Viaplay Group bløder i øjeblikket. Mandag faldt aktien nærmest lodret med et dyk på cirka 60 procent, efter at mediekoncernen meddelte, at direktøren havde fået sparket. Det skyldes blandt andet, at salg af annoncer og abonnenter ikke helt går som ventet. Onsdag faldt Viaplays aktie igen.
Viaplay og Discovery har delt tv-rettighederne til Superligaen mellem sig de seneste år, men fra 2024 kan det komme til at se helt anderledes ud. Rettighederne er stadig i udbud, og Ekstra Bladet har tidligere kunne berette, at TV 2, Viaplay og DAZN er de tre spillere, som har afgivet bud på rettighederne.
Viaplay har i flere årtier været en helt essentiel samarbejdspartner for Superligaen, både med milliarder betalt for rettighederne til at vise Superliga-kampe på tv og streaming, og som en sikker havn, hvor Superliga-klubberne vidste, hvad de fik, og slap for at springe fra mediepartner til mediepartner, som mange af deres kolleger i det øvrige Europa har oplevet.
Men hvad kan det betyde for Superligaen, at Viaplay lige nu kæmper med økonomien.
Tipsbladet har talt med sportsøkonom Kenneth Cortsen. Han er ekspert i økonomi, ledelse og branding inden for sport. Han mener, at vi muligvis står over for en ny prissituation.
- Det er selvfølgelig bemærkelsesværdigt, når så stor en udbyder af sports-content står i en ændret driftssituation, det medfører nogle spørgsmål. Det første naturlige spørgsmål er: har de råd til at fortsætte med at byde ind på store og relativt vigtige - men også dyre - sportsrettigheder?
- Det andet naturlige spørgsmål er: har de råd til at lade være, fordi vi ved, at fodbold og livesport flytter kunder og markedsandele?
- Det er noget af det, der er på spil her, og som er rigtig interessant at følge. Vi står overfor en ny potentiel konkurrencesituation, men også en ny prissituation. Det kan betyde forskydninger på markedet, og potentielt kan der komme andre spillere ind på det danske og skandinaviske marked.
Viaplay har i forvejen en dyr sportspakke, og den dårlige økonomi i Viaplay kan gå ud over forbrugerne.
- Viaplay skal vurdere, hvad der giver bedst mening for dem fremadrettet rent strategisk, og hvad kan de få lov til at investere i? Fordi det er spørgsmål om, hvad baglandet vil, og hvad de giver lov til. Det skal være forsvarligt.
- Lige nu ser vi nogle markedsøkonomiske udfordringer. Når Viaplay betaler for højt et beløb, men samtidig skal have beløbet betalt tilbage igennem abonnenter og reklameindtægter, kan det gå ud over forbrugerne.
- Vi har som forbrugere set over tid, at vi har betalt en højere pris for den bekvemmelighed at sidde hjemme i sofaen og zappe rundt. Men hvor meget kan man blive ved at presse forbrugerne i forhold til den pris, de betaler?
Det kan også påvirke Superligaen markant, at Viaplay er hårdt ramt.
- Set fra Superligaens synspunkt kan det være en problemstilling, hvis konkurrencesituationen betyder, at Viaplay ikke formår at opretholde en høj pris for rettighederne, og det ikke bliver afløst af andre spillere på det skandinaviske marked, som kan fastholde prisen eller presse den op. Det kan være en trist kendsgerning for Superligaen.
Kan man forestille sig, at forbrugerne boykotter Viaplay, hvis priserne stiger?
- Det er worst case scenario, at forbrugerne opnår et mæthedspunkt i forhold til at betale højere og højere priser. I sidste ende er fans den motor, der driver det kommercielle i professionel sport.
- Kigger man på det fra et regionalt og lokalt niveau, er der ingen tvivl om, at der er stor interesse for Superliga. Som fans og forbrugere har vi også oplevet, at produktkvaliteten er blevet højnet over tid, og det har skabt forventninger blandt forbrugerne.
- Så spørgsmålet er, i hvor høj grad kan Viaplay opretholde det nuværende niveau set i lyset af den økonomiske virkelighed? Jeg tror stadig, Viaplay vil have en interesse i at være en del af Superligaen.
Discovery er ikke en del af forhandlingerne om at eje Superliga-rettigheder, og derfor vil man fra 2024 ikke kunne se fodbold fra den bedste danske række på Canal 9 og 6'eren.