Tjek din SL-klub: Så meget plads får talenterne

Få her den store gennemgang af de 12 Superliga-klubbers brug af egne talenter, landetrænende talenter og udlændinge.



Tipsbladet har undersøgt, hvordan fordelingen hos de 12 Superliga-klubber har set ud i forhold til at bruge egne klubtrænede talenter, landetrænede spillere og udlændinge igennem sæsonen. 

Få her gennemgangen af fordelingen i de 12 klubber.

Læs mere om undersøgelsen her

Horsens
Kan Horsens leve på at være Danmarks Burnley?
Så gik den ikke længere.

AC Horsens, der siden oprykningen i 2016 havde klaret sig fornemt på at finde divisionsspillere og tiloversblevne spillere fra de større Superliga-klubber, rykkede ud, og det gjorde man med et brag.

Da vi i vinterpausen så på AC Horsens' brug af spillere, kaldte vi lidt drillende klubben for Danmarks Burnley, og den sammenligning holder 100 procent vand.

Nu er spørgsmålet, om Horsens tror på, at man kan vende tilbage til Superligaen med samme fremgangsmåde.

Horsens gav i foråret lidt spilletid til nogle egenudviklede spillere efter overhovedet ikke at have brugt dem i efteråret, men det er hamrende naivt at tro, at klubben som nummer 18-20-stykker på talentudvikling i Danmark kan gøre sig gældende på denne front. Lurer et samarbejde med en udenlandsk klub eller et salg til en udenlandsk investor?

Fordelingen
Klubtrænet: 0,5%
Landetrænet: 77,6%
Udlandet: 21,9%

Spillere
Klubtrænet: 4
Landetrænet: 20
Udlandet: 6

Horsens
Fortsætter AGF prioriteringen af egne talenter?
Vi skal ikke mere end en sæson tilbage, før AGF typisk lå omkring 5-7 procent spilletid til de spillere, man selv har uddannet på Fredensvang.

Efter coronapausen begyndte Benjamin Hvidt og Sebastian Hausner at gøre sig gældende, og i denne sæson har Albert Grønbæk gjort en flot entre med en masse spilletid og startpladser.

Dermed har AGF tre mand i opstillingen eller flittig rotation – men fortsætter den prioritering af de unge fra Fredensvang, der ser ud til at have nydt godt af opkvalificeringen af faciliteterne og det generelle fokus på ungdommen i AGF?

Den ny sportschef Stig Inge Bjørnebye har arvet en trup med mange danskere og efterhånden også en del udlændinge, hvoraf flere stopper her til sommer. Vil Bjørnebye rekruttere mere i udlandet og fortsat give Fredensvang-ungdommen chancen?

Eller bevarer man den stærke rygrad af danskere, der forstår, hvilket AGF David Nielsen, direktør Jacob Nielsen og klubben gerne vil have? Sommerens transfervindue bliver spændende at følge, ikke mindst fra et fodboldfilosofisk standpunkt.

Fordelingen
Klubtrænet: 17,6%
Landetrænet: 52,6%
Udlandet: 29,8%

Spillere
Klubtrænet: 8
Landetrænet: 11
Udlandet: 11


Horsens
Talenterne kom, så og sejrede – men hvad nu, Brøndby?

Brøndby har vundet guld med et balanceret hold med adskillige udlændinge og folk med baggrund andetsteds i dansk fodbold – men det er alligevel rimeligt at pege på ungdommens triumf, da det vel var de færreste, der før sæsonen anså Jesper Lindstrøm, Morten Frendrup og backerne Andreas Bruus og Peter Bjur for kommende profiler og startere på et mesterhold.

På den måde har Brøndbys sats på yngre spillere, hvor man i klubben også indregner Anis Ben Slimane, der kom til som 18-årig fra AB, allerede nu båret så stor og sød en frugt, som man nærmest kunne drømme om.

Hvad gør Brøndby nu, hvor den står på mindst Europa League-gruppespil og titelforsvar?

Det er naivt at tro, at man allerede nu kan nedbringe andelen af spilletid til folk fra udlandet væsentligt fra de cirka 50 procent, man ligger på i dag.

Men holder Brøndby kursen, vil der også i den kommende sæson være plads til nye ansigter fra ungdomsafdelingen sammen med et par mere erfarne, men nok ikke væsentligt ældre folk fra udlandet og måske et enkelt spændende Superliga-navn, hvis de ellers er til at købe fri for penge.

Fordelingen
Klubtrænet: 25,8%
Landetrænet: 24,8%
Udlandet: 49,4%

Spillere
Klubtrænet: 6
Landetrænet: 5
Udlandet: 11

Læs mere om undersøgelsen her
Horsens
Hvad skal I egentlig, FC København?
FC København får skænd for at være en købeklub, men det er faktisk adskillige år siden, at det var en rimelig karakteristik af dette årtusindes mest succesrige danske klub.

For københavnerne har det med at sende egenudviklede spillere på banen, og det har man gjort igen i denne sæson med Jonas Wind og Mohamed Daramy som profiler og Victor Kristiansen som en kommende starter, mens Mathias ”Zanka” også tæller i dette regnskab, da han skiftede fra B93 før sin 18-års fødselsdag.

Men hvad skal der ske nu? Peter ”PC” Christiansen vil have spillere, der forstår, hvad det vil sige at bære FCK-trøjen, hvilket lyder som et ekko af de stærke fighter-egenskaber, ”PC”-spillere også skulle have i Randers.

Man kunne godt se for sig, at FC København får et mere fysisk og bidsk udtryk i den kommende sæson, men er det med spillere fra Superligaen eller udlandet, man gør det? Og hvor finder de næste årgange fra den solide ungdomsafdeling deres plads i dette nye (gamle?) FCK?

Ligesom i flere andre Superliga-klubber venter der endnu et definerende transfervindue, der vil fortælle meget om den fremtidige kurs.

Fordelingen
Klubtrænet: 22,7%
Landetrænet: 31,3%
Udlandet: 46%

Spillere
Klubtrænet: 6
Landetrænet: 8
Udlandet: 16

Horsens
Udlandet og ungdommen i højsædet hos FCM

I FC Midtjylland tænker man rigtig meget på Europa. Man sammenligner sig med europæiske klubber i større ligaer og med større budgetter, og man kommer igen denne sommer til at hente dygtige spillere fra udlandet, der er fundet via Smartodds' data og eget netværk.

Man kommer også til at hente udlejede, egenudviklede spillere tilbage og give dem en rolle på førsteholdet, og så må det bære, som det gjorde for Awer Mabil og Mikael Anderson, eller det modsatte som i Bozhidar Kraevs tilfælde.

Denne sommer mister FCM givetvis Alexander Scholz (sælges til Urawa Red Diamonds i Japan) og reservekeeper Jesper Hansen samt Lasse Vibe. Skal der en ekstra dansk kraft eller to til i balancen med de mange dygtige udlændinge, der enten er i truppen eller kommer til og skal spille på midtbanen og oppe foran?

Med Lössl-aftalen i vinter og Sisto sidste sommer er der næppe flere tidligere FCM-folk, man kan og vil hente hjem, med mindre Winston Reid eller Simon Kjær er klar på at agere nestor for en trup, der godt kunne bruge det, når Scholz stopper og med Jesper Hansen degraderet til en reserverolle og et snarligt exit.

Fordelingen
Klubtrænet: 26,1%
Landetrænet: 22,4%
Udlandet: 51,4%

Spillere
Klubtrænet: 10
Landetrænet: 6
Udlandet: 13

Horsens
Superligaens klareste transferstrategi finder vi i Farum

FC Nordsjælland er fortsat et unikum i dansk fodbold.

Lige knap 40 procent af spilletiden i den forgangne sæson gik til spillere uddannet i Farum, og tager vi de otte spillere med, der kommer fra samarbejdsakademi Right To Dream i Ghana, rammer FC Nordsjælland 60 procent spilletid til spillere, man selv har uddannet.

Der er en grund til, at FC Nordsjælland konsekvent spiller med et af de yngste hold i Europa, og at man igen og igen klemmer sig ind i Top 6, når holdet har brugt efteråret til at sætte sig efter salg af de største profiler om sommeren.

Det kommer salg igen til sommer, og med egyptiske Mansour Group som ny ejer kunne det godt tænkes, at der kommer et stærkt og erfarent navn eller to til som støtte til alle de unge.

Men satsningen på de egenudviklede spillere fra Farum og Ghana fortsætter med statsgaranti og er noget, andre klubber i både ind- og udland skæver meget misundeligt til.

Fordelingen
Klubtrænet: 39,9%
Landetrænet: 13,8%
Udlandet: 46,3%

Spillere
Klubtrænet: 13
Landetrænet: 3
Udlandet: 15


Horsens
Lokale og aldrende Lyngby på klar kurs trods nedrykningen
Når man siger Lyngby, ser folk de landsholdsspillere for sig, som begyndte karrieren i Lyngby.

Men at Lyngby har en tydelig kurs med brug af sjællandske og københavnske spillere samt spillere, man selv har uddannet, skal ikke føre til den misforståelse, at Lyngby spiller med et af de mest lovende unge hold i Superligaen.

Kun FC København har spillet med ældre spillere end Lyngby i denne sæson, så der venter en foryngelse for Lyngby i 1. division.

Her kan man til gengæld forvente, at klubbens egne talenter får en større rolle at spille, og lykkes det Lyngby at vende tilbage til Superligaen om et år eller to, kan man sagtens se for sig, at det sker med en markant højere andel spilletid til egne talenter end 22,3 procent.

Lyngby ser ud til at positionere sig fornuftigt i rekrutteringen af spillere med tidligere FCN- og Brøndby-spillere og muligvis også adgang til lejespillere fra FC Midtjylland og så den tydelige profil med sjællandske og københavnske spillere.

Lige nu er der ingen udenlandske spillere på førsteholdet, og det kan sagtens vare ved indtil et eventuelt udenlandsk samarbejde eller en udenlandsk ejer kommer i stand.

Fordelingen
Klubtrænet: 22,3%
Landetrænet: 77,7%
Udlandet: 0%

Spillere
Klubtrænet: 15
Landetrænet: 19
Udlandet: 0

Læs mere om undersøgelsen her

Horsens
Hvilken vej vil balancerede og middelmådige OB?

OB er blandt de Superliga-klubber, der bruger deres egenudviklede spillere mest, og den position vil andre misunde fynboerne.

Men fører kursen med egne fynske spillere, andre danske spillere og så et par udenlandske esser i Issam Jebali og Emmanuel Sabbi til nok?

Bedømt på den enlige Top 6-plads for et par sæsoner siden fristes man til at sige nej, i hvert fald ikke før disse spillere kan vinde flere fodboldkampe.

OB kom torsdag med en ny strategi, der ærlig talt ikke afslørede så meget andet end, at man (fortsat) vil bruge ungdommen og vil være konkurrencedygtig i Top 6.

Det skal blive interessant at se, hvilke typer spillere man satser på. Konkurrencen på alle tre områder er hård, og selvom den fynske forankring helt sikkert er vigtig, er der endnu ikke tegn på, at de egenudviklede fynboer også kan hamle op med de unge fra FC Midtjylland, Brøndby, FC Nordsjælland, FC København, og hvor man ellers har større budgetter end OB til ungdomsarbejdet.

Fordelingen
Klubtrænet: 28%
Landetrænet: 47%
Udlandet: 25%

Spillere
Klubtrænet: 9
Landetrænet: 11
Udlandet: 8

Horsens
Består Randers-modellen også efter et salg af klubben?
Pokalvinder og en femteplads efter en fin, afsluttende sejr over FC København.

Samtidig er der god plads til klubbens egne talenter og udsigt til, at en eller to af disse kan sælges enten til sommer eller til næste år.

Det er svært at være pessimist på Randers' vegne, men så alligevel. For klubben er til salg, konkurrencen i både Jylland og dansk fodbold generelt bliver skarpere og skarpere med økonomisk oprustning og store drømme om Top 6, og Randers har reelt ikke budgettet til at ligge, hvor klubben gør lige nu.

Så hvad og hvem skal der være mindre og mere af i fremtiden, hvis Randers sælges?

Lige nu har klubben et stærkt miks af erfarne danskere og udlændinge krydret med gode navne som egenudviklede Tobias Klysner, der kunne blive rigtig god, og flere undervejs i årgangene under. Men bare status quo i tabellen kræver massivt større budgetter, så der kan vente svære valg forude.

Fordelingen
Klubtrænet: 23,6%
Landetrænet: 33%
Udlandet: 43,4%

Spillere
Klubtrænet: 11
Landetrænet: 6
Udlandet: 9

Horsens
Stor sommer i vente for SønderjyskE i en ny model

Det er en underdrivelse af de større at kalde det et spændende transfervindue, der er i vente i Haderslev.

Der er stadig ingen tydelige svar på, hvad den ny ejer Robert Platek vil med klubben, men det lyder til, at budgettet bliver større, og at der skal samarbejdes med Serie A-klubben Spezia, som Platek købte i februar, og som er sat i forbindelse med Haji Wright og Stefan Gartenmann.

Cheftræner Glen Riddersholm fik sparket, og meget kunne tyde på, at ejeren gerne vil have færre ældre, rutinerede danskere og udlændinge, hvilket i praksis nok vil betyde omfattende rekruttering af unge udlændinge, da SønderjyskE's ungdom trods fremskridt de seneste år ikke har en styrke eller dybde, der kan bringe klubben i nærheden af Top 6.

Det er voldsomt interessant at se, hvordan den ny ejer sætter holdet, også uden for banen, hvor der søges folk på indtil flere positioner.

Fordelingen
Klubtrænet: 12,1%
Landetrænet: 48,1%
Udlandet: 39,8%

Spillere
Klubtrænet: 7
Landetrænet: 9
Udlandet: 11


Horsens
Vejle er Superligaens udlændinge-konger
Vejle Boldklub er en sjov størrelse.

I Wahid Faghir og Arbnor Mucolli har man to særdeles dygtige unge spillere, der snart, især for førstnævntes vedkommende, er fortid i Superligaen, og som kunne bruges på mange større adresser i dansk fodbold.

Men samtidig er Vejle den klub i den bedste række, hvor de udenlandske spillere fylder mest, og det er lige fra potentielle topspillere som Saeid Ezatolahi, Denis Kolinger og Allan Sousa til folk, der ikke ser ud til have niveauet til Superligaen.

VB har adgang til nogle særdeles dygtige udenlandske spillere, hvilket også i næste sæson bør føre til overlevelse, men adgangen betyder også særdeles flittig udskiftning i truppen fra sæson til sæson, sandsynligvis også denne sommer.

Fordelingen
Klubtrænet: 16,3%
Landetrænet: 24,6%
Udlandet: 59,1%

Spillere
Klubtrænet: 4
Landetrænet: 8
Udlandet: 21

Horsens
AaB sadler om fra nordjyder til udlændinge

Ok, overskriften er strammet lidt, men tendensen er klar. Fra at have været klart førende i Superligaen i det meste af et årti er konkurrencen til de lokale spillere og de danske spillere i AaB blevet særdeles hård, og udfordringen af nordjyderne kunne meget vel fortsætte ind i næste sæson.

Sportsdirektør Inge André Olsen vil have hårdere konkurrence til nordjyderne og ikke nødvendigvis have dem til at spille hele karrieren i AaB, og udefra set ligner det faktisk en god og sund idé.

Det betyder så også, at der bliver hentet flere spillere fra Norge og Sverige, og man kan ane en fortsat foryngelse med flere unge danskere og udlændinge på bekostning af deres ældre kolleger.

Inge André Olsen har allerede lagt op til udskiftninger i truppen denne sommer, og graden af udskiftning vil givetvis også afhænge af, om udlandet vil købe ind i Nordjylland eller ej.

Fordelingen
Klubtrænet: 32,4%
Landetrænet: 18,9%
Udlandet: 48,7%

Spillere
Klubtrænet: 10
Landetrænet: 4
Udlandet: 12

SÅDAN BLEV UNDERSØGELSEN TIL
Talentudvikling er et af de hedeste debatemner i dansk fodbold.

Men hvordan finder man ud af, hvem der faktisk bruger spillere, de selv har uddannet, de attraktive klubtrænede/egenudviklede spillere?

Den perfekte, komplette målestok findes næppe, for hvordan vægter man den klub, der lærte en otteårig dreng at lave inderside-afleveringer og de første begreber om holdånd, sat over for den samme spiller som 19-årig i en eliteklub, der lykkes med at få ham op i en førsteholdstrup?

I den analyse, der ligger til grund for historierne på disse sider, har vi delt alle spillere i de 12 Superliga-klubber, der har været på banen i efteråret i Superligaen, op i tre kategorier.

Vi har benyttet UEFA og DBU’s kriterier for, hvor en spiller er ’home grown’, eller egenudviklet, fordi disse kriterier styrer, hvilke spillere klubber i Danmark og resten af Europa må registrere i deres førsteholdstrupper til nationale og europæiske klubkampe.

For at være egenudviklet i en klub skal en spiller have tilbragt mindst 36 måneder der mellem sin 15- og 21-års fødselsdag.

Tiden før og tiden efter de fødselsdage betyder selvfølgelig også noget for en fodboldspillers udvikling og dygtighed, men for at have et fælles kriterium til at måle alle Superliga-spillere og de 12 klubber går vi ud fra denne regel for at gøre vilkårene i undersøgelsen ens for alle.

På et enkelt punkt fraviger vores undersøgelse i Tipsbladet UEFA’s ’Home Grown’-regler en smule. Ifølge reglerne må Superliga-klubberne i denne sæson frit benytte såkaldte B-spillere, som er spillere født i årgang 1999 eller senere.

I Tipsbladets undersøgelse har vi i de tilfælde, hvor en sådan ung spiller allerede har spillet 36 måneder i en klub og dermed i resten af sin karriere vil kvalificere som klubtrænet det pågældende sted, registreret spilleren som udviklet i den klub.

Det betyder for eksempel, at vi har registreret Brøndbys Anis Ben Slimane som klubtrænet i AB, hvor han har tilbragt mere end 36 måneder siden sin 15-års fødselsdag, og fordi Slimane aldrig vil få mulighed for at blive klubtrænet i Brøndby IF. I DBU’s regelsæt tæller Slimane, som født i årgang 2001, dog som B-liste-spiller i denne sæson.

Vi har valgt denne fremgangsmåde, fordi vi i denne historie er interesseret i, hvor spillerne har fået den væsentligste del af deres fodboldopdragelse, ikke om klubberne via B-liste-spillere hentet i andre klubber på kort sigt har mange unge spillere.





Gigant-transfer? Han vil til Real Madrid



ANALYSE

Så presset er din Superliga-klub


AaB – Sønderjyske

Osorio jagter drømmen mod Messi: – Giver aldrig op



Pessimisme i Barca – stjerne er ‘gået i stykker’

Vildt FC Barcelona-comeback

Manchester City slider sig til sejr

‘En stor figur’ forlader Superliga-klub

– ‘Had-kærligheds-forhold’ til David Nielsen



LIGE NU

Dommerekspert: Det ligner, FCK blev snydt


Carlo Ancelotti antyder farvel

Raser over Højbjerg-historie

Er han færdig? PC er utilfreds

Superliga-guld billigt til salg? Ikke sket i 12 år



TOPNYHED

Laudrup spår stort drama: Alle bliver ramt


Wolfsburg-danskere i svime over Bo Henriksen

Brøndby-ejer sælger aktiemajoritet af klub

– Jeg kan sagtens se ham spille i FCK

Emiliano Marcondes runder vild milepæl

Arsenal vil bruge CL-succes som trækplaster


Fanklubben
” Tipsbladet’s fan panel

Kære FC København: Hvad venter I på?


Randers er historiske: Her er hemmeligheden

Rundens Hold i Superligaen – 26. runde

Birk: ‘Nu kunne jeg ikke holde ham ude længere’

Nedtoner øget belastning fra klub-VM



Målfest på Gran Canaria

Thomas Frank udpeger: Han er den bedste

Frederik Birk: Hold kæft det havde givet godt!

Fik sin mor haste-fløjet til Danmark

Hylder Brøndby-spiller: Det var meget opløftende

Vild med dansk angriber: ‘Kalder ham køleskabet’

FCN bremser Brøndbys optur

Så du med, Brian Riemer?


EKSKLUSIVT

FCM-stjerne: – Jeg ved ikke, om jeg er enig


Arbejder på aftale med succesdansker

Birk jubler: Tid til at slippe ham løs!

Sådan gik det, da Brøndby og FCN spillede 0-0

Birk med flere overraskelser

På listen i kæmpeklub: Isaksen er interessant

Benhård kritik: Mbappé er en bragende fiasko

Klaiber savner det: Det er min klub

David Nielsen triumferer

Har aldrig set Patrick Mortensen sådan før

FCK, Genoa og Leeds spurgte – prisen stod i vejen

Elkjær revser stjerne: Han er helt væk!

Tager Conrad Harder i forsvar

Topklub frier til dansk profil: Han er fantastisk

– Jeg synes, det er en fejl af Jacob Neestrup

Isaksen tager hatten af: Alle har problemer i Bodø

Politiet bekræfter: Sigtet efter topbrag i Herning

Mangeårig Superliga-profil dybt imponeret

Filip Jørgensen fejlede: Chokerende dårligt

Gravesen hugger til Superliga-træner: Skræmmende!

Lykkelig matchvinder: Min største kamp i Danmark

Sur Froholdt: Vi har snakket om det

– Ikke kommet for at sidde på bænken