Video : Tipsbladet
Superliga

Afsløring: Det bliver ulovligt i Superligaen

Når en spiller fremover ødelægger straffesparkspletten i forbindelse med et straffespark, så skal det koste en advarsel, hvis forslaget som ventet bliver godkendt.

Mads Hermansen gjorde det forrige weekend, og i pokalsemifinale-braget mellem FC København og FC Nordsjælland i torsdags var det så Jacob Steen Christensens tur. 

Begge spillere var skyldige i at pløje straffesparkspletten op i forbindelse med et straffespark til FC København, så skytten fik så vanskelige betingelser som muligt. 

Begge situationer har efterfølgende fået masser af opmærksomhed på den negative måde, og det er ikke helt forkert at kalde det dårlig stil. Bryder man sig ikke om at se det, så kan man glæde sig over, at det er noget, som der snart bliver gjort noget ved.

Jan Carlsen, der er medlem af DBU's lovgruppe, bekræfter over for Tipsbladet, at tendensen ikke er gået ubemærket hen, og at lovgruppen vil skrive det ind i næste udgave af lovbogen. 

- Lovbogen er delt op i flere afsnit. Der er den officielle lovtekst - det er den, vi får fra FIFA - og så har vi dem, vi kalder for "de grå sider" omme bagi lovbogen, hvor vi sætter alle mulige ting ind, som vi har iagttaget i løbet af året, og som vi er blevet enige om i Norden. Det er der, det kommer ind. 

Hvornår er det klart? 

- Vi har et møde medio juni, hvor vi kryber alle de her ændringer igennem i lovgruppen. Så sætter vi trykmaskinen i gang derefter. Men vi skal lige være helt enige i formuleringerne hist og pist, for det her er en alvorlig sag, påpeger Jan Carlsen, der ligeledes forventer, at forslaget vil fungere fra starten af næste sæson.

Han slår fast, at tendensen er en smule mærkværdig, men at den er tiltagende, og at det blandt andet er derfor, at der nu skal gøres noget ved det. Bliver lovforslaget godkendt af alle tre personer i lovgruppen, så vil det helt konkret betyde, at de spillere, som ikke er målmand eller skytte, ikke må opholde sig i feltet, når straffesparket er dømt og frem til det bliver udført. Opholder de sig i feltet, så vil det fremover koste en advarsel.

- Med forbehold for ændringer er forslaget, og det er ikke godkendt af nogen som helst andre endnu, at når et straffespark er dømt og skal udføres, så må der ikke være andre end målmanden og sparkeren i feltet. Alle andre der er inde, og som prøver at genere og påvirke og så videre, gør sig i princippet skyldig i usportslig opførsel, hvilket er lig med en advarsel.

- Eller sagt på en måde, som vi også kommer til at skrive; det psykiske spil omkring et straffespark er en del af gamet på en eller anden måde, men det er et spil, som foregår mellem målmand og sparker, og ikke nogen som helst andre.

- Det er jo til hver en tid usportslig opførsel, men nu pointerer vi bare, at lige præcis det her punkt er et, vi vægter, forklarer Jan Carlsen. 

Han lægger desuden vægt på, at det lige nu er op til Disciplinærinstansen, hvis man ønsker at straffe den spiller, som ødelægger straffesparkspletten, efter kampen.

I de to tilfælde med Mads Hermansen og Jacob Steen Christensen har det ikke fået nogle konksevenser.

FC København-træner Jacob Neestrup blev efter kampen mod FC Nordsjælland torsdag spurgt ind til Jacob Steen Christensens aktion, og han afviser ikke, at hans egne spillere kan finde på at gøre det samme.

- Jeg skal ikke kunne sige, om nogle af mine spillere ikke kunne gøre det samme. Det er jo en benhård sport, sagde han til Viaplay

Situationen, hvor Jacob Steen Christensen pløjer straffesparkspletten, kan ses i videoen over artiklen.