Video : Tipsbladet
Superliga

De har Superligaens mindste spillerbudget

Sønderjyske skal finde andre parametre at konkurrere på end økonomisk styrke.

Transfervinduet i Superligaen er lukket, og hvor størstedelen af Superliga-klubberne bragede løs med store køb og endnu større salg, var trafikken i Sønderjyske anderledes mådeholden.

Sønderjyderne har ikke nær den økonomiske styrke, man en kort overgang besad med amerikanske Robert Platek som ejer.

Til gengæld har man igen fundet ind til, hvad der fik Sønderjyske til at klikke som klub og holdt projektet i Superligaen fra 2008 til 2022.

Indkøbene er mådeholdne, men det er værd at bide mærke i, at spillestilen er ganske anderledes med  masser af kombinationsspil og forsøg på at komme frem på banen, og selv om man brænder nallerne på det mod de stærkere hold i rækken.

Og i transfer-sammenhæng måske allervigtigst en gennemsnitsalder, der er kommet langt ned sammenlignet med de 14 år i træk i ligaen, hvor Sønderjyske først og fremmest var et fysisk stærkt og erfarent hold med en af de højeste gennemsnitsaldre i Superligaen sæson efter sæson.

Sønderjyske
Anslået spillerbudget i 2024/25: 24
Transfervinduet sommeren 2024
Køb: 3,1
Salg: 3,2
Dyreste nye spiller: Ivan Djantou, angriber fra Cameroun købt i Skenderbeu

Alle tal er angivet i millioner kroner.

Handlerne
Sønderjyske holder i høj grad sammen på det hold, der rykkede op og scorede et væld af mål i processen.

I erkendelse af, at det er voldsomt meget sværere at score i bedste række end 1. Division, har Sønderjyske koncentreret ressourcerne om offensive kræfter med Lirim Qamili som det nok mest markante nye navn, der fra første dag er med til at omsætte gode perioder og godt spil til både chancer og scoringer.

Der er også hentet noget erfaring ind med Jakob Busk fra mange års reservetilværelse i Union Berlin og den hjemvendte back Jeppe Simonsen, hvilket skal opveje afskeden med fire mand mellem 31 og 34 år (Jonas Thorsen, Emil Berggreen, Troels Kløve og Christoffer Remmer).

Samlet set er det ret afdæmpet aktivitet, hvor cheftræner Thomas Nørgaard og hans stab bygger videre på sidste sæsons dyrkelse af en boldbesiddende og fremadrettet spillestil, man under sværere betingelser forsøger at holde fast i i Superligaen.

Tipsbladets bud: Her er de om et år
Sønderjyske er en kompliceret størrelse.

Som situationen er nu, kommer Superliga-klubben med garanti til at være forsigtig i budget-lægningen og dermed på transfermarkedet, hvilket er logisk med en overlevelseskamp forude og et bagland, der ikke bare kan og vil trykke speederen i bund som de fleste Superliga-konkurrenter.

Men hvad nu hvis Sønderjyske finder nye investorer? Det kan lyde helt skørt efter et år med Robert Platek, der efterlod Sønderjyske et langt værre sted, uanset at kassen på papiret var tom ved den amerikanske forretningsmands overtagelse.

Sønderjyske er bare i en position, hvor man ikke kan ignorere, at rivalerne i professionel fodbold enten har ejere eller en etableret forretningsmodel med store spillersalg (eller begge dele), der gør det nærmest umuligt for Sønderjyske at blive i Superligaen over tid med det nuværende budget, der er ligaens klart laveste.

Spillerbudgettet: 24 millioner kroner
Kontrasterne er store i Superligaen, og få steder er de større end i Sønderjyske.

Et eksempel?

FC Københavns nye midtstoppere Gabriel Pereira og Manesha Garananga samt angriberen German Onugkha koster mere om året, end hele Sønderjyskes Superliga-hold gør.

Sønderjyske-spillerne går ikke sultne i seng, man har fornuftige rammer til arbejdet med de specialister og det udstyr, der nu en gang hører til et professionelt Superliga-hold i år 2024, man har bare ikke de samme midler til at hente spillere som de andre.

Analyse
Det er egentlig meget simpelt: Målt på toplønninger er Sønderjyske absolut i bunden af formåen i Superligaen, og selv om man egentlig har brugt større beløb på nye folk, end vi havde troet muligt ved oprykningen i maj, er det overhovedet ikke på købekraft, Sønderjyske skal overleve i rækken.

For den begrænsede midler, der er til rådighed, aner vi dog strategien for truppen, spillerbudgettet og transfermarkedet, når vi også husker på, hvad der skete i sidste sæson.

Her hentede Sønderjyske Kristall Ingason i en transfer, der minder om det, man slipper for Ivan Djantou, Lirim Qamili og Mohamed Cherif Haidara, mens Peter Christiansen blev solgt for et pænt beløb til Rosenborg i foråret, da oprykningen nærmest var sikret.

Som så mange andre i Danmark og Europa vil Sønderjyske spille ungt, købe relativt billigt, men dog være villig til at købe og dermed nå nogle billige men potentielt attraktive spillere, og så sælge dyrt til udlandet og til større klubber nationalt.

Det er ikke en revolutionerende strategi, men finder man de rigtige unge spillere, giver den fornuftig mening og giver mulighed for, at man vokser.

Sønderjyske spiller friskt til, der er interessante spillere i truppen, men det vil være dybt naivt at tro, denne sæson og de næste par år handler om andet end at finde benene i Superligaen og være rustet til at klare en nedrykning i fin stil, for der er overhovedet ingen sikker plads til Sønderjyske i bedste række, når man har det mindste spillerbudget af de 12 klubber i rækken.

Få det store overblik over alle sommerens bekræftede handler i Superligaklubberne lige her.