Regeringen med kulturminister Marianne Jelved i spidsen har fremsat en ny lov om matchfixing. Det sker, efter flere mulige sager om matchfixing. I det nye lovforslag skal snydere kunne straffes hårdere, og det er ifølge Dansk Boldspil-Union godt, at de loven om matchfixing strammes. Men det er ikke nok.
DBU savner nemlig en række tiltag i det nye lovforslag, og derfor har fodboldforbundet foreslået en række yderligere tiltag i lovforlaget.
- Det er vigtigt, at matchfixing straffes så hårdt som muligt for at udvise en fuldstændig nultolerance. Det nye lovforslag er et skridt i den rigtige retning – men slet ikke nok. Der bør tages yderligere en række tiltag, så vi sammen bekæmper matchfixing mest muligt, siger DBU-formand Jesper Møller.
Formanden fortæller videre, at DBU og andre organisationer inden for dansk idræt kæmper hårdt for at undgå matchfixing, og at det derfor er vigtigt, at der tages yderligere tiltag. Konkret foreslår DBU følgende:
- Spil på egne kampe skal kriminaliseres med bestemmelse i straffeloven.
- Lovforslaget begrænser til et bestemt niveau – 'oprykning til Danmarksserien eller højere'. DBU mener, at alle niveauer bør være omfattet.
- Lovforslaget lægger op til at være et supplement til straffeloven med en strafferamme på et år stigende til to år. DBU foreslår, at kriminalisering af bestikkelse inden for idrætten alene skal placeres i straffeloven og have op til seks års fængsel, baseret på erfaringer fra udlandet.
- Der bør skabes klarhed om pligten til at dele oplysninger til efterforskning mellem idrætsorganisationerne og spiludbyderne.
- Der bør etableres en særlig domstol med specialviden på området.
- Der bør ske en styrkelse af politiets muligheder på området, flere redskaber og flere ressourcer.
De seneste år har en række sager om mulig matchfixing ramt overskrifterne. Fra Hvidovre-kampe, hvor seks mænd blev sigtet for matchfixing, til senest en række Varde-kampe i 2. Division, som DBU og DIF netop nu undersøger.