Debatten om fremtiden i dansk fodbold kører for fuld musik i disse dage, efter at Tipsbladet har sat fokus på, om topklubberne i Superligaen skal have deres andethold repræsenteret i NordicBet Ligaen.
Diskussionen blev affødt af FC Københavns sportsdirektør Sune Smith-Nielsen, der i et interview med Mediano kalder det 'en skandale' for ikke mindst talentudviklingen, at det ikke er tilfældet.
Nu stempler den tidligere Brøndby-træner Alexander Zorniger ind i debatten.
Han er nu træner i hjemlandet for Greuther Fürth, og i Tyskland har man en model, der minder en smule om den, Sune Smith-Nielsen vil have indført. Syd for grænsen kan de store klubbers U23-mandskaber spille i 3. Liga.
Den model roser den tidligere Brøndby-coach, men han er ikke helt på højde med Sune Smith-Nielsen.
Det fastslår han i et interivew med Tipsbladet.
- Der er også ulemper ved modellen. Klubberne skal råde over to trupper, og det er for det første dyrt, men samtidig kan det medføre, at de bedste unge spillere får mindre træning med førsteholdet, siger Zorniger.
Reserveholdsturneringen Future Cup er lige nu der, hvor de danske Superliga-klubber kan teste talenterne af mod mere rutinerede spillere, end man finder i U19-Ligaen, men mange af de kilder, Tipsbladet har talt med, mener ikke, at Future Cup er specielt velfungerende.
Alexander Zorniger husker imidlertid, at reserveligaen - som var Future Cups forgænger - var et ganske fornuftigt og godt supplement til Sune Smith-Nielsens forslag om andetholdet i NordicBet Ligaen.
- Den var interessant. Det var ikke en turnering i klassisk forstand, så klubberne kunne i højere grad fokusere på behovene frem for resultaterne. Jeg mener, der var mange fordele ved det. Jeg anerkender, at springet fra U19 til førsteholdet er for stort for mange, så turneringen med andethold var god i den forstand, siger han.
En stor del af den kritik, der fremføres af Future Cup, er, at kampene næsten er blottet for intensitet grundet det manglende sportslige incitament til at vinde kampene. Alexander Zorniger påpeger, at han oplevede, at motivationen kom et andet sted fra.
- Spillerne præsterede med høj intensitet for deres egen skyld. Der var ikke så mange tilskuere, men der var altid mange scouts til kampene. Så man spillede for sig selv - ikke for pointene, siger Zorniger og fastslår, at han generelt oplever, at det går godt med talentudviklingen i Danmark.
- Jeg ser selvfølgelig Brøndbys kampe, men jeg er ikke helt nede i detaljen i dansk fodbold længere. Jeg synes jo, at det kører meget godt. I går så jeg Club Brugge mod Borussia Dortmund, og der spillede Andreas Skov Olsen. Gustaf Nilsson var også med, og jeg ved godt, han er svensker, men han har spillet i dansk fodbold. Der er masser af mulighed for at udvikle sig i dansk fodbold.
Du kan læse mere herunder:
'Den største skandale i dansk fodbold'
Udenlandsk klub helt enig med FCK
Dansk talent vild med modellen, FCK-boss foreslår
Dybt uenig med FCK-boss: Elitært og grådigt