- Det stinker. Det er latterligt.
FCK-profilen Thomas Delaney var klar i mælet efter søndagens derby mod Brøndby.
Der var nemlig kæmpe ballade på lægterne inden kampstart.
Cirka én time inden kampstart fik sympatisører af hjemmeholdet nedlagt et hegn, og derefter angreb de FC København-fansenes afsnit.
Den store ballade koster klubberne store bøder og sanktioner, men hvordan løser man problemet?
- England er nok det bedste eksempel. De havde en stor hooliganscene en gang, og der satte de sig for at bremse det. Det har så haft nogle konsekvenser for retssamfundet og alle mulige andre borgere.
- Det er jo med voldsomme straffe og meget mere overvågning. Der er alvorlige sanktioner, hvor man måske kan tale om, at det er lidt overdrevet, når det kun er til fodbold, siger forfatter til bogen 'Kategori C - hooligans i Europa', Peter Grønlund, til Tipsbladet og tilføjer:
- De er gået lidt voldsomt til værks i forsøget på at bremse de voldelige fans, som også har konsekvenser for den mere almindelige fankultur. Nogle steder kan du smides ud af stadion for at tale grimt eller rejse dig op fra din plads. Der må ikke drikkes alkohol på tribunen, og der er meget politi til kampene.
Men hvorfor laver fans optøjer, når sanktionerne rammer klubberne?
- Det er ikke noget, der fylder voldsomt meget, at klubberne kan få sanktioner. Man vil nok typisk argumentere for, at de støtter deres klub hele vejen. De er villige til at gå længere end almindelige fans.
- Det er så tydeligt i alle klubber, at man ikke er interesseret i det. Argumentet er, at det er de forkerte, der styrer klubben, siger Grønlund og fastslår, at han udtaler sig på et generelt plan:
- Det er af kærlighed til klubben. Det er ud fra den vinkel. Derudover er der jo også adrenalinkicket. Det er også fællesskabet og venskabet, og der er gang i den.
- Man får oplevelser ud af det, som andre ikke gør. Man får et super adrenalinkicket, men man gør det, fordi man føler, at man støtter sin klub.
Virker ikke
Efter kampen reagerede Divisionsforeningen prompte, da det blev meldt ud af, at opgørene mellem Brøndby og FCK bliver uden udebanefans på ubestemt tid.
Grønlund mener dog ikke, at sådan en type straf giver en effekt.
- En af måderne, som man kan gøre det på, er dialogen mellem klubberne og de rabiate fans imellem. Jeg er sikker på, at de gør det nu, men det er ikke sikkert, at det er nok.
- Jeg tror ikke, at det virker, at de lukker udebaneafsnittet ned. Det er selvfølgelig en straf, der rammer bredt, men jeg tror ikke, at det ændrer noget. Det rykker sig til andre steder.