Leder: For hver Fabregas er der 50 Freddy Adus
Foto: tipsbladet.dk
Generelle

Leder: For hver Fabregas er der 50 Freddy Adus

Det er ofte rene tilfælde, der afgør, om du ender som Cesc Fabregas eller brænder tidligt ud som Freddy Adu og mange af de andre stjerner fra U/17-VM i 2013.

I 2003 blev Cesc Fabregas topscorer ved U/17-VM. Spillerne på listen efter Fabregas har senest spillet for henholdsvis Bucaramanga i Colombia, belgiske Lierse, græske Niki Volos og Tokyo Verdy, mens den sidste af Fabregas’ 2003-rivaler, Freddy Adu, ifølge tipsbladet.dk kan søge mod Danmark, efter at han tirsdag blev fritstillet i finske KuPS ovenpå nogle uger på finnernes andethold.
 
Som chefredaktør på Tipsbladet bliver man vant til at vurdere fodboldspillere. Hvad er deres styrker og svagheder, kan de håndtere presset, skader og knas i privatlivet?
Det er en central del af jobbet, så vi kan stille de rigtige spørgsmål og udvælge de vigtigste historier. Selvom vi gør en dyd ud af at behandle andre mennesker korrekt, kræver jobbet naturligvis en følelsesmæssig distance for eksempelvis at vurdere udviklingsarbejdet og handler med teenagere objektivt. Og det er ikke så meget anderledes end den konstante vurdering, professionelle spillere vænnes til fra de tidlige teenageår.
 
Men fodboldspillet anno 2015 – og for den sags skyld for 50 år siden – handler også om meget andet end evnen til at spille fodbold. For det er ofte rene tilfælde, der afgør, om du ender som Cesc Fabregas eller brænder tidligt ud som Freddy Adu og mange af de andre stjerner fra U/17-VM i 2013.
 
I dagens udgave af Tipsbladet fortæller vi en historie om mange vestafrikanske drenge og unge mænds vej mod Europa. Vi taler svigtede aftaler og barske skæbner for store drenge, der hverken har lyst til eller mulighed for at vende hjem til en familie, der i nogle tilfælde har betalt store dollars-beløb for noget, der kan minde lige så meget om menneskesmugling som professionelt agentarbejde.
 
Jeg har mødt to nigerianske spillere, Mike og Olumide, der havde levet drømmen. De blev lovet en prøvetræning hos en nylig UEFA Cup-vinder men røg i stedet til en provinsklub i samme land, hvor de var omkring andetholdet i et par måneder uden udsigt til at få en kontrakt. Deres midlertidige arbejdsvisum udløb, agenten svarede ikke længere på opkald og sms, og så sad de fast i landet og forsøgte selv at finde en klub i et andet europæisk land. Det lykkedes ikke, og det sidste, jeg hørte, var at den ene var kommet videre til Australien.
Jeg kan kun støtte talenters hårde arbejde og drømmen om at uddanne så mange som muligt til store karrierer. Gjort rigtigt mener jeg, at de bedste teenagere skal have mulighed for at træne sammen i professionelle rammer tidligere, end de gør i Danmark i dag.
 
Men det er sundt at huske, at teenagerne er mennesker, der skal have gode liv som voksne, uanset om de skal leve af at spille fodbold eller ej. Det kan fodboldens magthavere passende huske på i reguleringen af transfermarkedet og klubberne i valget af samarbejdspartnere, som i den grad er givet frit, efter at FIFA har tilladt dig, mig og alle andre at agere som mellemmænd på transfermarkedet.