Video : Tipsbladet
Superliga

Stor mystik: Dom i vild Superliga-sag trækker ud

Det vækker opsigt i fodboldkredse i Danmark og udlandet, at Fodboldens Disciplinærinstans efter ni måneder endnu mangler at afsige dom i sagen om Ibrahim Osmans mulige brud af en agentaftale.

Hvor længe skal man egentlig vente på at få en dom?

I almindelig retspraksis i Danmark og andre demokratiske lande skal man normalt afvikle retssager og få afsagt domme så hurtigt, som det er praktisk muligt, og på flere niveauer vækker det stor opsigt i fodboldmiljøet, at der fortsat ikke er kommet en dom i sagen om Ibrahim Osman.

Tilbage i december blev Ibrahim Osman og den belgiske agent Mitch Bakkovens meldt til DBU og Fodboldens Disciplinærinstans for at have brudt en repræsentationsaftale, Osman havde med den britiske agent Darryl Powell, en aftale der løber til begyndelsen af december her i 2024.

Som Tipsbladet beskrev i vinter og foråret, kunne Ibrahim Osman få fra en påtale og eventuelt en bøde til karantæne i en række kampe.

En karantæne, der meget vel kunne tages videre med til udlandet i tilfælde af, at FIFA stadsfæstede en dansk dom ved at gøre den gældende globalt, og at en eventuel appel til sportsdomstolen CAS også kendte Osman og den belgiske agent skyldige.

I foråret var der en forventning om, at sagen, efter det, der ifølge Tipsbladets kilder var en lang sagsbehandling og ventetid, ville blive afgjort, muligvis før Superliga-sæsonen var ovre.

For efter sæsonen skulle Ibrahim Osman skifte til Brighton i Premier League i en stor handel til 145 millioner kroner plus klausuler.

Og mens FC Nordsjælland bestemt ikke var interesseret i, at Osman skulle afsone karantæne i et intenst Superliga-kapløb om medaljer og Europa-pladser, kunne en senere dom også komplicere Osmans tid i Brighton og med garanti ikke være til glæde for den nye arbejdsgiver.

Men her i begyndelsen af oktober er der fortsat ikke faldet nogen afgørelse i sagen.

Feyenoord-træner Brian Priske (anden til venstre) og Brighton-ejer Tony Bloom (yderst til højre) vil næppe kunne se det store ræsonnement i, at Ibrahim Osman nu skal have karantæne for noget, der skete knapt et halvt år før Ibrahim Osmans skifte til Brighton. Foto: Alamy

Ifølge Tipsbladets oplysninger er status, at sagen i disciplinærudvalget fortsat er ved at blive behandlet, hvilket gør sagsbehandlingen til den længste eller en af de længste nogensinde i dansk fodbold.

Det vækker stor opsigt i det danske fodboldmiljø (og gjorde det allerede i foråret) og også i udlandet i England og i Holland, hvor Ibrahim Osman nu spiller på leje i Feyenoord fra Brighton for sæsonen.

I Holland hos Feyenoord, og for den sags skyld hos ejerklubben Brighton, vil en karantæne for noget, der er foregået i Danmark, længe før transferen blev til, sandsynligvis vække stor irritation.

Ømtåleligt
Det er usædvanligt, at en så stor transfer er genstand for en stor undersøgelse og mulig karantæne, så sagen bliver bemærket også andre steder i europæisk fodbold, hvor der er bekymring for, at sagen i den grad trækker ud og potentielt være et signal til andre spillere, agenter og klubber om, at man kan slippe afsted med at bryde nationale og internationale transfer- og agentregler.

Tipsbladet har været i kontakt med FIFA, der har jurisdiktion i internationale transfers, flere gange i sagen, som forbundet indtil videre ikke vil kommentere direkte.

- FIFA overvåger internationale spillertransfers for at sikre overholdelse af reglerne. Hav venligst forståelse for, at FIFA ikke er i en position, hvor man kan kommentere specifikke transfers eller specifikke klubbers aktiviteter, lyder det i et skriftligt svar fra FIFA.

Det brud på repræsentationsaftalen, Ibrahim Osman og Mitch Bakkovens anklages og efterforskes for, er sket, mens Osman spillede i FC Nordsjælland, og hører derfor juridisk til i Danmark og skal behandles af disciplinærinstansen i Danmark, og ikke af FIFA.

For FIFA kan eventuelle klager og retssager på et senere tidspunkt også være politisk og organisatorisk ømtålelige, da forbundet ifølge Tipsbladets kilder med indgående kendskab til transfermarkedets regler kan have en generel uvilje til at blive udfordret i en retssal om transfer- og agentregler, som mange klubber og agenter er dybt utilfredse med efter ændringer i 2023, der i slutningen af året blev sat delvist i bero på grund af truslen om retssager fra især agenter.

DBU har meddelt i et skriftligt svar til Tipsbladet, at der bliver meldt ud via dbu.dk, når der er en afgørelse i sagen om Ibrahim Osman.

Tipsbladet har kontaktet Fodboldens Disciplinærinstans for en kommentar til sagen.