Premier Leagues spild af penge
Illustration
Premier League

Premier Leagues spild af penge

Premier League bruger penge på spillere som ingen andre ligaer i verden, men igen i år kniber det med at få præstationer ud af spillerne. Tipsbladet tager et kig på de aktuelle problempunkter i Premier League.

Bragt i Tipsbladet 31. oktober

Premier League-klubberne deler årligt 15 milliarder kroner mellem sig i tv-penge, og når den engelske liga i de næste måneder giver sig til at forhandle nye kontrakter uden for Storbritannien, står de engelske fodboldhold sandsynligvis til at få endnu flere penge i tv-kassen i de kommende år.

Men penge alene køber ikke succes i fodbold, og det viser den første fjerdedel af sæsonen, hvor flere klubber har fået meget lidt produktivitet og godt fodboldspil ud af flere hundrede millioner kroner.

Circus Park Rangers
(og Adel Taarabts underbukser)

Det er svært præcist at sige, hvornår nedturen for Queens Park Rangers begyndte. I den fremragende dokumentarfilm ”The Four Year Plan” kommer man bag om scenen i 2010 og 2011, hvor holdet rykkede op men var tæt på at miste billetten til Premier League igen, fordi man ikke havde købt et investeringsselskab ud af transferrettighederne til den argentinske midtbanespiller Alejandro Faurlin og dermed brød det engelske forbunds forbud mod third party ownership.

QPR slap med en bøde, Tony Fernandes købte klubben, og efter to år rykkede holdet ned igen med et underskud alene i 2012/2013-sæsonen på over 600 millioner kroner.

Nu er QPR igen tilbage i Premier League med et voldsomt dyrt hold, der betaler store lønninger til spillere som Rio Ferdinand, Joey Barton og Bobby Zamora.

Der er dog intet sportsligt udbytte af de mange penge, QPR bruger på spillere, for holdet ligger sidst i rækken og har flere gange gjort sig selv til grin med håbløst spil.

Efter en rimelig indsats i 2-3 nederlaget til Liverpool forrige weekend gik tingene op i en spids for manager Harry Redknapp. Han hævdede, at Adel Taarabt, der tjener over 500.000 kroner om ugen, ikke spillede, fordi han vejede mere end 15 kg for meget og ikke gad træne.

”Jeg kunne have løbet mere,” sagde Redknapp om Taarabts nylige indsats i en reserveholdskamp.

Dagen efter var den offensive midtbanespiller i Daily Mail med adskillige billeder, hvor han hev op i trøjen og afslørede et par lavthængende jeans med rigelig udsigt til undertøjet og en flad mave.

”Problemet er, at vi ikke har nogen taktik i kampen, vi ved ikke, hvordan vi som hold lægger et pres. Det handler ikke bare om at løbe, du er nødt til at spille med hjernen,” sagde Adel Taarabt, der beskyldte Redknapp for intet at vide om taktik og aldrig være til stede på træningsbanen.

”Selv jeg kunne suge maven ind og se ok ud på et billede,” svarede Redknapp igen i The Sun. QPR’s bestyrelsesformand Tony Fernandes greb endelig ind og irettesatte spiller såvel som manager for det pinlige skænderi i en pressemeddelelse.

Ifølge engelske medier overvejer QPR og Redknapp allerede at skaffe sig af med Rio Ferdinand, hentet for et par måneder siden, fordi den dyre midtstopper flere gange har været katastrofalt dårlig, og Redknapp er bookmakernes klare favorit som næste manager ude af vagten i Premier League.

QPR forventes at offentliggøre regnskabet for 2013/2014 i december, og forventningen er mindst et underskud i samme størrelse som 2012/2013. Der venter en bøde i omegnen af 400 millioner kroner for at bryde reglerne for finansielt fair play. QPR vandt senest over Aston Villa og fik dermed luft - hvilket siger mere om Aston Villas aktuelle krise end QPR’s evner.

Syndebukken Balotelli
Mario Balotellis trøjebyt på vej ned til pause i 0-3 nederlaget til Real Madrid skiller vandene. Lokalavisen Liverpool Echo forlangte en undskyldning fra angriberen, manageren Brendan Rodgers nedspillede episoden men advarede italieneren om, at han kun har et par måneder tilbage til at overbevise om sine evner. Andre syntes, at det umuligt kunne ligge Mario Balotelli til last, at Pepe bad om angriberens trøje.

Hvis vi regner Balotellis to første måneder i Liverpool med, kan den hidsige reaktion mod den 24-årige angriber dog ikke overraske, for Balotelli har haft en rigtig dårlig begyndelse efter at have gjort det fint i sin første kamp mod Tottenham.

”Det var meget modigt at hente ham, når du ser på kvaliteten af de managere, der har hentet ham for siden at opgive ham,” sagde tidligere Liverpool-boss Graeme Souness på tv i analysen efter nederlaget til Real Madrid.

Souness var så vred umiddelbart efter Balotellis bytte med Pepe, at Liverpool-legenden ikke ville tale om episoden, og angriberen har da også vist sig fra sine dårligste sider.

Tilbage i det tempo-prægede, krævende spil i Premier League har Balotelli set fortabt ud. Liverpool-fans og analytikere klager over manglende dybdeløb på de rigtige tidspunkter fra landsholdsspilleren, der har været stationær og manglet den selvtillid, der ellers er den 24-åriges varemærke. Liverpool FC kan ikke sige, at man ikke var advaret.Selvom AC Milans hold er historisk svagt, havde klubbens fans ikke det store mod august-salget af det største offensive navn, og Balotelli var nærmest ubrugelig under VM trods træner Cesare Prandellis ihærdige arbejde på at nå ind til den 24-årige forward.

Jose Mourinho, Roberto Mancini og Cesare Prandelli har forsøgt og opgivet at få Balotelli til at indfri sine store evner i længere perioder, og at Rodgers efter to måneder er ved at opgive angriberen er alarmerende for spilleren selv og for Liverpool.

Holdet er milevidt fra sidste sæsons flotte begyndelse, pengene fra salget af Luis Suarez ser ud til at være forvaltet forkert med en række middelmådige køb. Det kan Mario Balotellis svage form og uovervejede beslutninger ikke dække over, uanset at den unge italiener lige nu bliver skubbet foran som syndebuk.

Tredjestørste klub i krig 
med egne fans
Manchester United er størst. Derefter følger Arsenal. Og så kommer Newcastle United. Holdet i det nordøstlige England, der spillede Champions League en enkelt gang i sluthalvfemserne og har taget et par femtepladser efter årtusindskiftet, har enorm opbakning i lokalområdet. Men det er i høj grad på trods af klubbens ledelse. Ejer Mike Ashley har i flere omgange forsøgt at sælge sin klub, og Ashleys direktører har på vegne af ejeren udelukket adskillige journalister, der har skrevet kritiske historier. Blandt andet er journalister på avisen Newcastle Evening Chronicle blevet udelukket, fordi de skrev om en fanprotest, der krævede Mike Ashleys afgang.

Kontrollører forsøger på vegne af klubben at sortere i kritiske bannere, fansene vil have med ind,og til hjemmekampe er store dele af tilhængerne klar til at kræve manager Alan Pardews afgang, når Newcastle kommer bagud eller spiller dårligt. Måske blev ejer Mike Ashleys holdning opsummeret meget godt i et følelsesladet brev tilbage i 2008, hvor han annoncerede sin afgang med henvisning til, at fansene havde protesteret mod ham efter afskeden med Kevin Keegan. I denne uge kom det frem, at Ashley har købt sig ind i Glasgow Rangers, noget Ashley og klubben benægtede for få uger siden og i den forbindelse gav endnu en journalist karantæne fra Newcastles stadion og faciliteter.

PL sejler i Champions League
I flere år har Premier League-klubberne skuffet egne forventninger i Champions League, og igen i år truer de europæiske gruppespil med at vælte flere engelske klubber.

Arsenal var heldig med at vende 0-1 til 2-1 i Bruxelles i slutminutterne af sidste uges 3. rundekamp, og i Moskva spillede Manchester City 2-2 mod CSKA efter en tomåls-føring ved pausen. City er nu på jagt fra tredjepladsen i en pulje, hvor AS Roma vil revanchere 1-7 mod Bayern, mens tyskerne næppe heller vil give Manchester City en fribillet. Liverpool ser decideret overmatchet ud og ligner et hold, der sagtens kan ryge ud til Basel eller Ludogorets og ikke når længere end ottendedelsfinalen. Og så er der Chelsea tilbage, der har været overbevisende mod tre jævne modstandere i form af Schalke 04, Sporting og NK Maribor.

Chelsea er konkurrencedygtig og ligner igen i år et hold med potentiale til semifinalerne, men hvis Arsenal og Manchester City kommer ud af gruppespillet, ser de skrøbelige ud mod rigtige topmodstandere.

I sidste sæson røg Arsenal og Manchester United mod Bayern München, mens Atletico Madrid var Chelsea overlegen i semifinalen. 

Forrige år faldt Manchester City og Chelsea i gruppespillet, mens Arsenal og Manchester United røg ud i ottendedelsfinalerne. 

Englænderne kan stadig nå at få en god Champions League-sæson, men de tidlige problemer skal igen i denne sæson uro om englændernes evne til at måle sig med de fem-syv bedste hold fra kontinentet. 

Lyspunkterne 

Diafra Sakho (West Ham)
Seks kasser i de seks seneste Premier League-kampe er imponerende af West Hams forward Diafra Sakho, og sidste weekend begik Sam Allardyces reformerede hold så det foreløbige svendestykke med 2-1 over Manchester City. Uanset, at succesen angiveligt er kommet efter et krav oppe fra ejerne om at spille attraktiv fodbold, høster Allardyce og West Ham lige nu fortjente roser for at være de tre første måneders store positive overraskelse sammen med Southampton.

Southampton 
Det var meningen, at Southampton skulle styrtdykke efter at have solgt en håndfuld af sidste sæsons startopstilling for over en milliard kroner. Men afløserne – der også har været dyre – har gjort det fantastisk, ikke mindst Graziano Pelle og kantspilleren Dusan

 Tadic, der ligesom den ny manager Ronald Koeman kom fra den langt svagere Eredivisie men ikke har haft brug for ret mange ugers tilvænning. 

Saido Berahino
Syv sæsonmål byder Saido Berahinos solstrålehistorie indtil videre på siden sæsonstart, og i et land med manglende tro på landsholdet og sig selv er den 21-årige knægt et sjældent lyspunkt.
Han rejste alene fra Burundi til England som tiårig for at slutte sig til sine søskende og mor, der havde fået asyl i Storbritannien, og kort tid efter var han del af West Bromwichs talentafdeling. 

”Jeg har været så heldig at arbejde sammen med nogle meget talentfulde spillere i årenes løb, blandt andre Wayne Rooney, og Saido har muligheden for at blive en topspiller. Vi skal bare fortsætte med at føre ham i den rigtige retning. Jeg har haft en del samtaler med ham, og han er interessseret i at vide, hvordan Rooney var i den alder. Vi leder efter hvert eneste lige tegn, der kan gå hen og distrahere ham. Saido får utrolig meget opmærksomhed, så det er vigtigt, at vi er der til at støtte ham,” siger West Brom-manager Irvine til The Telegraph.

Maskinen Chelsea
De var sekunder fra tre point på Old Trafford uden deres bedste angribere, og Jose Mourinho ser ud til at have skabt den holdånd, der gjorde portugiseren så berømmet i de første tre år som Chelsea-manager fra 2004 til 2007.
Holder John Terry og Gary Cahill stand i midtforsvaret har Mourinho skabt en maskine, der kan give ham den Champions League-titel, der til Roman Abramovitjs store ærgrelse glippede i 00’erne.