Video : Tipsbladet
Superliga

Stor engelsk transfer glippede for SL-profil

Han var på vej til Italien og derefter England, men endte så med at tilbringe fire år i Serbien, inden turen denne sommer gik til Superligaen for jamaicanske Norman Campbell, der er kommet særdeles overbevisende fra start i dansk fodbold.

I løbet af få uger glippede først en kontrakt med Udinese og derefter med Watford.

Transfervinduet i sommeren 2020 bød på nogle betragtelige mavepustere for Norman Campbell, der efter de forliste transfers til Italien og England endte med at tilbringe fire år i serbisk fodbold. 

- Der var nogle omstændigheder, der gjorde, at jeg endte i Serbien, men jeg fortryder ikke, at jeg kom til Serbien, for min tid der hjalp mig også med at blive stærkere mentalt, for der var op- og nedture for mig i Serbien.

- Jeg var stadig en knægt, da jeg kom til Serbien. Jeg var kun 19 år, så jeg var lidt umoden på nogle måder, men i Serbien lærte de mig at blive mere moden og langt stærkere mentalt, fortæller den nye Randers-profil til Tipsbladet. 

Jeg lærte meget af ghettoen og der, hvor jeg kommer fra. Det har hjulpet mig meget mentalt.

Norman Campbell
Kantspiller, Randers FC og Jamaica

Men hvordan ender man med at skifte fra Harbour View FC i den jamaicanske Premier League til Graficar i den næstbedste serbiske række? Vejen dertil var ikke snorlige, for Norman Campbell havde i første omgang andre planer, der endte med at gå i vasken. 

- Det, der skete, var faktisk, at min agent fra Jamaica skaffede mig en prøvetræning i Udinese. Jeg gjorde det godt der, men der var et problem i forhold til arbejdstilladelser til udenlandske spillere. Udinese og Watford er ejet af den samme familie, og jeg gjorde det godt til min prøvetræning i Udinese, men de kunne ikke hente mig, så jeg var nødt til at tage til Watford, fortæller Norman Campbell og fortsætter:

- Så jeg tog til Watford for at få en kontrakt der, men der var opstod nogle problemer med den transfer, i forhold til at opnå en arbejdstilladelse. Derefter havde vi ikke nok tid til at finde noget andet, fordi jeg også havde brug for et visum, og transfervinduet var tæt på at lukke.

- Min agent havde så en forbindelse i Serbien, hvor jeg ikke havde brug for et visum. Det var også under coronatiden, så det var også risikabelt at tage tilbage til Jamaica og vente på en ny chance for at komme til Europa. Vi vidste ikke, om det ville blive værre med pandemien eller ej. Så jeg fik muligheden for at tage til Serbien, og det sagde jeg ja til.

Var du skuffet over, at disse muligheder gik i vasken?

- Selvfølgelig. I Jamaica kender alle Premier League og ligaerne i Italien, Frankrig, Tyskland og Spanien. Det er kun folk, der har et indgående kendskab til fodbold, der følger den danske og den svenske liga og andre ligaer.

- Men dem, der ikke ved så meget om fodbold, følger kun med i topligaerne. Så for os i Jamaica vil det altid være et kæmpe skridt at få en kontrakt i Premier League eller i den italienske liga. Og på det tidspunkt var Watford i Premier League (netop rykket ned, red.), lyder det fra Norman Campbell, der stadig har en stor drøm om at blive Premier League-spiller i fremtiden. 

Norman Campbell har scoret tre mål i sine seneste fire Superliga-kampe. Foto: Alamy

Fra Kingston til Kronjylland
Efter sommerens klubskifte fra Vojvodina til Randers har Norman Campbell fået etableret sig som en profil i Superligaen, hvor jamaicaneren indtil videre har scoret fire mål i otte kampe. 

Dermed er den 24-årige offensivspiller også godt i gang med at opfylde et løfte, som han for nogle år siden gav sig selv og sin mentor. 

- Jeg voksede op i Mountain View-kvarteret i Kingston, som er en lidt farlig bydel. Fra en ung alder vidste jeg, at jeg havde talent for fodbold, så jeg havde et stort fokus på at blive professionel fodboldspiller. I mit kvarter havde jeg en ven - jeg har givet et andet interview, hvor de spurgte mig, hvem der er mit idol, hvor de forventede, at jeg ville nævne et stort navn, men jeg pegede på min ven, Zhelano Barnes, som også er min mentor, siger Norman Campbell og fortsætter:

- Han var den første fra mit kvarter, der tog til Europa for at spille fodbold (i spanske Atlético Saguntino, red.), og han viste mig, at det er muligt for en jamaicaner at komme til Europa, også fra ghettoen, hvor jeg kommer fra. Desværre lykkedes det ikke for ham i europæisk fodbold, men mit løfte til ham var, at hvis det ikke skulle lykkes for ham, så ville jeg gøre det for mig og for ham.

Jeg tog til Watford for at få en kontrakt der, men der var opstod nogle problemer med den transfer, i forhold til at opnå en arbejdstilladelse. Derefter havde vi ikke nok tid til at finde noget andet, fordi jeg også havde brug for et visum, og transfervinduet var tæt på at lukke.

Norman Campbell
Kantspiller, Randers FC og Jamaica

Hvordan var det at vokse op i et lidt farligt kvarter?

- Det havde sine udfordringer, men når du vokser op i sådan et kvarter, så lærer du faktisk meget af det. Så for mig var det udfordrende, men det gjorde mig klogere. Det er en del af livet, og jeg lærte meget af ghettoen og der, hvor jeg kommer fra. Det har hjulpet mig meget mentalt, lyder det fra Norman Campbell. 

Norman Campbell spillede fire år i serbisk fodbold inden skiftet til Randers. Foto: Alamy

Fire klubber på fire år
Med de glippede transfers til Udinese og Watford stod Norman Campbell i oktober 2020 pludselig i Beograd, hvor han skulle tørne ud for Graficar.

Tiden i serbisk fodbold blev dog præget af omskiftelighed, for den nuværende Superliga-profil endte med at repræsentere hele fire forskellige serbiske klubber, inden han i juli tog til Danmark. 

- Jeg kom til en klub (Graficar, red.) i den næstbedste række, og jeg scorede tre mål i 12 kampe, og derefter var der et andet hold i Serbien (FK Cucaricki, red.), der ville have mig med det samme. Så jeg tog skridtet op til den bedste række. I min anden klub løb vi ind i et stort nederlag til Hammarby i Conference League, og træneren, der hentede mig, blev fyret.

- Den nye træner kom til med sine egne spillere, som han brugte, og jeg fik ikke nok spilletid, så jeg valgte at tage videre til et mindre hold i den bedste række (Javor-Matis, red.). Her spillede jeg alle kampene, og jeg scorede syv sæsonmål og lavede fem assister, og det var i den sæson, at Randers begyndte at vise interesse for mig.

- Det faldt så ikke plads med Randers, jeg ved ikke hvorfor, så jeg endte i stedet med at skifte til en top tre-klub i Serbien (Vojvodina, red.). Her gjorde jeg det også godt, og så kom Randers på banen igen, og nu er jeg her, lyder det afslutningsvist fra Norman Campbell. 

Den jamaicanske landsholdsspiller skal i eftermiddag forsøge at score for tredje Superliga-kamp i træk, når Randers klokken 16.00 møder AGF i Aarhus.