Transfer-fiaskoer: Brøndby og FCK i 2015-spotlightet
Foto: Polfoto
Generelle

Transfer-fiaskoer: Brøndby og FCK i 2015-spotlightet

10 sider i Tipsbladet i dag: FCK og Brøndby ser ikke godt ud i analysen af Superliga-klubbernes indkøb fra 2011 til 2014.

Når FC Midtjylland fører Superligaen sikkert og AaB vandt den i maj 2014, er noget gået galt.

I dagens udgave af Tipsbladet ser vi på hver en spiller, de 12 nuværende Superliga-klubber har hentet ind siden midten af 2011, og det er ikke opløftende læsning for FC København og Brøndby IF. For når man træder væk fra øjebliksbillederne og den indledende begejstring, når Superligaens to største klubber køber nye spillere, og i stedet ser på hele billedet over flere sæsoner, er de to klubber blandt Superligaens dårligste til at hente nye spillere i de tre seneste år.

Jo, Daniel Agger, Thomas Kahlenberg og Nicolai Jørgensen er bedre end langt størstedelen af de spillere, Superliga-klubberne har skrevet kontrakt med de seneste 3½ år, men når vi dropper de individuelle solstråle-historier balancerer begge klubber på randen af dumpekarakterer.

FC København var fra årtusindskiftet og ti år frem dygtige til at få fuld valuta for de mange penge, klubben bruger på markedet, men ser vi bort fra Jørgensen og til dels Ragnar Sigurdsson, der også var god, har den evne været pist borte de seneste fire år. Det er den tungeste årsag til, at FC København kun har vundet en af de sidste tre Superliga-titler, og det endda i en sæson, hvor de andre topkandidater spillede middelmådigt.

Med Ståle Solbakken som manager har FC København igen skruet op for spillerbudgettet. Sidste sommers transfers mangler stadig at slå til og kan nå det, i Parken må de håbe på, at strategien med at lægge hele ansvaret på Ståle Solbakken fungerer på sigt.

Brøndby IF scorer lidt bedre i vores transferanalyse end den tilsvarende analyse for tre år siden af 2008-2011. Men det er en ringe trøst, for dengang var Brøndby rædselsfuld dårlig og sikker agterlanterne på transfermarkedet. Selvom billedet er lidt bedre denne gang takket være aftaler med Hradecky, Kahlenberg, Agger og Simon Makienok, er der en direkte sammenhæng mellem for dårligt udbytte på transfermarkedet og at klubben ikke lever op til, at den med afstand er Superligaens næststørste klub målt på ressourcer.

For undertegnede lyder det som om, at storaktionær Jan Bech Andersen meget gerne ser det store udlæg på transfermarkedet resultere i en top to-placering til maj. Der er tale om så store udlæg, at Thomas Frank og Per Rud ikke som andre Superliga-ledere kan dække sig ind under begreber som ”proces” og ”langsigtet” i 2015. Der skal leveres, når der er smidt så mange penge på bordet og i flereårige spillerkontrakter, uanset om det var hårdt at komme i gang i en sommer for halvandet år siden.

I Jylland skal de glæde sig, så længe det varer. Når de to københavnske topklubber får has på transfermarkedet, bør de blæse AaB og nok også FC Midtjylland af banen, med mindre sidstnævntes engelske ejer Matthew Benham virkelig får lyst til at teste, hvor gode, eksotiske spillere hans scouting-software kan finde frem til. Men indtil videre danser de jyske mus på bordet, og det er måske også helt fint til en afveksling.