Hvis H.C Andersen havde været OB-fan og havde udsat sig selv for en kamp med de stribede hver weekend, var Den grimme ælling aldrig blevet spor kønnere, Klods-Hans var blevet blankt afvist af prinsessen, og Tinsoldaten havde aldrig nogensinde overlevet at blive spist af en fisk.
Heldigvis endte den verdensberømte forfatters eventyr næsten altid lykkelige, men det er der ikke ret meget, der gør for OB, og snart kan den fynske Superliga-klub afholde kobberbryllup i nedture.
Siden 2010/2011-sæsonen, hvor OB blev nummer to, er en femteplads i Superligaen klubbens bedste resultat, og sidste år tabte fynboerne også lige en pokalfinale i silende regnvejr.
I skrivende stund har OB dog vundet to kampe i træk, og dermed er nedrykningsspøgelset i hvert fald forsvundet. Det er selvfølgelig positivt, men hvorfor er det, at det sæson efter sæson er op ad bakke på Fyn?
Tipsbladets kommentator Stig Tøfting har svært ved at stille en diagnose.
- Jeg har længe været forvirret over at se OB. Man ved aldrig, hvad man får, hvad de forskellige stimer af sejre og nederlag i denne sæson også vidner om. De har et fantastisk højt topniveau, og de har nogle spændende offensive kræfter, som jeg virkelig godt kan lide at se, siger Stig Tøfting og tilføjer:
- Men det har været forvirrende at se på. I nogle kampe har de virket ugidelige. Når man har iagttaget en spiller som Mads Frøkjær-Jensen, har det virket som om, at han ikke gad spille fodbold og ikke gad løbe. Men mod AaB og senest Silkeborg var det jo helt anderledes. Der var løbevillighed, der var spillelyst, og de gjorde det godt.
Forud for søndagens opgør gav OB's fodbolddirektør Björn Wesström et interview til Discovery (se det i videoen i toppen af artiklen), hvor han forklarede nogle af fynboernes udfordringer. Han talte især meget om, at OB ikke har været dygtige nok i opstaterne og er kommet for svagt ud, når der har været sommerferie og vinterpause. Også den evindelige diskussion om klubbens faciliteter blussede op.
- Jeg har jo selv spillet i OB, og jeg tror ikke, der er blevet lavet specielt meget om siden dengang. Det kan helt sikkert godt blive bedre, men jeg ved ikke, om jeg vil give forholdene skylden. Det er svært for mig at sige, og jeg må jo stole på, at Björn Wesström har ret i, hvad han siger. Men jeg synes, det er mærkeligt at fremføre det på den måde, som han gør.
- Hvorfor går han ud i offentligheden med det? Det er i min verden noget vasketøj, man holder internt. Jeg kan simpelthen ikke se, hvad det skal bringe til OB andet end uro.
- Det er fint nok, at Wesström kommer med en forklaring på, hvorfor de ikke er kommet i top seks, men der kunne også være en anden forklaring. Det kunne jo også være noget af det, jeg sagde - at man alt for ofte ikke ved, om OB gider spille fodbold den dag, lyder det fra Stig Tøfting.
Flot fremmøde i Odense
Selv om det er gået OB ilde i mange år, kan den fynske Superliga-klub ikke klage over opbakningen. OB har det fjerdebedste snit på hjemmebane i denne sæson (9.519) og er dermed kun overgået af FC København, Brøndby IF og AGF.
Stig Tøfting har stor respekt for de mennesker, der bruger deres weekend på at tage til fodbold, men når snakken falder på OB, er der ingen grund til at bøje sig i støvet, lyder det fra Tipsbladets kommentator.
- Odense er Danmarks tredjestørste by. Tilskuertallet boomer i alle klubber, så det er vel ikke unormalt, at OB også følger med. Prøv og hør her, det er helt på sin plads, og det er sådan, det skal være. FCK skal have tæt på 30.000 tilskuere hver gang, Brøndby skal have tæt på 20.000, AGF skal have mellem 15- og 20.000, mens OB og AaB skal ligge over 10.000, siger han.
Thorborg og checkhæftet
En snak, der ofte bliver bragt på banen, når OB's lidelser er til debat, handler om klubbens ejer Niels Thorborg. Den stenrige forretningsmand bruger kun en lille del af sin enorme formue på Superliga-klubben, og hvis han for alvor åbnede checkhæftet og hev Montblanc-pennen frem, ville det give OB bedre forudsætninger for succes.
Men er det fair at forlange af Niels Thorborg, der i tidens løb har brugt rigtig mange millioner på OB?
- Jeg synes, det er svært at bede folk om at åbne checkhæftet, når de har gjort det i årevis. Det er lidt det samme som Jan Bech Andersen. På et tidspunkt kommer der en slutdato for, hvor længe de gider blive ved. Hvor længe skal man bede dem om at være julemand? Men hvis OB skal tage det næste skridt, kræver det en investering i faciliteter, et større spillerbudget og så videre. Men jeg synes ikke, man kan forlange, at Niels Thorborg bare skal tage regningen.
- Jeg har svært ved at se, hvad fremtiden bringer for OB. Det er en klub med potentiale, men det er også en slidt klub. Det ser man på faciliteterne på Odense Stadion og på hele deres træningsdel, siger Stig Tøfting.
Rundens top:
Brøndby hentede en vigtig sejr over AGF. Et nederlag havde betydet, at sæsonen nok var slut. Brøndby var ikke bedst i kampen mod AGF, og de var heldige, men det er ikke første gang i historien, at det dårligste hold vinder.
Rundens bund:
Højt at flyve, dybt at falde for AC Horsens efter deres sejr over Silkeborg. Jeg har også bemærket, at der blev talt om det lave fremmøde af Horsens-fans i Lyngby, men det kommer ikke bag på mig. Jeg var blevet mere overrasket, hvis der pludselig dukkede 1.500 Horsens-tilhængere op i Lyngby. Det leder jo også tankerne hen til, hvem man i brund og grund gerne vil have overlever i Superligaen? AaB, der samler 10.000 på hjemmebane, eller AC Horsens? For Superligaens skyld er det nok bedst, at AaB bliver oppe.