DENNE ARTIKEL ER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 9. JUNI 2023
De fejrede sølvmedaljerne i Farum og glædede sig over den store fremgang i en sæson, der var så meget bedre end den foregående.
Andreas Schjelderup blev i første halvdel af sæsonen Efterårets Profil i Tipsbladets traditionsrige kåring, mens Ernest Nuamah tog sig af den tilsvarende kåring her i foråret, og selvom foråret langt fra blev den triumfmarch, nordsjællænderne i den bedste af verdener kunne have ønsket sig, endte man med 19 point flere i Superligaen og et avancement fra niende- til andenpladsen.
Så det er de glade for i FC Nordsjælland, men selvfølgelig var 20 point i de 15 forårskampe i Superligaen ikke det, man havde sat næsen op efter.
Andreas Schjelderup blev solgt i januar, da Benfica, en af nordmandens fem ønskeklubber, meldte sig med så godt et tilbud, at FCN lod teenageren skifte, selvom man fra Superliga-klubbens side til det sidste forsøgte at overtale Benfica til at vente indtil sommer. Og klubben lavede et planlagt skifte fra Flemming Pedersen til Johannes Hoff Thorup som cheftræner, så Pedersen nu er teknisk direktør i Right To Dream-organisationen, der ligger bag FC Nordsjælland, akademierne i Ghana og Egypten, og nu også det nye hold i San Diego i USA.
Afløseren Emiliano Marcondes kom hurtigt til at døje med en skade i foden, der i denne uge førte til en operation, et problem i DBU's registrering af nyindkøbte Zidan Sertdemir fra Bayer Leverkusen betød, at den unge midtbanespiller ikke endnu er spilleberettiget for FCN efter købet i vinter.
Men for FC Nordsjællands sportsdirektør Jan Laursen at se er der ingen grund til at bebrejde trænere og spillere for, at det blev til sølv i stedet for guld.
”FC København havde også en del skader og karantæner. Men vi er bare bare sårbare i forhold til topspillerne. Jeg er så stolt af vores team. Folk gjorde virkelig alt, og der skal i hvert fald ikke peges fingre af spillerne,” siger Jan Laursen.
”Det er helt ok at pege fingre ad mig i min position. Men jeg vil ikke høre, at vi ikke gjorde noget, at vi ikke investerede eller prøvede. For det var jo en af de store forskelle den her gang, at vi kunne gøre noget. Vi solgte ikke kun, vi tog også stærke folk ind,” siger Jan Laursen til Tipsbladet.
”Han var helt klart den største investering nogensinde i en etableret spiller. Han er jo på en Premier League-kontrakt. Det var forfærdelig dårlig timing for os at sælge Schjelderup. Men vi synes, vi fik løst det på en god måde, hvor vi fik en spiller, ingen af vores fans havde troet var mulig på det tidspunkt. At han så blev skadet, det var voldsomt uheldigt. Men det er ikke i orden at sige, at vi ikke gjorde noget. At vi bare solgte ud. Jeg synes tværtimod, vi var meget ambitiøse og vedholdne,” siger Jan Laursen.
FCN’s vej
Det med FC Nordsjællands evne og større lyst til at købe spillere kan man godt spore i Tipsbladets halvårlige opgørelser af spillerbudgetter og i indkøbene til Superliga-holdet, siden FC Nordsjælland og moderorganisationen Right To Dream blev købt af egyptiske Mansour Group i begyndelsen af 2021.
Nordsjællænderne har brugt over 30 millioner kroner alene på transfers og betydeligt mere på lønninger end tidligere, og på den måde er FC Nordsjælland blevet en klub, der nu en også har budgettet til at ligge i den Top 6, man har befundet sig i hver sæson minus 2021/22 siden indførelsen af slutspillene i 2016/17.
At FCN henter spillere som Emiliano Marcondes på leje fra Premier League eller køber Mads Hansen af FC Midtjylland for over 10 millioner kroner giver også en formodning om, at FCN i de kommende transfervinduer kan hente profiler i en anden prisklasse, end før Mansour-familien købte klubben.
Men det kommer ikke til at ske på bekostning af udviklingsarbejdet eller vejen frem for unge spillere i FC Nordsjælland, vurderer Jan Laursen.
”Vi har et kæmpe setup, som er dyrt at køre. Jeg tror, det overrasker mange spillere udefra, at vi har så stærkt og seriøst setup omkring førsteholdet og ungdomsarbejdet, som vi har. Vi har en sundhedssektor, eksperter i kost, fysisk træning, dygtige folk i administrationen, jamen et helt setup, der gør, at vi for alvor kan begynde at angribe Superligaen på mere kontinuerlig basis. Og det vil vi gerne bevise med handling,” siger Jan Laursen.
”Hvor andre klubber vil putte større budgetter i flere og større spillerkøb, skal vi finde den rigtige balance. Med det store apparat og de kompetencer, vi har, skal vi nogle gange turde at stå gennem den smerte, det er, når helt unge spillere skal bruge lidt ekstra tid til at slå igennem. Og jeg vil gerne understrege, af det danske og det lokale fortsat er ekstremt vigtigt for os i FC Nordsjælland. Det kommer ikke til at vælte ind med spillere fra USA, Ægypten eller Ghana. Det er kun de bedste, der kan komme hertil. Og den danske talentudvikling er ekstremt vigtig for os,” siger Jan Laursen.
Udefra set får man tanken, at FC Nordsjælland kunne have godt af, at en-to af de mere erfarne spillere fik lidt ekstra spilletid, og at man over tid får hentet større navne ind, spillere som måske kunne have givet lidt mere stabilitet i eksempelvis et forår som det, FC Nordsjælland lige har spillet.
Vil holde vejen åben
De rette spillere er FCN interesseret i, men det med at dedikere mange pladser til spillere hentet udefra er Jan Laursen ikke meget for.
”Vi ser på, hvordan vi får det maksimale ud af vores muligheder, herunder, hvor mange vi skal hente udefra. Det er vigtigt ikke at blive fokuseret på at få navne. Hvor man får et navn men ikke ret meget gavn. Vi skal have spillere, der er motiveret for at spille i den danske liga og for os,” siger Jan Laursen.
”Vi har ikke den mest erfarne trup i forhold til at have spillet mange kampe. Men vi har en trup, hvor man går på arbejde for at udvikle sig, og hvor man har ambitioner for karrieren. Vi skal ikke have ret mange, der kommer ind og siger, at de er Superliga-spillere. Det er fint, at langt de fleste er på en mission. Som Ernest Nuamah, der har fået en god uddannelse, og har gennemgået en fantastisk udvikling. Og som har set sine akademikolleger tage nogle flotte skridt ud i Europa, og hvor han har hjulpet holdet her i FC Nordsjælland men også ved, at han kan komme ud og spille på allerøverste hylde i Europa, hvis han gør det godt,” siger Jan Laursen.
Noget af det, der gør FCN-sportsdirektøren fortrøstningsfuld forud for de kommende sæsoner, er at klubben efter Laursens mening er ved at have en rigtig god idé om, hvordan man bedst muligt erstatter de spillere, man sælger dyrt til udlandet, og det uden at have et langvarigt dyk i sportsligt niveau. Man vil gerne være bedre, og Schjelderup-salget i januar viste, at man ikke er der endnu, men efter Laursens mening er klubben og organisationen godt på vej.
”Vores rekruttering er rigtig stærk. Vi kan spotte en Lobotka, vi kan udvikle topspillere. Vi har en udfordring, fordi vi har større udskiftning af vores bedste spillere end flere af de andre klubber, også fordi vores topspillere er så gode. Men også den operation har vi efterhånden øvet os i i lang tid og er ved at være dygtige til. Vi skal være verdensmestre i at lave de udskiftninger,” siger Jan Laursen.
Smag på mere
Når transfervinduet lukker til midnat mellem fredag 1. september og lørdag 2. september, er Ernest Nuamah med stor sandsynlighed på kontrakt i en klub, hvor en enkelt spiller i førsteholdstruppen koster det samme per sæson som det meste af FCN’s Superliga-trups samlede lønninger.
Jacob Steen Christensen og Mads Bidstrup er efter alt at dømme også væk, Emiliano Marcondes vender indtil videre tilbage til det sidste år af kontrakten i Bournemouth, og også andre FCN-spillere kan være væk efter klubbens bedste sæson i ti år.
Det er den operation, Jan Laursen taler om, at man skal være verdensmester til i FC Nordsjælland, og mens der med garanti bliver hentet indtil flere spillere ind udefra, kommer man også til at give muligheden til unge danskere og ghanesere, der har stået i lære i førsteholdstruppen.
Lige nu, før vi kender størstedelen af sommerens transaktioner i Superligaen, ligner FC Nordsjælland et hold, der sammen med AGF og Brøndby skal presse sig på i toppen, hvor FC København er soleklar forhåndsfavorit til et tredje DM på stribe, mens presset på FC Midtjylland for at vende tilbage som udfordrer lige i slipstrømmen på FCK er særdeles stort.
Hvor FC Nordsjælland kan forvente at havne i 2023/24-tabellen er for tidligt at vurdere, mener Jan Laursen, men denne sæson har givet smag på mere.
”Vi har efterhånden øvet os rigtig længe på at ligge fremme i Superligaen. I de seneste ti år har vi vel fjerdeflest point af alle i Superligaen, og det er helt klart, at ambitionerne ikke bliver mindre. Men vi ved også, at hver sæson har hver sit liv. Det er derfor, vi går fra, at vi i FCN og AGF går fra at ende som nummer ni og ti i sidste sæson, til at vi i denne ender som nummer to og tre,” siger Jan Laursen.
”Jeg kan ikke præcis sige, at vi i de kommende sæsoner vil ende på den og den position, men vi vil i hvert fald med i Top 6 hver sæson og så se, hvor langt vi kan klemme os op,” siger Jan Laursen og citerer en tidligere AGF-træner for at illustrere, hvorfor man i FC Nordsjælland helst vil blive ved med at koncentrere sig om sig selv, også selvom det til tider frustrerer omverdenen.
”Jeg tror, det var David Nielsen, der sagde, at hvis man følger efter dem, der ligger forrest, så ligger man hele tiden nummer to. Vi vil udvikle os og blive så gode som overhovedet muligt inden for vores model og rammer. Det handler om, hvad vi gør internt, og ikke det eksterne. Og jeg kan love, at ambitionerne og sulten er enorm,” siger Jan Laursen.
”Der er ikke nogen her, der ikke vil være endnu mere ambitiøse fremover. Jeg føler ikke, vi har været heldige med eksempelvis det slutresultat, vi får i denne sæson. Tværtimod, måske. Men vi har også kæmpe respekt for, at andre gør et fantastisk godt stykke arbejde inden for deres rammer.”