Trods den internationale corona-afmætning har Superligaen haft held med at afsætte profiler til udlandet gennem store spillersalg denne sommer.
Kamaldeen Sulemana, Frank Onyeka og Jesper Lindstrøm er alle blevet solgt for beløb på den flotte side af 50 millioner kroner – førstnævnte kostede endda tre gange så meget og blev ligaens dyreste nogensinde. Og flere stjerner kan forsvinde i sommervinduets sidste måned. Men er det pengene værd at lægge store millionbeløb i Superligaen?
Tipsbladet har set nærmere på de 15 største spillersalg i Superligaens historie for at finde ud af, om det egentlig giver mening for udenlandske klubber at betale både 50, 80 og i nogle tilfælde endda over 100 millioner kroner for Superligaens bedste folk.
Og selvom de dyreste spillere på listen ikke nødvendigvis klarede sig godt i den klub, de skiftede til, har flere af dem siden fået succes eller står til at få det i de kommende sæsoner.
En ting, det også er værd at bide mærke i, er at samtlige af de 15 dyreste spillersalg i Superligaens historie kommer fra fire klubber, der også i dag dominerer spillersalgene fra den danske Superliga.
Det er Brøndby, det forsvarende danske mesterhold, der har solgt Jesper Lindstrøm dyrt til Bundesliga-klubben Eintracht Frankfurt og dermed er tilbage i den tunge transfervægtklasse.
Det er FC København, mastodonten, der har spillet så mange gange i europæisk gruppespil de seneste 15 år.
Det er FC Midtjylland, der har haft held til at sælge både indkøbte og egenudviklede spillere.
Og så er det FC Nordsjælland, klubben der de seneste fire sæsoner har stillet med et af Europas yngste mandskaber.
Hvad kan man udlede af listen?
Ja først og fremmest skal man læse vores liste og gøre op med sig selv, om hitraten ville være ok, hvis man var udenlandsk sportsdirektør og klubejer.
Et stort flertal af spillerne har fået en god karriere i den klub, de skiftede til, eller efter nye transfers videre i systemet, mens enkelte er faldet igennem.
Det skæmmer, at nogle af de allerdyreste har haft det svært, men der er også så mange pletskud imellem, at man i hvert fald ikke kan sige, at man brænder nallerne på at købe dyrt ind i Superligaen.
—
15 CHRISTIAN POULSEN
52 millioner kroner
FC København til Schalke 04
Sommeren 2002
Christian Poulsen indtog i den grad Superligaen tilbage i starten af nullerne, hvor han dominerede på den centrale midtbane, kom på landsholdet og var med til VM 2002 som Superliga-spiller.
Der var rigeligt med interesse for Poulsen, men Schalke var villig til at betale syv millioner euro og fik dermed den danske midtbanespiller.
Poulsen fik en fin karriere i den tyske klub, der på det tidspunkt var en af de mest stabile i Tyskland, og siden i Sevilla som UEFA Cup-vinder og den rolige, stabiliserende faktor på et meget offensivt hold med Dani Alves som wingback.
Dom: Enorm succes. Leverede i den grad for Schalke og efterfølgende i Sevilla såvel som på landsholdet.
14 JESPER LINDSTRØM
52 millioner kroner
Brøndby IF til Eintracht Frankfurt
Sommeren 2021
Hans 2020-efterår var så imponerende, at Superliga-trænerne kårede ham til Efterårets Profil i Tipsbladet. Og det flød da også med flotte mål og assists fra den offensive midtbanespiller, der ellers ikke var på ret manges radar som starter med den fra Lyngby tilbagevendte Rezan Corlu og Anis Ben Slimane i spil til en plads.
Der var færre scoringer i foråret men stadig mange fødder og berøringer i chanceskabelsen, og tyske Eintracht Frankfurt kunne altså se så megen fidus i den 21-årige U/21-landsholdsspiller, at de hostede op med de syv millioner euro, fodbolddirektør Carsten V. Jensen krævede.
Frankfurt klinger måske ikke af det helt vilde i Danmark, men de seneste sæsoner har klubben bevæget sig langt op i det tyske fodboldhierarki og ligger lige uden for Champions League-pladserne med et budget, der er i samme leje som Bayer Leverkusen, Wolfsburg og Gladbach. Salget er vigtigt for Brøndby, der ikke har fået så mange penge for en spiller, siden Daniel Agger blev solgt til Liverpool for 15 år siden, da det gør det lettere at presse prisen op på de bedste spillere senere på sommeren og i de kommende transfervinduer.
Dom: Det ligner et godt match, men det er naturligvis for tidligt at sige, om det bliver en succes eller ej.
13 FEDERICO SANTANDER
52 millioner kroner
FC København til Bologna
Sommeren 2018
Han tog sin tid om at komme i gang og få scoret på chancerne, men i Champions League og Europa League viste Santander, hvor god og uhåndterlig en angriber, han var i FC Københavns tjeneste.
Santander var og er bygget som en brølstærk Premier League-angriber, og det var et rent mareridt for Superliga-modstanderne og for mange hold i Europa, om end afslutningerne ikke altid sad i skabet. FCK håbede på at sælge Santander endnu dyrere, men drilske skader og passet (Paraguay) gjorde det svært at få ham ind i Premier League og til de helt store klubber, hvilket forklarer, at det endte med midterholdet Bologna i Serie A. Santander lagde fornuftigt ud med otte mål i første Serie A-sæson, men skader har ødelagt meget siden 2019.
Dom: Lige nøjagtig bestået på grund af den gode debutsæson.
12 BUBACARR SANNEH
60 millioner kroner
FC Midtjylland til Anderlecht
Sommeren 2018
FC Midtjylland hentede Sanneh billigt i Horsens i januar 2018, men Bo Henriksens mesterstykke som Horsens-manager var at få en fed videresalgsklausul, der virkelig gav gevinst et halvt år senere. For Sanneh spillede et fornemt forår sammen med Kian Hansen og Erik Sviatchenko og havde en stor andel i FC Midtjyllands mesterskab, og så lykkedes det på fornem vis formand Rasmus Ankersen, ejer Matthew Benham og direktør Claus Steinlein at få presset Anderlecht op på otte millioner euro, 60 millioner kroner, for den stærke hovedstødsspecialist.
Det gik helt skævt i Anderlecht, der var midt i klubbens måske mest tumultariske periode, og Sanneh blev hældt ud på leje til Göztepe, Oostende og i foråret AGF, og han er faktisk stadig Anderlecht-spiller i skrivende stund,selvom han givetvis skal væk før lukningen på transfervinduet.
Dom: Ikke bestået. Slog slet ikke til i kaosklubben Anderlecht.
11 ANDREAS CORNELIUS
65 millioner kroner
FC København til Cardiff
Sommeren 2013
”Jeg kan nærmest ikke tælle, hvor mange gange jeg har set spillere tage de forkerte beslutninger for deres karriere. Jeg ved godt, det er nemt at se nu, men allerede dengang følte jeg, at det ikke var rigtigt for Andreas Cornelius at tage til Cardiff. Det var ikke den rigtige klub, og han havde kun spillet førsteholdsfodbold i en enkelt sæson. Han havde helt klart potentialet til en dag at blive Premier League-spiller, men det var bare for tidligt og slet ikke det rigtige sted at begynde. Og så tager det jo tid at få gang i karrieren igen.”
Sådan sagde Ariël Jacobs til Tipsbladet i juni forud for Belgiens ottendedelsfinale ved EM mod Portugal, hvor den tidligere FCK-træner fortalte om Romelu Lukaku og angriberens gode karrierevalg.
At tage til Cardiff var så sandelig ikke smart, når man spørger den belgiske træner, og det var da også et mareridtsagtigt ophold, hvor ejeren efterfølgende hængte Cornelius ud med navns nævnelse.
Cornelius kom tilbage til FC København i sommeren 2014, og her fik han genopbygget fodboldkarrieren og er i dag dansk landsholdsspiller med en lettere uafklaret klubfremtid hos nedrykkede Parma.
Dom: Ikke bestået. Det gik rent galt hos Premier League-oprykkeren Cardiff.
10 MOHAMMED KUDUS
67 millioner kroner
FC Nordsjælland til Ajax
Sommeren 2020
Mohammed Kudus var et kraftværk i Superligaen, der i slutningen af sin tid i FC Nordsjælland også begyndte at gøre det godt mod de store klubber, efter han længe havde været dominerende mod de mindre hold, der ikke kunne matche hverken ham eller FCN's evne til at sætte den yderst talentfulde ghaneser i scene.
Der var endog rigtig mange klubber, der kunne se meningen i at købe Mohammed Kudus, men FC Nordsjælland og Ajax har gennem et stykke tid haft et godt øje til hinanden, et forhold der blev cementeret med Kudus-handlen, der kan betale FCN yderligere millioner i de kommende år.
Der var en flot handel for FC Nordsjælland, der var med til at befæste klubbens position som udvikler af særdeles dygtige og lovende offensivspillere, og Kudus kan sagtens ende som profil i en af Europas store ligaer, hvis han får sit gennembrud i Ajax i denne sæson, efter det meste af det første år blev ødelagt af en skade.
Dom: Bestået. En skade ødelagde det meste af sæsonen, men Kudus nåede på kort tid at overbevise klub og holdkammerater om sine store evner.
9 ROBIN OLSEN
67 millioner kroner
FC København til AS Roma
Sommeren 2018
Olsen stod så flot for FC København i Europa, og det var mange penge værd for FC København. Robin Olsen blev solgt til AS Roma, og selvom opholdet der ikke var videre succesrigt, er den dansk-svenske målmand stadig førstevalg for Sverige og har spillet de to seneste sæsoner hos Cagliari og Everton i de bedste rækker i Italien og England.
Robin Olsen er i dag fortsat Roma-spiller men ligner ikke en mand, der skal have chancen under José Mourinho med dennes tætte forbindelser til superagenten Jorge Mendes og dennes meget brede udvalg af kontakter og spillere. Forbindelser, der efter EM fik Portugals førstemålmand Ruí Patrício til fra Wolverhampton.
Robin Olsen er 31 år og har den kendte svenske agent Hasan Cetinkaya som repræsentant, hvilket mere end antyder, at der kommer en ny klub på plads i løbet af den kommende måned.
Dom: Bestået. Prisen er ikke specielt høj for Roma, og Olsen stod fast det meste af sæsonen i Roma, herunder i Champions League-gruppespillet. Men det er ikke med pil opad, for han var ikke i nærheden af Alissons niveau, som var den keeper, han afløste.
8 STANISLAV LOBOTKA
67 millioner kroner
FC Nordsjælland til Celta Vigo
Sommeren 2017
Var den slovakiske midtbanespiller virkelig så god? Svaret er kort og godt: Ja!
FC Nordsjælland fandt Lobotka i AS Trencin, efter Ajax havde set ham an og ikke vurderet, at han var deres tid og penge værd. Lobotka etablerede sig hurtigt som en af de allerbedste centrale midtbanespillere i Superligaen, og selvom Celta Vigo lød som en stor mundfuld i danske ører, fortsatte slovakken ufortrødent med store præstationer for klubben i det nordøstlige Spanien.
Selveste Paris Saint-Germain var interesseret efter de flotte præstationer i La Liga, men det blev i stedet Serie A-storklubben Napoli, der hyrede Lobotka. Her spiller han i dag, han var med til EM, og den tidligere FC Nordsjælland-spiller er faktisk en af dem fra Danmarks bedste række, der har fået den flotteste udlandskarriere efter tiden her i landet.
Dom: Enorm succes. Sikke en klassespiller, FCN havde, og Lobotka siden har været i Spanien og Italien.
KLIK HER FOR AT KOMME TILBAGE TIL SIDE 1
7 DANIEL AGGER
70 millioner kroner
Brøndby IF til Liverpool
Januar 2006
Man kan sagtens føre en sag for, at Agger bør være nummer ét på denne liste, for med inflation indregnet er skiftet til Liverpool langt mere værd, end de 70 millioner kroner (som er inklusiv bonusser efter en oprindelig transfer på omkring 60 millioner) tilbage i januar 2006 antyder.
Daniel Agger var et enestående talent, også på globalt niveau, og det var fuldt berettiget, at Barcelona og et væld af andre topklubber fra Europa ville sikre sig handlen. Førnævnte FC Barcelona må græmme sig over, at man lod sig overhale af Liverpool, for Daniel Agger havde været som skabt til klubbens boldbesiddende stil.
I stedet fik Daniel Agger en fornem karriere i Liverpool, og havde det ikke været for skaderne, kunne han meget vel have stået tilbage som en af den moderne æras allerbedste forsvarsspillere i stedet for 'blot' at være en international topspiller med en flot karriere og et kæmpe navn hos Liverpool-fans og sådan set også de fleste andre i England.
Dom: En enorm succes. Var i sine bedste sæsoner en af verdens bedste forsvarsspillere.
6 FRANK ONYEKA
74 millioner kroner
FC Midtjylland til Brentford
Juli 2021
Vi kan af gode grunde ikke vurdere, hvordan det er gået Frank Onyeka i Brentford, for han er kun lige rykket til London fra søsterklubben FC Midtjylland.
Efter en håndfuld år i Ikast og Herning har nigerianeren udviklet sig så godt, at han nu er klar til at prøve sig af i Premier League.
Onyeka er en løbestærk midtbanespiller, der bryder bolde og rydder op efter holdkammeraterne, og han er samtidig blevet bedre med bolden og viste i Champions League sidste sæson, at han kan være med på et højere niveau.
Det, der bliver udfordringen for Onyeka, er farten i spillet i England. Han vil blive testet, da det er på et andet niveau end i Superligaen, men når både Mathias Jensen og Christian Nørgaard kan være med, kan Onyeka formentlig også.
Nigerianeren viste i sin tid i Superligaen, at han formår at tilpasse sig spillet. Han startede som en mere offensiv spiller, fordi han ganske enkelt ikke var hurtig nok på bolden til FCM's smag, men det fik han indarbejdet i sit spil, og så vandt han pladsen som 6'er på holdet. Siden så han sig ikke tilbage.
Det tager han nu med videre til London, hvor Thomas Frank og oprykkerklubben håber på, at der er valuta for de mange penge, man har brugt på Onyeka.
Dom: Kan ikke bedømmes på nuværende tidspunkt.
5 ROBERT SKOV
75 millioner kroner
FC København til Hoffenheim
Sommeren 2019
Nøj, hvor var Ståle Solbakken træt af, at Robert Skov skiftede klub i juli 2019. For det skete relativt sent, efter sæsonstart i Superligaen, og det lykkedes som bekendt ikke Solbakken at ramme plet på Skovs afløsere, her i blandt Pep Biel, før FCK's bestyrelse afskedigede Solbakken umiddelbart efter lukningen af transfervinduet i oktober 2020.
Men Skov havde lovning på at komme afsted, og skiftet gav god mening. Hoffenheim har et godt rygte for at udvikle spillere og skyde dem afsted til Europas 20 rigeste klubber, og Skov lignede en god spiller for Hoffenheim.
Det gik da også fornuftigt i første sæson, selvom danskeren blev rykket rundt i opstillingen og blev wingback, meget ligesom på landsholdet. Men det seneste år har været skuffende med corona-bøvl og en svingdør til startopstillingen i Hoffenheim, der gennemlever en af klubbens sværere perioder i det seneste årti, uden at det betyder, man glider længere ned end midterfeltet i Bundesligaen.
Skov har vist så gode takter i Tyskland, at han nok skal få succes i Hoffenheim, med udlandskarrieren og på landsholdet, det tager bare lidt længere tid, end man havde troet i 2020.
Dom: Bestået. De fleste i Tyskland tror, at Skov får fut i Hoffenheim-karrieren igen.
4 EMRE MOR
75 millioner kroner
FC Nordsjælland til Borussia Dortmund
Sommeren 2016
Det er helt utroligt, at Emre Mor kun nåede at spille 973 minutter i Superligaen for FC Nordsjælland, men det var også noget af en kometkarriere, han gjorde. Hældt ud af ungdomsafdelingen i Lyngby kom kantspilleren hurtigt ind omkring FC Nordsjællands Superliga-mandskab, og her var Mors driblinger, acceleration og speed kombineret med en kælen boldbehandling så lovende, at han kom til EM med Tyrkiet, mens der var tegn på en budkrig på transfermarkedet. Dortmund slog tidligt og stort til i formodningen om, at man havde den næste superspiller in spe, der kunne skydes videre for vanvidsbeløb til de allerstørste klubber i Europa.
Desværre formåede hverken Dortmund eller de efterfølgende klubber at lære den til tider egenrådige kantspiller at bruge sine enorme evner effektivt eller konstruktivt i holdets tjeneste, og Mor har de seneste år været reserve i Celta Vigo, Galatasaray og Olympiakos. Mor er kun lige fyldt 24 år og kan stadig få en topkarriere, hvis han rammer den rigtige klub, træner og finder en måde at bruge de store evner i kollektivets tjeneste. Men rigtig meget skal gå rigtigt nu, for fem år uden succes er rigtig, rigtig længe.
Dom: Ikke bestået. Man har følelsen af, at de fem år er spildt, selvom det dog skal med, at Dortmund solgte ham med profit.
3 DENIS VAVRO
80 millioner kroner
FC København til Lazio
Sommeren 2019
Den slovakiske forsvarsspiller havde visse udfordringer i sin første tid i FC København og var så fuldstændig forrygende i sæsonen 2018/19.
At Lazio ville betale over 10 millioner euro var dog en overraskelse, og forsvarsspilleren fik aldrig for alvor en chance.
Vavro var udlejet til Huesca i foråret i år og er lige nu Lazio-spiller, men det kræver ikke megen fantasi at se for sig, at han rykker til en anden klub i en af Europas større ligaer. Får han gang i karrieren igen, er niveauet rigelig højt til at spille 10 år til i en Top 5-liga.
FC København manglede til gengæld
Vavro i den efterfølgende sæson, og man kan sagtens argumentere for, at FCK endnu ikke har fundet en fuldgod erstatning for den populære forsvarsspiller.
Dom: Ikke bestået. Det er ærgerligt, at en så dygtig forsvarsspiller er reserve.
2 ALEXANDER SØRLOTH
110 millioner kroner
FC Midtjylland til Crystal Palace
Januar 2018
FC Midtjylland ville egentlig ikke sælge, og det var måske også en del af forklaringen på, at FCM endte med så god en aftale, som man gjorde.
I første omgang fik FC Midtjylland 'kun' 75 millioner kroner for nordmanden, men FCM betingede sig at få ekstra millioner i tilfælde af, at Crystal Palace blev oppe i Premier League, og det gjorde Premier League-klubben som bekendt.
Så FC Midtjylland er endt med at tjene langt over 100 millioner kroner for en forward, man kun havde i en enkelt halvsæson, og de beløb bliver det nok svært at nå ret mange gange i de kommende år for Superliga-klubber selv i tilfælde af, at markedet vokser markant.
Sørloth fik aldrig succes i Premier League men var til gengæld ekstremt succesrig i Trabzonspor i Tyrkiet efter et kort stop hos Jess Thorup i Gent, før han sidste sommer blev hentet til RB Leipzig, hvor han var reserve for Yussuf Poulsen og bag Dani Olmo og Emil Forsberg, der spillede som meget offensive midtbanespillere i 2020/21-sæsonen.
Dom: Ikke bestået i Crystal Palace. Siden har karrieren været flot.
1 KAMALDEEN SULEMANA
149 millioner kroner
FC Nordsjælland til Stade Rennais F.C.
Sommeren 2021
Da Kamaldeen Sulemana blev nummer to i kåringen af Forårets Profil, kun overgået af ligatopscorer, evaluerede vi her i Tipsbladet hans tid i Superligaen:
”Den ghanesiske teenager har været en stjerne siden sin allerførste dag i Superligaen, og det har fra start været en selvfølge, at FC Nordsjælland bare er første skridt på hans vej ud i den store fodboldverden. Kamaldeen siger farvel allerede til sommer, når Ajax, Manchester United eller en anden gigant køber ham, og Superligaen ser ham nok aldrig igen.”
At den 19-årige ghaneser ville blive solgt, viste sig at være korrekt, selv om han først forsvandt på dagen for Superligaens premiererunde, men køberen var interessant. For det var ikke en gigant i klassisk forstand. I månedsvis var Ajax det varmeste navn, men i sidste ende løb franske Rennes med Superligaens dyreste spiller nogensinde.
”Hos Rennes vil jeg få mere spilletid end hos andre klubber,” har Kamaldeen ræsonneret i et interview på sin nye klubs hjemmeside.
Prisen endte med at blive rekordhøj af flere årsager. FC Nordsjælland har efterhånden god erfaring med at sælge, og i Kamaldeen får Rennes en spiller, der i kraft af sine færdigheder én mod én allerede kan gøre en forskel, og så er potentialet tårnhøjt. Kamaldeen har kun spillet seniorfodbold i halvandet år – han kan blive meget bedre.
Dom: En velovervejet handel, som bliver interessant at følge, men som ikke kan bedømmes endnu.
NOTE: Beløbene er baseret på Tipsbladets løbende research gennem årene, da flere af de beløb, der findes online, ikke er fyldesgørende. Der er ikke indregnet inflation i beløbene.
Fotos: Getty Images

Falliterklæring: Pokalfarce for fuld plade

Viborg FF – Sønderjyske

Kevin De Bruyne er færdig i Manchester City

Chiakha indrømmer: Du kan ikke undgå at se det

Jubler over formstærke Brøndby-stjerner

Vejle-boss havde andre tilbud fra Danmark

Åbner for Rusland-comeback: Her står DBU

Farvel til FCK: Denis Vavro nærmer sig transfer

Huescas kan blive udvist af Danmark

Hylder FCM-boss: Kunne også på mindre budget

Chokfyring – huskes for kæmpesalg til FCK

‘Så kan du snakke fra nu og til juleaften’

Boro banker blege Blackburn

Han er for vild: Pengene vælter snart ind i FCK!

Superliga-klub kan blive solgt: ‘Så spændende’

Birk klar i spyttet: ‘Det ville ærgre mig meget’

Ikke tilfældigt: Ville give ham ekstra kærlighed

– Vi skal nyde ham, mens han er i Superligaen

Wass snuser til Masterclass: ‘Rigtig spændende’

Brøndby-spiller: Kæmpeklub tilbød mig kontrakt

Hylder Superliga-trio: ‘Kun spørgsmål om prisen’

Chiakha blæst bagover: Der var 10 politivogne

Dansk UEFA-boss: – Skal passe på at være for sjov

Fremstilles som AGF har hænderne i kommunekassen

Sektion 12 truer med finaleboykot

Afsløring: Dansker bliver vicepræsident i UEFA

Brøndby-profil glæder sig til at score på FCK-ven

‘Parken er historiens vingesus – MCH det modsatte’

‘Jeg ærgrer mig over legitimiteten i VAR-systemet’

Valgt ind i UEFAs bestyrelse

Jubler over mulig pokalfinale i Herning

Superstjerne vil til Dolbergs klub

Stjerne tror på dansker som en af verdens bedste

Mulig pokalfinale i Herning: En trist udvikling

Pokal-boss: Derfor bliver det ikke Parken

Noah Sahsah åbner op om skrækskade

Stor overraskelse: Pokalfinalen kan blive flyttet

Blæst bagover: ‘Han er perfekt’

Vil hente Premier League-stjerne for 625 mio.

På vippen efter Brøndby-nederlag

Alle i chok – derfor gav vanvidstackling IKKE rødt

Chelsea og Spurs i målfuser

Raser over Liverpool-sejrsmål

Mourinho hiver fat i rivals næse

Dybt frustreret på tv: ‘Så vinder vi jo aldrig!’

Sådan kan Mohamed Salah komme til Saudi-Arabien

Puha, Mads Hermansen! Se hans store blunder her

Skidt nyt for Jesper Lindstrøm

Randers FC – FC Midtjylland

Thomas Müller kan få danske holdkammerater

– Fuldstændigt vanvittigt, siger Superliga-træner

‘Moralpolitiet i FC København er gået på ferie’

FC Nordsjælland sender angriber til MLS

SL-debutant talte med Schmeichel: Utroligt god fyr

Så meget er Oscar Schwartau nu værd