FCK-direktørs udmelding viser alvoren i tilskuerkrisen
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Generelle

FCK-direktørs udmelding viser alvoren i tilskuerkrisen

Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, peger på, at en ændring af Superliga-strukturen allerede nu er utænkeligt, men at der skal ske noget.

7368 tilskuere havde fundet vej til Telia Parken, da FC København tirsdag aften slog Viborg FF med 4-0.

Færre tilskuere har der ikke været til en Superliga-kamp med FCK i Parken, siden Poul Nyrup Rasmussen var statsminister, og Aerosmith lå i toppen af hitlisterne (til de yngre læsere: Hitlister var stort dengang) med tudehittet ”Don’t want to miss a thing”, mens FCK-formand Flemming Østergaard fire dage før bundskraberen mod Viborg FF 15. november 1998 havde præsenteret en sensationel aftale med Brian Laudrup.

Bortset fra AGF, der havde en kassekamp mod Brøndby IF i begyndelsen af sæsonen, har Superliga-klubberne alle registreret nedgang i tilskuertallet fra sidste sæson, mens oprykkerne Silkeborg, Lyngby og Horsens med tilskuertal mellem 2500 og 3000 ikke just trækker noget som helst op.

København er en hovedstad – men byens to Superliga-klubber får kun en anelse flere tilskuere end de ukendte provinsklubber Heidenheim og Würzburger Kickers i 2. Bundesliga.

Det er ikke godt nok.

I dagens udgave af Tipsbladet åbner FCK-direktør Anders Hørsholt for, at Superliga-klubberne skal se nærmere på den nye Superliga-struktur og afviklingen af kampene, når forårssæsonen er spillet færdig.

Det er det modsatte af en tillidserklæring til det første nye Superliga-format i to årtier, men efter Anders Hørsholts mening er det ikke til at leve med de lave tilskuertal og en 14-holds Superliga, med mindre tilskuerne valfarter til de danske fodboldarenaer i løbet af 2½ måned med slutspil i foråret.

Om der bliver ændret på Superliga-strukturen, kan jeg tvivle kraftigt på. Dertil kan det blive for svært at overbevise halvdelen af Danmarks profklubber om, at de skal afgive to Superliga-pladser og igen leve med større nedrykningsrisiko og mindre plads i Superligaen.

Men noget skal Superliga-klubberne gøre.

Siden midten af september har der i otte af ni spillerunder været minimum én kamp med færre end 2000 tilskuere, og når Lyngby-SønderjyskE i oktober kun samlede 1085 mennesker, kan man godt frygte for et trecifret antal tilskuere til oprykkernes sidste hjemmekamp lørdag om otte dage mod Silkeborg.

Superliga-klubberne tjener relativt ikke ret mange penge på billetsalg og lune pølser sammenlignet med tv-pengene, men det kan mærkes direkte på stemningen på tv-billederne, når der er tavst på stadion.

Den negative historie om de lave tilskuertal virker også selvforstærkende og smitter af på andre områder, så selvom det kommer til at gøre ondt, kan løsningen være at se på afviklingen af Superliga-kampene eller endda på antallet af hold og slutspils-formatet, hvis vi danskere også bliver væk fra live-fodbold til foråret.

Måske kunne Superliga-klubberne også begynde at fortælle deres gode historier – for de findes faktisk, selvom de er svære at få øje på her i december-mørket. Se selv listen herunder:

1: FC København spiller god, offensiv fodbold, selvom man burde have scoret flere mål.
2: Det samme gør Brøndby IF med et hold, der er yngre, billigere og dygtigere end under den forfejlede satsning med Agger, Elmander og den desværre evigt skadede Kahlenberg.
3: FC Midtjylland har nogle fede, unge spillere på vej. Rasmus Nissen og Mikkel Duelund er ægte Superliga-profiler fra næste sommer.
4: Marcus Ingvartsen er en dejlig succeshistorie i Farum, hvor et ungt midterforsvar og flere af de ghanesiske spillere viser gode takter.
5: Jakob Michelsen tager til Hammarby, men det er dejligt at se ham, David Nielsen og Bo Henriksen præstere og få meget ud af ressourcerne med fagligt stærkt trænerarbejde.
6: Randers har en interessant stald af angribere.
7: Det er fedt endelig at se Andreas Cornelius tilbage i omdrejninger efter sit ophold i Cardiff og en alvorlig skade.
8: Selvom der stadig er fejl og mangler på holdet, er Alexander Zornigers direkte stil et frisk pust i Superligaen
9: Udsigten til nedryknings-playoffen giver noget at se frem til i midten og bunden af rækken i en sæson, hvor FC København agerer damptromle i toppen.
10: Se tingene på den lyse side. Det kan næsten kun blive bedre i traditionsklubberne AGF, OB og AaB.