Video : Tipsbladet
Superliga

Vil tage FCM og Brøndbys model op med minister

Multiklub-modellen vinder indpas i Danmark, senest med FCM-ejerens køb af den portugisiske klub Mafra. Socialdemokratiets idrætsordfører vil tage modellen op til debat på ministerniveau.

I denne uge har multiklub-modellen i fodbold været ekstra meget i fokus i Danmark.

Spotlight er på FC Midtjylland, der i tirsdags blev opkøbt af Danmarks rigeste erhvervsmand, Anders Holch Povlsen, der i samme åndedrag også forvandlede en offentlig hemmelighed til et åbent faktum ved at købe den portugisiske sekundaklub Mafra.

FC Midtjylland har denne sommer flyttet ti spillere fra FCM til Mafra, og siden samarbejdet begyndte i sommeren sidste år, er der ifølge Tipsbladets analyse fundet 17 handler sted, hvor spillere fra eller med en tilknytning til FC Midtjylland er rykket til den portugisiske klub.

Også Brøndby IF er, på en foreløbigt markant mindre skala i forhold til handlerne, del af et større samarbejde med de klubber, investorerne i Brøndbys ejergruppe Global Football Holdings også er engageret i.

Således rykkede den unge amerikaner Justin Che torsdag fra Brøndby IF til Ado Den Hag i Holland, 34 dage efter Che kom til Brøndby fra amerikanske Dallas FC.

Ado Den Hag er ejet af David Blitzer, der som bekendt også står i spidsen for Global Football Holdings.

Da Brøndby i januar hentede Frederik Winther på en lejeaftale, var det fra Augsburg, hvor David Blitzer ejer 45 procent af det selskab, der driver den professionelle fodboldafdeling omkring Augsburgs førstehold i Bundesligaen.

I fredagens udgave af bladet har Tipsbladet udforsket og beskrevet de problemer og potentielle farer, multiklub-modellerne udgør for fodbold, spillere og deltagende klubber.

Socialdemokratiets idrætsordfører og folketingsmedlem Mogens Jensen har fulgt udviklingen i dansk og international fodbold.

Han er bekymret over, hvad klubsamarbejder og multiklub-modeller med stort fokus på transfers og det at tjene penge på at flytte spillere mellem relaterede klubber betyder for fodboldspillet og dets forankring i blandt almindelige mennesker og i lokalsamfund i Danmark.

(Artiklen fortsætter under billedet)

- Udviklingen med flerklubsejere giver helt tydelige problemer for fodbolden, og det ser vi specielt på transfersiden. Ugennemskuelige samarbejder med akademier, agenter og samarbejdsklubber kan være med til at svække den lokale forandring omkring klubberne og skade den foreningsbaserede idræt i Danmark, og det fællesskab en lokal fodbold klub er for mange mennesker, siger Mogens Jensen til Tipsbladet.

- Vi har flere steder set eksempler på klubsamarbejder i fodbolden, hvor etik og moral ikke altid har fulgt med. Og det er virkelig trist for et lokalmiljø hvor klubben har stor betydning og ikke mindst også i nogle tilfælde trist for de spillere, der bliver flyttet rundt i et uigennemsigtigt system.

- For Socialdemokratiet er det utroligt vigtigt, at vi i fodbold bibeholder den lokale klubforankring og det store fællesskab, som idræt og sport skaber. Der er behov for, at fodboldens egne organisationer skaber regler og rammer, der fremmer dette, men vi må også se på behovet for politisk regulering både nationalt og internationalt, siger Mogens Jensen.

Skrappere regler
Der findes i dag regler, der betyder, at eksempelvis Mafra og FC Midtjylland, og alle mulige andre klubber, kun må indgå tre lejeaftaler med hinanden per sæson.

I FC Midtjylland og Mafras tilfælde passer det med, at tre af spillerne fra FC Midtjylland denne sommer er lejet til Mafra, mens de øvrige syv er skiftet på permanente aftaler, hvor der er indarbejdet videresalgsklausuler, så Mafra og FC Midtjylland vil dele gevinsten ved at salg af spilleren.

Denne samarbejdsmodel og mange andre klubsamarbejder i Europa får kritik for at omgå reglerne og især ånden bag dem ved blot at veksle lejeaftaler til permanente transfers, velvidende at alle i det pågældende klubsamarbejde er indstillet på, at en spiller skal vende tilbage til 'storebror-klubben', hvis ejerne og den store klub i samarbejdet ønsker det, hvilket i sin funktion minder meget om lejeaftale.

Mogens Jensen er glad for, FIFA og fodboldens myndigheder har indført disse begrænsninger i lejeaftaler, men efter idrætsordførerens mening kunne det være en idé at se på yderligere regulering for blandt andet at få has på transfers af spillere, der på mange måder ligner lejeaftaler sminket som permanente klubskifter.

- Det er naturligvis positivt, at FIFA allerede for et par år siden lavede nye regler, særligt angående muligheden for at leje spillere mellem to klubber. Det viser, at fodbolden godt selv kan se udfordringerne ved multiklub-modellen.

- Når vi så stadig ser klubber, der tilsyneladende omgår reglerne, sætter det jo klart spørgsmål ved, om det er tilstrækkeligt. Derfor kunne man godt ønske sig endnu klarere regler og skarpere sanktioner fra fodboldforbundenes samt FIFA og UEFA’s side, da det nu engang er dem, der har de sportslige sanktionsmuligheder overfor klubberne, siger Mogens Jensen.

I Tipsbladets fredagsudgave peger Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen på arbejdet internationalt, hvor fodboldens parter undersøger og overvejer muligheden for en model, hvor transfers mellem klubber skal bogføres til bestemte værdier.

Disse værdier skal afspejle en spillers reelle transferværdi, noget der vil gøre det sværere for klubber i multiklub-samarbejder at spekulere i at føre spillere frem og tilbage mellem klubberne til priser langt under eller over, hvad de involverede spillere ville blive handlet til på det fri transfermarked.

Mogens Jensen kan se rationalet i idéen, men han vil også tage fænomenet og mulighederne for at indføre regler op på dansk ministerniveau.

- Der er helt sikkert også ting, der kan gøres politisk, og netop Divisionsforeningens forslag om en model, hvor vi sikrer, at man ikke kan flytte værdier rundt mellem to selskaber til underpris, er interessant.

- Det er tydeligvis konkurrenceforvridende, og jeg vil drøfte konkrete muligheder med Erhvervsministeren. Fodbold er et internationalt foretagende, derfor kræver det også international politisk handling, blandt andet EU, hvis indsatser skal have en effekt. Jeg arbejder selv med problemet i Europarådets udvalg for kultur og sport, siger Mogens Jensen.

Læs mere om multiklub-ejerskaberne i fredagens udgave af Tipsbladet.

Læs også med her, hvor spillerforeningen i Portugal retter kritik mod FC Midtjyllands samarbejde med Mafra og de mulige negative konsekvenser for portugisisk fodbold.