Landshold

Ekspert: Danske klubber tæt på betalingsstandsning

Flere klubber i 1. og 2. Division er sandsynligvis tæt på at gå i betalingsstandsning, fortæller en ekspert i Tipsbladet. 25 ud af 37 adspurgte klubber erklærer sig enige eller meget enige i, at finanskrisen har haft en negativ effekt på deres klub.

 

Køge Boldklub gik tidligere på året konkurs, og Kolding FC har været meget tæt på en betalingsstandsning, før nye investorer og en lønnedgang på 20 procent reddede klubben.

FC Amager i 1. Division og FC Hjørring i 2. Division Vest mangler også akut midler til af betale udgifterne, og ifølge en ekspert i sportsøkonomi er flere klubber sandsynligvis tæt på at ryge i alvorlige problemer.

- Efter de her sager med problemer omkring lønudbetalingen tror jeg, at mange klubber er på randen til akut betalingsstandsning. Der findes endnu ikke noget samlet data-materiale over økonomien i 1. og 2. Division, men jeg er 90 procent sikker på, at det i 1. Division forholder sig ligesom i dansk håndbold, siger senioranalytiker i Idrættens Analyseinstitut Rasmus Storm til Tipsbladet.

- Mange klubber i 1. Division satser på at komme i SAS Ligaen, hvor de store penge er. Når krisen så kommer, er der ikke blevet gemt noget som helst til dårlige tider. Det minder om håndbold. Her har man trods en massiv vækst i omsætningen på omkring 20 procent per år brugt det hele og lidt til på spillerlønninger. I SAS Ligaen har du en stor tv-aftale, men i 1. Division minder konstruktionen meget om håndbold, hvor man får en stor del af indtægterne fra sponsorater. De sponsorater er udsatte i finanskrisen, og derfor får det indflydelse i 1. Division, hvor man selv i gode tider brugte næsten alt på den sportslige satsning, hvilket vil sige spillerlønninger, lyder det videre fra Storm.

Meget stramt
Spillerforeningens direktør Mads Øland har endnu hørt om klubber, der ikke har udbetalt løn i år, men ifølge Øland kører mange klubber lige på kanten.

- Der er mange, som har problemer, men der er ingen, som ikke har betalt lønnen. Der var nogle klubber, der havde problemer her med februar måned. FC Amager og i Hvidovre havde de også nogle problemstilliniger, men dem har de løst. Der var nogle problemstillinger, og det er der stadigvæk. Der er helt sikkert mange klubber i divisionerne, hvor økonomien ligger og cykler rundt med et nul-budget, som jeg kalder det, hvor det hele skal gå efter en snor, hvor man har et månedligt likviditetsbudget. Det kører meget stramt, men der er ingen lønefterslæb lige nu, siger Mads Øland.

FC Hjørring er en af de klubber, der kæmper for at overleve. Klubben mangler en million kroner, og formand Lars W. Jensen erkender, at klubben har problemer.

- Vi er mærket af, at sponsorerne er ramt, og at vores indtægter falder. Vi kigger meget hårdt på nogle modeller for, hvordan vi reducerer omkostningerne. Vi har udfordringer, siger Lars W. Jensen.

Du kan læse mere om den økonomiske krise i 1. og 2. Division og konsekvenserne for dansk fodbold i Tipsbladet Indsigt, som du kan købe i kiosken eller online ved at klikke her!