Transfersucces giver guld: FCK trumfer Brøndby og FC Midtjylland
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Generelle

Transfersucces giver guld: FCK trumfer Brøndby og FC Midtjylland

FC Københavns fornuftige ageren på transfermarkedet er den væsentligste forklaring på, at Ståle Solbakkens tropper sandsynligvis bliver dansk mester i år.

Da vi onsdag publicerede et interview med Ståle Solbakken her på tipsbladet.dk, fik det en hel del reaktioner på de sociale medier. Interviewet var nu ikke kontroversielt – det handlede om nordmandens arbejde med at gøre FC København til det stærke hold, det er i dag – men alligevel fik det mange folk til tasterne. 
 
Et hurtigt kig på Tipsbladets Facebook-side viser således, at der er ret mange, der mener, at FC Københavns aktuelle position som suverænt førerhold skyldes én ting: Penge. 
 
”Købeklubben over dem alle,” skriver en bruger for eksempel, mens flere andre blot skriver: ”money, money, money”.
 
 

Ståle Solbakken har igen har fået skabt et vinderhold i F.C. København. Hør nordmandens egen forklaring på, hvorfor det går så godt i Superliga.dk

Opslået af TIPSBLADET på 16. marts 2016

Tillad mig at gå i rette med disse letkøbte påstande. FC København vil altid være under kritisk lup – også i disse spalter – men det fortjener også ros, når det er fortjent. Det er naturligvis en væsentlig pointe, at FC København har de økonomiske muskler til at være guldfavorit i hver eneste sæson. Netop derfor tjener det også til Solbakken og kompagnis ros, at FCK er den eneste klub, der hver sæson tør at melde ud, at man går efter at blive dansk mester. Der er ikke så meget fedtspilleri. 
 
FC København har det største budget i Superligaen, så det er et væsentlig argument, omend man kan pege på, at FCK ikke kun bruger penge på spillere, men også tjener penge på dem. Store salg af Daniel Amartey, Igor Vetokele, Andreas Cornelius og Ragnar Sigurdsson har skæppet rigtig godt i kassen hos FC København, så man har ikke på den måde brugt penge, man ikke har. 
 
Ganske vist viste seneste regnskab fra Parken et minus på 46 millioner kroner i det særskilte transferregnskab, men her skal man tænke på, at Daniel Amartey-salget, der vel har givet omkring 40 millioner til FCK, ikke er regnet med, da det skete i 2016 – altså i et nyt regnskabsår.  
 
Men penge er ikke alt. Det handler også om, hvordan man bruger dem. Og her har FC København for alvor vist sig som en af Superligaens bedste klubber. Derfor er det i høj grad på transfermarkedet og i evnen til at finde de rigtige spillere, at FC København har distanceret konkurrenterne. 
 
FC Københavns rekrutteringshold med Johan Lange og Ståle Solbakken i spidsen har i de seneste par transfervinduer været gode til at ramme plet. Det er en væsentlig forskel i forhold til tidligere, for som Solbakken selv sagde onsdag, var truppen han overtog i sommeren 2013, et kludetæppe af spillere – fejlsammensat af mange forskellige chefer på kort tid.
 
Derfor har oprydningsarbejdet taget lang tid. To et halvt år er der gået fra Solbakkens ansættelse i august 2013 til den aktuelle position som suveræn etter i Danmark. Det har kostet penge, ja, men pengene er blevet brugt fornuftigt. De to sommertransfervinduer i 2014 og 2015 har i den forbindelse været afgørende, og det er her, FC København har distanceret konkurrenterne. 
 
Siden Solbakkens ankomst er der hentet 32 spillere til FC København. Syv af dem er fra egne rækker. Dermed er 25 spillere kommet til udefra. Objektivt set er det ganske få, man kan kategorisere som flop eller fejlkøb. Franco Mussis springer naturligvis i øjnene, og Steve De Ridder og Alexander Kacaniclic slog heller ikke til, men ellers er det småt med fejlskud. Så er der folk som Pelle Nilsson, Bashkim Kadrii og Tom Høgli, som bl.a. på grund af skader har været meget ude af holdet, men det overordnede indtryk er, at der har været flere pletskud end vildskud.
 
De gange man har betalt store penge for spillere, har de slået til. Bare kig på handler som Ludwig Augustinsson, Kasper Kusk, Daniel Amartey. Eller Erik Johansson, Stephan Andersen, Mathias 'Zanka' og Federico Santander (sidstnævnte ser ud til at blive en succes efter et lille tilløb). Sådan har det ikke været i de to andre klubber, der har spenderet voldsomt: Brøndby og FC Midtjylland. Jeg har ikke gennemgået alle transfers de seneste år, men min påstand er, at Brøndbys transfers de seneste par vinduer har budt på flere skæverter, og man kan godt tillade sig at spørge, hvor mange uslebne diamanter, FC Midtjyllands Smartodds-computer virkelig har fundet. 
 
For mig at se er det der, man skal finde forklaringen på FC Københavns aktuelle dominans. Det handler selvfølgelig om penge, men det handler i højere grad om, hvordan de er blevet brugt. 
 
Hvor Brøndby eksempelvis har brugt mange penge på ældre spillere som Daniel Agger, Thomas Kahlenberg og Johan Elmander, har FC København hentet folk som Mathias 'Zanka' Jørgensen, Kasper Kusk og Erik Johansson i udlandet – alle i starten eller midten af 20'erne og dermed med videresalgspotentiale. Og så har vi ikke engang nævnt, at FCK i onsdagens pokalkamp mod Randers havde seks spillere fra egne rækker i aktion. 
 
Ja, FC København har brugt, men pengene er blevet brugt fornuftigt. 
 
Derfor ser det ud til, at der kan dækkes op til mesterskabsfest i Parken i slutningen af maj. Og det er derfor, vi også til næste sæson vil have en forventning om, at FC København vil dominere i toppen af Superligaen og repræsentere Danmark i Europa.