opfordringen til FC Helsingør helt klar:

- Min opfordring er at få det bedste ud af situationen. De har lavet en sponsoraftale, og den kommer de nok ikke ud af, men vi stiller altid gerne op og hjælper, hvis der er behov for nogle til at mægle eller bisidde. Det gør vi altid gerne. Vi er her for, at de, der har lyst til at komme til fodbold, får de bedste muligheder for at se fodbold, siger Rasmus Trenskow, der forklarer:

- Jeg appellerer mest til FC Helsingør, fordi de burde kigge efter en anden løsning. Hvis de ved, der kommer mange Brøndby-fans, kan de måske gøre noget proaktivt og forsøge at lave plads, hvis der er mulighed for det, siger han.

Helsingør vil evaluere modellen til sommer
FC Helsingør bekræfter, at de 1.000 billetter til udebaneafsnittet mod Brøndby, som har været sat i løssalg, er udsolgt, og klubbens direktør, Janus Kyhl, forventer også, at der er godt gang i salget af de 500 kampagnebilletter fra NordicBet.

Han er meget tilfreds med den aftale, FC Helsingør har indgået med bookmakeren, selv om flere parter altså finder den betænkelig.

- Det er ikke en model, vi har lavet. Vi har lavet en aftale med vores hovedsponsor, som mange andre klubber også har med deres hovedsponsor. Jeg ved, at Alka også har adgang til nogle billetter, som man kun kan få, hvis man er kunde hos Alka. Det er vel lige så betænkeligt i så fald? Eller hvis Arbejdernes Landsbank uddeler billetter i Brøndby. Uanset, hvad produktet er, kan man diskutere det. Sponsorerer laver kampagner, og det er ganske naturligt, siger Janus Kyhl og tilføjer:

- Det, der er kommet på spidsen i den her sag med Brøndby, som jo selv har et stort bettingfirma som sponsor, er, at man er blevet sure over, at der ikke var mere end 1.000 billetter til salg til udebaneafsnittet. Men så kan jeg vende den om og sige, at 1.000 billetter svarer til 20 procent af stadions kapacitet. Det er der ikke mange andre stadions i Danmark, der byder på. 

- Nu er situationen så kommet, at der er udsolgt, og det er super ærgerligt. Jeg havde gerne haft 3.000 billetter til salg. 


FC Helsingør-direktør Janus Kyhl. Foto: Getty Images

Er det okay at blande sport og spil sammen på den måde?

- Jeg er generelt ikke en forbudstænkende person. Jeg er ikke stor tilhænger af det statsregulerede samfund, så generelt synes jeg, man skal passe på med, hvor meget man regulerer. I det her tilfælde føler jeg, man roder to problematikker sammen og blander det ind i en sag. Så det ønsker jeg ikke at forholde mig til, for det er en sag, vi ikke er part i, siger Helsingør-direktøren.

Det er vel jer, der har indgået aftalen?

- Ja, men Brøndby indgår også aftaler med deres sponsorer. Det gør alle klubber. Hvordan den enkelte sponsor udnytter sine billetter, det ønsker jeg ikke at blande mig i. Det er udelukkende op til sponsoren.

Så du havde ingen betænkeligheder ved den her model, da du hørte om den?

- Som udgangspunkt diskuterede vi ikke, hvordan billetterne skulle bruges. Jeg tror også, der er kørt forskellige typer af kampagner. Jeg har ikke sat mig så meget ind i det, og jeg har ikke nogen holdning til det, men jeg konstaterer, at der er en masse kampagnetilbud derude. Jeg har ikke forholdt mig til den del, da vi indgik den her aftale, men det er klart, at vi skal evaluere til sommer. Der skal vi snakke om, hvad der er godt og skidt, siger Janus Kyhl og fortsætter:

- Så kan man diskutere; skal der lægges begrænsninger på, hvad bettingfirmaer må og ikke må? Det vil jeg ikke blande mig i, og jeg synes ikke, det er min opgave. Jeg er direktør i en fodboldklub. 

Helsingør-direktøren understreger, at de øvrige Superliga-klubber har givet udtryk for, at de er overrasket over, hvor mange fans de har haft med til udekampene i Helsingør, og det glæder Janus Kyhl, da der som bekendt er store tilskuerudfordringer i dansk fodbold.

Han har svært ved at se pointen, når Forbrugerrådet Tænk siger, at man tager fodboldglæden som gidsel i den model, FC Helsingør og NordicBet har indgået.

- Jeg forstår ikke, hvad de mener. I det isolerede tilfælde med Brøndby er der en udfordring, fordi der er udsolgt, og det er nok den enkelte kamp, Forbrugerrådet Tænk forholder sig til. Hvis vi ikke havde lavet vores udebaneafsnit stort nok, kunne de have sagt nogenlunde det samme, siger Kyhl.

Overvejede du ikke etiske dilemmaer i forhold til den her model?

- Jeg kan konstatere, at vi også har en ølsponsor. Og jeg konstaterer, at det er normen i dansk fodbold, at de her typer sponsorater er her. Det har jeg det som sådan ikke dårligt med. Jeg har oplevet en meget positiv tilgang fra NordicBet, og det har været en god samarbejdspartner, siger Helsingør-bossen og tilføjer:

- Jeg konstaterer også, at næste gang, vi skal forhandle et hovedsponsorat, er der nogle ting, der skal evalueres, og hvor kan vi gøre tingene bedre? Det vil jeg ikke kaste mig ud i på nuværende tidspunkt.

Janus Kyhl fastslår, at han er åben for forbedringer, og han inviterer alle interessenter indenfor til dialog - heriblandt Danske Fodbold Fanklubber.

- Danske fodboldfans er altid velkommen hos os, og jeg tror også, de vil give mig ret i, at det er positivt, der er kommet flere fans på stadion. Det er det, jeg forholder mig til. Det her sponsorat har været en positiv aktivitet for langt de fleste, lyder det fra Janus Kyhl.

Tipsbladet.dk ville også gerne have haft en kommentar fra NordicBet, men bettingselskabets pressechef fortæller, at man ikke ønsker at udtale sig om en sponsoraftale.