Video : Tipsbladet
Superliga

Slår FCK og BIF på talenter trods 200 mio i indkøb

TALENTER OG UDLÆNDINGE: FC Midtjylland vandt overraskende Superliga-guld, og selv om klubben har købt vildt ind det seneste år, havde man plads til flere talenter end rivalerne i toppen.

Var der overhovedet længere plads til spillere, FC Midtjylland selv havde udviklet?

Det spørgsmål var helt rimeligt at stille sig selv, da FC Midtjylland i 2023 brugte 200 millioner kroner i transfers på nye spillere, samtidig med at en række at klubbens mest lovende spillere i og lige efter U/19-alderen tog til samarbejdsklubben Mafra.

Men takket være en smutvej eller to endte FC Midtjylland faktisk både med at vinde et overraskende DM, hvor den indskiftede, egenudviklede Aral Simsir på sidste spilledag scorede et helt vitalt mål til 3-2 mod Silkeborg, og hvor man i samme kamp sluttede med at spille DM i hus med den tættest mulige margin med seks egenudviklede spillere på banen.

Toer på egenudviklede i Superligaen
Der er kommet mindre rum til egenudviklede spillere hos FC Midtjylland, efter man solgte Superliga-superstjernen Gustav Isaksen til Lazio og sendte en håndfuld andre egenudviklede spillere afsted i salg og udlejninger.

Men der var stadig plads.

Oliver Sørensen udviklede sig til FC Midtjyllands måske mest stabilt gode spiller, Aral Simsir markerede sig især i efteråret, og så trækker en særlig finte op for spilletiden af egenudviklede spillere.

For FC Midtjylland har Jonas Lössl (hentet hjem fra Everton i 2021) og André Rømer (købt af Elfsborg sidste sommer) i truppen og med megen spilletid til især målmanden, så selv om de to spillere er henholdsvis 35 og 30 år gamle, tæller de som egenudviklede i FC Midtjyllands statistik.

Før man råber op om, at det er urimeligt og skævvrider tallene i forhold til Brøndby og FCK, skal man huske på, at Daniel Wass i BIF og Andreas Cornelius i FCK fylder i de to klubbers statistikker efter lange karrierer i udland. FCK havner dog over FCM på spilletid for yngre, egenudviklede spillere med Elias Jelert og Orri Oskarsson, der fylder meget.

Mulighed for flere i fremtiden
FC Midtjylland ligger traditionen tro også højt i brugen af spillere fra udlandet, hvor hele 23 spillere uddannet i udlandet (22 udlændinge plus Heerenveen-uddannede Stefan Gartenmann) har været på banen i sæsonen.

Det er rigtig mange og afspejler, hvor meget FC Midtjylland kigger mod udlandet og egen talentafdeling, mens spillere fra andre danske klubber til gengæld ikke er noget, FCM gør sig i, noget klubben i høj grad har set bort fra i det seneste årti.

Det virker sandsynligt, at FC Midtjylland igen denne sommer lægger store, tocifrede millionbeløb for indtil flere spillere i udenlandske klubber, så de egenudviklede spillere skal være på tæerne for at bryde igennem.

Men skuer vi lidt frem, er der grund til at tro, at FC Midtjylland også i de kommende år ligger i toppen af statistikkerne for brug af egenudviklede spillere, og at klubben får flere unge superspillere gennem systemet.

Der er alene antallet af egenudviklede spillere, der har været på banen i den forgangne sæson – 10 – hvor man er foran FCK's ni og Brøndbys seks.

Men mere interessant er det voldsomme setup, FC Midtjylland har for unge spillere.

Man har samarbejdsklubben i Mafra i Portugal, hvor man lejer unge spillere til og kan ende med at hente spændende talenter fra – Victor Bak og Andreas Byskov vendte tilbage fra leje i januar, og denne sommer kan den meget lovende midtstopper Ousmane Diao havne i Danmark.

Man lejer også spillere til FC Fredericia, man har en samarbejdsaftale med, og så er talentprojektet FC Ebedei i Nigeria blevet markant stærkere, mens FC Midtjylland lader til at have planer om flere tiltag i Afrika.

Konkurrencen om spilletid er voldsomt hård og bliver endnu mere barsk i de næste sæsoner, men de unge kommer ikke til at give sig, ligesom klubben er meget bevidst om at bevare det præg, talentafdelingen nu har sat på fire mesterskaber på ni år.

FC Midtjylland
1. plads i 2023/24
Anslået spillerbudget i 2023/24: 160 millioner kroner (2 i Superligaen)
Investering i talentarbejde: Top 3 i Danmark
Danske EM-spillere med fortid i klubben: 4
Anders Dreyer, Rasmus Nissen Kristensen, Simon Kjær, Joachim Andersen (Bah spillede for Ikast som efterskoleelev men ikke FCM)

FC Midtjylland i sæsonen 2023/24
Klubtrænet: 27,9%
Landetrænet: 11,5%
Udlandet: 60,6%

FC Midtjylland i sæsonen 2022/23
Klubtrænet: 37,9%
Landetrænet: 10,8%
Udlandet: 51,3%

FC Midtjylland i sæsonen 2021/22
Klubtrænet: 29,7%
Landetrænet: 19,7%
Udlandet: 50,6%

Spillere
Klubtrænet: 10 (13)
Landetrænet: 2 (2)
Udlandet: 23 (18)

I parentes står antal spillere i kategorien i hele sæsonen 2022/23.