Video : Tipsbladet
Superliga

Superliga-klub i Europas elite: De grinede af os

For 20 år siden var økonomien så presset, at de måtte lukke ungdomsafdelingen. Nu er FC Nordsjælland blandt Europas førende talentudviklere.

FC Nordsjælland har vundet et dansk mesterskab, de har spillet Champions League, solgt de dyreste spillere nogensinde fra Superligaen og har de seneste to sæsoner igen spillet med i toppen af rækken.

Tipsbladet har sat FC Nordsjællands afgående sportsdirektør Jan Laursen stævne til en meget stor snak om de 26 år i klubben, nu hvor Laursen stopper i Farum og bliver selvstændig.

Men det er ikke Champions League turene til Torino, Donetsk og London, at holde DM-pokalen i hænderne eller at spille transferpoker med klubbosser fra verdens største ligaer, der står stærkest hos Jan Laursen.

Der er derimod det ungdomsarbejde, FC Nordsjælland efterhånden er blevet særdeles kendt for langt uden for Danmarks grænser.

- Det er alle mulige klubber, der kommer på besøg. Og folk som Eddie Howe og Graham Potter, der var på besøg for nylig. Det fortæller noget om, at vores netværk er blevet så stærkt, og at folk ude i Europa ved, at vi arbejder på en speciel og meget afklaret måde. Det er derfor, vi er så interessante for så mange, siger Jan Laursen til Tipsbladet.

Nær ikke kommet i gang
FC Nordsjælland har de seneste mange år sendt danske landsholdsspillere som Mathias Jensen, Mikkel Damsgaard, Marcus Ingvartsen og Andreas Skov Olsen ud i verden, og fra det ghanesiske talentakademi Right To Dream og via FCN er kommet topspillere som Mohammed Kudus, Kamaldeen Sulemana, Ernest Nuamah, Ibrahim Osman og Simon Adingra.

Det er noget af en høst af topspillere, FC Nordsjælland har haft gennem ungdomsafdelingen og førsteholdet, især siden Right To Dream opkøbte klubben i begyndelsen af 2016.

Mikkel Damsgaard i aktion for FCN i 2018. Foto: Alamy

Og det hele var nær ikke kommet i gang i klubbens spæde ungdom, hvor man allerede i fødslen blev voldsomt presset af den gigantiske Farum-skandale, hvor borgmester Peter Brixtofte blev taget i at have brugt af kommunens millioner til forskellige foretagender på ulovlig vis.

- Vi cuttede faktisk ungdomsarbejdet på grund af økonomien. Alt handlede om at holdet førsteholdet i live, og vi var på det tidspunkt mere en amatørklub. Vi var fem, der fik en deltidskontrakt, da vi rykkede op i 2. Division, og vi havde ikke noget akademi. Jeg blev alvorligt skadet og erklæret fodboldinvalid efter vi var rykket op i 1. Division, men jeg var så heldig at have et år tilbage af min kontrakt, og jeg brændte for at gøre noget uden for banen og fik derfor lov til at etablere en fodbold-administration i klubben, siger Jan Laursen.

- Men realiteten i starten var, at vi havde en amatørklub med ungdomshold, og da Allan K. Pedersen kom ind, handlede alt om at redde Superliga-holdet, så vi cuttede alt andet end førsteholdet. Det er noget af en rejse at have bygget et af de bedste akademier i Europa og også være godt med på pige-delen nu. Det har taget tid og kostet mange kræfter, men når jeg får tid til at trække vejret, vil det nok først for alvor gå op for mig, hvor vildt det her har været, siger Jan Laursen.

Brugte CL-pengene
FC Nordsjælland vandt med Kasper Hjulmand som cheftræner Superligaen i 2012 med et på mange måder erfarent hold uden nær så mange egenudviklede spillere, som FCN har spillet med især de seneste seks-syv år.

På det tidspunkt brugte FC Midtjylland og AaB flere egenudviklede spillere, men Champions League-deltagelsen og mesterskabet blev startskuddet for den ungdomssatsning, FCN i dag er så kendt for, da FCN både af egen drift men også på den hårde måde indså, at et DM og en tur i Champions League ikke automatisk gjorde klubben til en af de største i Superligaen.

- Der er mange ting, jeg ved, vi ville have gjort anderledes, hvis jeg og klubben havde haft den erfaring og know how, som vi har i dag. Den periode var dog utrolig vigtig i forhold til de skridt, vi tog med akademiarbejdet. At vi valgte at investere tungt har vist sigt at være en utrolig vigtig og god beslutning. Vi kunne se, at vi ikke kunne tiltrække markant bedre spillere, fordi vi havde været i Champions League et enkelt år. Så vi brugte pengene på at skabe det akademifundament, der er klubbens DNA i dag, og som har givet så meget. Vi havde haft et stærkt akademi-setup uden Champions League, men mesterskabet og deltagelsen i den turnering gjorde, at vi kunne sætte damp på kedlerne, siger Jan Laursen.

- Vi kunne godt have sat alt ind på Superliga-truppen og brugt alle pengene der, og vi prøvede også mere, end vi lykkedes med. I dag havde vi været mere klar. Men vi gjorde vores bedste og samlede et stærkt hold, og vi spillede vores spil. Jeg har stadig en af trøjerne fra vores tur i Champions League og billederne derfra, men det helt store resultat kan jeg se hver dag i form af det akademi, vi har, siger Jan Laursen.

Noma som inspiration
Så hvad gjorde FC Nordsjælland?

Der blev sat turbo på med samarbejdet med Right To Dream i 2016, som gør, at FC Nordsjælland får så mange unge spillere til rådighed, at der ikke eller kun sjældent vil være huller i årgangene, hvor man ikke har nok dygtige unge spillere.

Mohammed Kudus er en af de største profiler, der er kommet igennem i topfodbold fra FC Nordsjællands Superliga-hold. Foto: Alamy

Det er noget, andre klubber ofte brænder fingrene på, når de kun har ét akademi og dermed bliver hårdt ramt, når nye talenter ikke slår til på førsteholdet.

Og så besluttede FC Nordsjælland sig for, at størstedelen af pladserne i truppen, flere end i nærmest alle andre klubber i Europa, skulle være til egenudviklede spillere, og at der omvendt kun skulle være plads til få indkøbte profiler.

- Flemming Pedersen [nuværende teknisk direktør i Right To Dream] og jeg talte meget om, hvorfor der ikke var flere unge spillere i Superligaen, for man så trods alt nogle klubber i Top 5-ligaerne spille med helt unge spillere. Superligaen var dengang en meget konservativ liga. Hvorfor skulle vi ikke være i stand til at blive en klub, der spillede med mange unge spillere, udenlandske klubber kom og kiggede på. Vi skulle have et DNA, der gik ud på at spille med mange unge spillere, vi selv havde udviklet, og hvor spillerne fik en god uddannelse. Overgangen fra ungdom til seniorfodbold skulle være nemmere, siger Jan Laursen.

- Andre klubber så det som en umulighed at spille med mange unge spillere, det blev set og tænkt som en svaghed at have mange unge. Hvorfor skulle vi ikke kunne gøre det til en styrke? Med spillere, der havde kendt hinanden i lang tid fra akademiet. Vi havde ikke som mål at spille med det yngste hold i Europa, men da CIES, det der schweiziske analyseinstitut, begyndte at offentliggøre målinger, fik vi et chok, da vi så, at vi pludselig var det yngste hold i de 31 bedste ligaer i Europa Over en femårig periode er vi med stor sikkerhed det yngste hold i gennemsnit, siger Jan Laursen.

- Personligt har jeg brugt Noma som inspiration. Vi ville lave tingene selv og have en mindre menu, hvor man ikke gør alle mulige ting, men til gengæld være rigtig dygtig til at udvikle vores egne råvarer, her spillere. Og så har det handlet om en dygtig gruppe folk. Vi kunne og kan ikke købe de bedste spillere, men vi kan måske udvikle de bedste trænere og skabe det bedste udviklingsmiljø, og det satsede vi benhårdt på.

Hjulmand skubbede på
En af dem, der kom ind som katalysator for satsningen, var Kasper Hjulmand, der i to omgange fra 2011 til 2014 og igen fra 2016 til 2019 var cheftræner for klubben.

- Kasper er absolut en nøgleperson, der betyder meget for, hvor vi er i dag. Jeg jagtede ham i tre år, indtil det lykkedes at få ham herop. Alle kender til de spillere, han har haft som træner. Både som holdtræner og individuelt gør han en forskel, og han har været enormt spændende at tale visioner med. Han gav noget her. Og så sagde han også, at hvis han skulle til FC Nordsjælland, skulle det også være fordi, at vi skulle vinde pokaler. Han kom med en tydelig tilgang til, hvordan vi skulle spille og træne. Og til hvordan vi skulle vinde noget.

Kasper Hjulmand har været cheftræner for FC Nordsjælland i to omgange. Foto: Alamy

- Vi har turdet at gå vores egne veje. Jeg kan godt huske, hvordan der blev grinet af os, da vi med Hjulmand, Wieghorst og Flemming Pedersen begyndte at tale om vores egen 'style of play', spillestil, og at være afklaret omkring det.

- Vores dygtige trænere havde været ude at hente inspiration, og jeg tror, vi også på akademidelen så nogle ting, vi troede på, før andre klubber begyndte at gøre meget ud af det. Vi har været gode til at være visionære, fremsynede og ikke mindst modige, hvilket måske også lå i klubbens gener helt tilbage fra den gode Peter Brixtofte, som også satte en høj standard fra start af og talte om Champions League, da jeg kom til i 1998. Og der kom vi hen, siger Jan Laursen.

FC Nordsjælland spiller søndag eftermiddag en sidste Superliga-kamp i sæsonen, hvor man med en sejr i Parken over FC København vinder bronze og samtidig skal spille en hjemmekamp på fredag mod Superligaens nummer syv om Danmarks sidste Conference League-billet.