Tipsbladet sætter i disse uger fokus på VM i Qatar, og hvordan Danmarks og landsholdets rolle bliver i en af de mest kontroversielle fodboldbegivenheder nogensinde.
Et VM, der lige straks bliver endnu mere aktuelt, når Danmark 7. december får tildelt puljemodstanderne til VM-kvalifikationen, der løber gennem 2021.
Her bringer vi tidslinjen til den tredje af i alt fire artikler, hvor vi fortæller historien om, hvordan den lille golfstat formåede at blive VM-vært, og hvorfor korruptionsanklagerne har klæbet sig til Qatar og FIFA siden afstemningen om VM-værtskabet for 10 år siden.
Artiklen blev bragt første gang i Tipsbladets trykte udgave 27. november.
—
2010
2. december 2010 får Qatar tildelt VM 2022 ved en afstemning i Messe Zürich i Schweiz.
2011
Det anslås i en rapport, at op mod fem procent af Nepals bruttonationalprodukt udgøres af penge, nepalesiske arbejdere sender hjem fra deres job som migrantarbejdere i forskellige sektorer i Qatar. I Nepal er der til gengæld opbygget en hel industri omkring migrantarbejdere og ikke mindst rekruttering af dem, hvor fattige nepalesiske mænd ofte skal betale firmaer og mellemmænd i Nepal meget store summer for at blive rekrutteret til arbejde i Qatar.
I nogle tilfælde tvinges de fattige arbejdere og deres familier til lån hos tvivlsomme finansinstitutioner eller deciderede lånehajer, der tager skyhøje renter for lån, arbejderne bruger til at betale rekrutteringsfirmaer og rejsen til Qatar.
I slutningen af året påpeger flere internationale fagforeninger, at migrantarbejdere i Qatar reelt ikke har nogen rettigheder på grund af kafala-systemet.
2012
I 2012 anslås det, at Qatar har brug for mellem 500.000 og 1.500.000 migrantarbejdere til arbejde på projekter som hoteller, lufthavne, veje og mange andre former for infrastruktur, der direkte eller indirekte har forbindelse til VM 2022.
I juni 2012 advarer Human Rights Watch om, at migrantarbejderne i Qatar arbejder under farlige og dybt kritisable forhold, og at de er meget udsatte i Qatar grundet kafala-systemet, der reelt giver arbejdsgiveren råderet over sine udenlandske ansatte.
2013
I februar er Ekstra Bladet på rundrejse i Qatar og kan melde om skrækkelige arbejdsforhold for landets migrantarbejdere.
Læs også:Det store overblik: Bør Danmark stille op til VM 2022?
I foråret møder Qatar fornyede anklager om, at migrantarbejderne reelt arbejder på VM-projekter og andre byggerier indirekte forbundet til VM-slutrunden på slavelignende betingelser.
I efteråret beskriver både internationale medier og Amnesty International, at migrantarbejdere behandles som 'slaver' eller 'kvæg', samtidig med at FIFA og forbundets præsident Sepp Blatter fastholder, at forholdene for migrantarbejdere i Qatar er ved at blive bedre.
Den internationale fagforening ITUC anslår, at op mod 4.000 migrantarbejdere vil dø i forbindelse med VM-byggerier frem til slutrunden i 2022.
2014
Et britisk konsulentfirma vurderer, at arbejdsforholdene for migrantarbejdere i Qatar er ' ekstremt risikable' og i nogle tilfælde potentielt dødbringende, især i bygge branchen.
Qatar indfører reformer, der på papiret skal forbedre sikkerheden på arbejdspladsen, sikre bedre kontrol fra myndighedernes side af, at arbejdsgiverne overholder loven og behandler migrantarbejderne korrekt, som skal sikre bedre leveforhold for migrantarbejdere, mens de arbejder i Qatar, og gøre det lettere for migrantarbejdere at skifte arbejdsgiver og at klage, hvis arbejdsgiverne bryder loven.
Internationale NGO'er og eksperter begynder at sætte fokus på, at mange migrantarbejdere, der dør under opholdet i Qatar og på arbejde på blandt andet byggepladser, ikke får angivet korrekte dødsårsager eller kun lemfældigt tjekkes af læger med forbindelser til myndighederne og arbejdsgiverne. Dette er med til at skjule, hvor mange der reelt dør i forbindelse med arbejdet og ikke mindst af hvilke årsager, de er døde.
2015
Ekstra Bladet rapporterer i begyndelsen af året om fortsat elendige arbejdsforhold for migrantarbejdere i Qatar og kan i billeder og på video fremvise uhumske og beskidte boliger, hvor fattige migrantarbejdere er stuvet sammen.
I maj 2015 bliver en gruppe journalister og fotografer fra BBC arresteret i Qatar, mens de er i færd med at researche en historie om migrantarbejderes arbejdsforhold.
Gennem årene bliver flere andre udenlandske journalister og fotografer anholdt eller nægtet indrejse i Qatar.
Amnesty International kalder i maj løfter fra Qatars regering i 2014 om forbedringer for migrantarbejderes for 'tom PR' og melder desuden ud, at FIFA ikke på nogen måde har handlet konkret for at forbedre forholdene for migrantarbejdere, der arbejder på infrastrukturen til VM 2022.
2016
Amnesty International dokumenterer fortsatte brud på migrantarbejdernes rettigheder og meget farlige og til tider dødbringende arbejdsforhold. Blandt andet dokumenterer Amnesty markante problemer på byggeriet på Khalifa International Stadium, hvor arbejdere eksempelvis har fået konfiskeret deres pas af arbejdsgivere, selvom det ifølge loven er blevet forbudt.
Amnesty og andre NGO'er dokumenterer også, hvordan reformer, der skulle forbedre migrantarbejdernes forhold, omgås af arbejdsgivere, og at reformerne i vid udstrækning hverken er implementeret eller håndhæves i andet end sjældne, ekstreme tilfælde.
Læs også:Qatar bruger VM og Danmark til historiens største PR-operation
2017
I foråret 2017 står der i en rapport bestilt af VM-arrangørerne selv, at migrantarbejdere arbejder op til 18 timer i døgnet og fortsat betaler store beløb til rekrutteringsfirmaer i deres hjemlande for at komme til Qatar.
I oktober 2017 hævder den internationale fagforening ITUC, at man er blevet enig med Qatar om at afskaffe kafala-systemet.
Eksperter advarer om, at Qatar før har afgivet det løfte, uden det har ført til konkrete forandringer for migrantarbejderne i landet. Blandt de lovede forbedringer er en minimumsløn på 200 dollar om måneden og en afskaffelse af det system, hvor arbejdsgivere skal give migrantarbejdere lov til at skifte job eller forlade landet.
2018
I efteråret 2018 siger Amnesty International igen, at mange migrantarbejdere i Qatar ikke får deres løn eller underbetales i forhold til deres kontrakter, og at Qatar ikke har levet op til løfterne om at afskaffe kafala-systemet, herunder at nogle regler blot er omstruktureret og har samme effekt som tidligere. I den britiske avis The Guardian beskrives det, hvordan arbejdere på et VM-stadion kun får få hundrede kroner i løn om ugen trods løfter i hjemlandet om store lønninger, så de ikke kan sende penge hjem.
2019
I efteråret 2019 siger Amnesty International igen, at mange migrantarbejdere i Qatar ikke får deres løn eller underbetales i forhold til deres kontrakter, og at Qatar ikke har levet op til løfterne om reformer.
Den britiske avis The Guardian publicerer en artikel, hvor eksperter vurderer, at hundredvis af migrantarbejdere dør årligt på byggepladser i Qatar på grund af den ekstreme hede i landet og de barske arbejdsvilkår.
2020
Flere medier, herunder Ekstra Bladet, rapporterer om meget risikable forhold for migrantarbejdere i Qatar, der under coronaepidemien lever meget tæt og i stor stil bliver smittet med den nye virus.
I foråret meddeler den nepalesiske regering, at 1.400 nepalesere er døde på byggerier i forbindelse med VM 2022. Kort tid efter meddeler Qatar, at i alt 34 migrantarbejdere er døde på VM-projekter i løbet af seks år.
I august 2020 meddeler Human Rights Watch, at Qatar i det store hele er mislykkedes med at sikre, at migrantarbejdere i landet får deres løn, bliver betalt til tiden, eller får de aftalte beløb.
"Vi har hørt om arbejdere, der sulter på grund af manglende lønudbetaling," siger Michael Page, HRW's chef i regionen.
Læs også:Råb om hjælp: Hvordan skal vi overleve?
Læs også:VM-skandalens vilde detalje: Spioner holdt øje med Qatars rivaler
Læs også:Sådan kan Rusland stjæle EM fra Danmark
Læs også:Efterretningsagenter og bestikkelse: Qatars VM var den vildeste beslutning
Læs også:Mandefald i FIFA: Disse 22 personer gav VM til Qatar

Falliterklæring: Pokalfarce for fuld plade

Superstjerne ser to sider af Benjamin Tahirovic

Thomas Müller er færdig i Bayern München

Tidligere Superliga-træner mister kørekortet

Teenager blev Randers-helt: Fik besked onsdag

Chok i FC Midtjylland: – Det skuffer mig mest

14 spillere kan forlade Superliga-klub

Solide Lille udmanøvrerer Les Gones

Huescas kan blive udvist af Danmark

Dansk landstræner jubler: ‘Sindssygt spændende’

Bertelsen afviser: ‘Så kan de tro om igen’

Monster-skuffet: Overholder ikke aftalerne

Tilbage i træning: Skal håndtere smerten

Han er for vild: Pengene vælter snart ind i FCK!

Danskerklub frier til Kevin De Bruyne

– Meget bekymrende for Thomasberg og FCM-ledelsen

Randers bryder 12 år lang forbandelse mod FCM

Værsgo’, FCK: FCM flirter med katastrofen!

Frank i stor hyldest: Jeg er en smule chokeret

Brøndby-spiller: Kæmpeklub tilbød mig kontrakt

Kæmpe sensation: Det gik helt amok, siger dansker

FC Nordsjælland – FC København

Sådan gik det, da Randers slog FC Midtjylland

Tidligere Brøndby-træner spøger i storklub

Samarbejde med Bendtner: Der er en mangel generelt

Silkeborg IF – Lyngby Boldklub

Sur Ruud van Nistelrooy smider profil af holdet

Real Madrid-stjerner får betingede straffe af UEFA

Vejle Boldklub – AaB

Tilbud over 100 mio: Har fornemmelsen med alle tre

Blæst bagover: Har aldrig oplevet noget lignende

Kæmpe succes – rival får ros fra Thomasberg

Stjerne tror på dansker som en af verdens bedste

Supertalenter skylder DM-guld før gigant-transfers

Stopper karrieren – ansat i FC Midtjylland

Viborg FF – Sønderjyske

Kevin De Bruyne er færdig i Manchester City

Færdig til sommer: AC Horsens vil ikke beholde ham

Kan være på vej til Superliga-klub

Manchester United vil tredoble lønnen

Chiakha indrømmer: Du kan ikke undgå at se det

Jubler over formstærke Brøndby-stjerner

Vejle-boss havde andre tilbud fra Danmark

Åbner for Rusland-comeback: Her står DBU

Medier undrer sig over “forsvundet” Yeboah

Farvel til FCK: Denis Vavro nærmer sig transfer

Hylder FCM-boss: Kunne også på mindre budget

Chokfyring – huskes for kæmpesalg til FCK

‘Så kan du snakke fra nu og til juleaften’

Boro banker blege Blackburn

Superliga-klub kan blive solgt: ‘Så spændende’

Birk klar i spyttet: ‘Det ville ærgre mig meget’

Ikke tilfældigt: Ville give ham ekstra kærlighed

– Vi skal nyde ham, mens han er i Superligaen

Wass snuser til Masterclass: ‘Rigtig spændende’