Når fans holder med sig selv: Respekt for Solbakkens svar
Foto: Lars Poulsen/Polfoto
Generelle

Når fans holder med sig selv: Respekt for Solbakkens svar

Man må have respekt for Ståle Solbakken, for det kræver mod at gå imod sine egne fans. FCK-manageren er dog sluppet godt fra det.

Ståle Solbakken har alle dage været en mand med hang til mindgames. Når FC København har vundet og i omverdenens øjne spillet godt, har nordmanden ofte været skarp til at levere en kritisk bemærkning eller leveret et synspunkt, han føler for. Og samtidig har man ofte oplevet ham rose og forsvare sit hold, når omverdenen har været kritisk. 
 
I de fleste tilfælde har Ståle Solbakkens mediespil været rettet mod modstandere, enkelte spillere eller særligt medierne selv, men i den seneste uge har nordmanden været modig nok til at svare FC Københavns egne fans igen. Det skal han have ros for. 
 
Alt for ofte ser man spillere og trænere neje og bukke for fansene til trods for selv den groveste kritik, men hver gang en klubmand antyder en smule irritation mod sine egne fans, får han på puklen - særligt af de forurettede fans.
 
Netop dét er Ståle Solbakken offer for i øjeblikket. Det hele startede med det banner, som FC Københavns fans på Nedre B-tribunen fremviste før søndagens kamp mod AaB:
 
”I er DKs bedst betalte – I KBH er det kun sejre, der tæller. Og det gælder især for dig, Ståle,” lød det. 
 
Det blev fulgt op af en pibekoncert i samme kamp, da AaB førte 2-1 i Telia Parken. Ståle Solbakken kritiserede herefter fansene for pibekoncerten, som ikke mente ”hørte nogen steder hjemme”. 
 
Visse FCK-fans blev herefter fornærmede og fremviste derfor et nyt banner onsdag aften før Randers-kampen: ”Ståle, hvis du passer dit velbetalte job, passer vi vores selvbetalte job.”
 
Eller som den tidligere FCK-boss Dan Hammer lakonisk oversatte det: ”Vi må alt, men du skal bare holde kæft.”
 
Selvfølgelig må og skal fodboldfans være kritiske over for deres klub, men der må være grænser. FC København er i kalenderåret 2015 Superligaens pointmæssigt bedste hold, og det er om nogen Ståle Solbakkens fortjeneste.
 
Ja, FCK er langt fra fordums styrke og ja, det er ikke godt nok med det budget, klubben har til rådighed. Solbakken og FCK er da under pres efter en skuffende sæsonstart, men man er nødt til at have nuancerne ned. Også selvom det pr. definition er skuffende, hver gang FCK ikke vinder på hjemmebane. 
 
Det grænser derfor til det utilstedelige, at dele af FC Københavns fans antyder, at Ståle Solbakken ikke er sin løn værd, og man bemærker da også, at der fra en række fremtrædende FCK-fans' side lægges afstand til de omtalte bannere.  Det kan ikke betvivles, at træneren arbejder i næsten døgndrift for FC Københavns fremgang, og det er næppe nødvendigt, at visse fans forsøger at forklare, at det er en god ide at vinde nogle fodboldkampe. 
 
- Jeg synes nu, jeg arbejder godt for pengene, som Solbakken bemærkede på tv efter kampen onsdag.
 
Men sådan er gamet, og Ståle Solbakken er næppe overrasket over, at han har trådt nogle fans over tæerne ved sin udmelding i søndags. Da Emil Larsen som den seneste uelegant udtalte, at han ikke kunne lide dele af OB's mest kritiske fans, fik han på puklen, men dengang som nu vil jeg fremhæve modet hos aktøren. I egne øjne er klubbens fans hellige, hvilket Troels Bech engang har sat ord på som Silkeborg-træner. 
 
- Man ser flere og flere steder, at fansene principielt holder med sig selv. De definerer sig som klubben, og dem, de sidder og kigger på, er bare de til hver en tid indlejede lejesoldater. Det kan godt være et problem, for så bliver det en opposition til det hold, der lige præcis i dag spiller for vores klub, i stedet for at være en identifikation, har han udtalt. 
 
Ståle Solbakken er muligvis den person, der allermest brændende ønsker at vinde mesterskabet i denne sæson, så han er egentlig på samme side som de fans, der nu er fornærmede på ham. 
 
Måske de sure fans skulle bakke op om holdet i stedet for at lufte utilfredshed med bannere og pibekoncerter. 
 
Det er sjældent at negativ stemning fører succes med sig, og den bedste måde at skabe god stemning på, er selvfølgelig at vinde fodboldkampe på. Det har FC København nu gjort to gange på fire dage. 
 
Dermed har Ståle Solbakken svaret de kritiske fans igen tre gange på fornuftig vis, hvilket man må have respekt for.