Video : Tipsbladet
Superliga

Brøndby-kamp kan blive spillet om

Det er slet ikke utænkeligt, at det ender med, at Brøndby og FC Nordsjælland skal spille søndagens kamp om - såfremt FC Nordsjælland vælger at protestere.

OPDATERING: Efter artiklen er udgivet, har FC Nordsjælland meldt, at de ikke nedlægger protest efter søndagens kamp mod Brøndby. Derfor er omkamp ikke et tema.

Der har været skrevet stolpe op og stolpe ned om Mathias Kvistgaardens scoring mod FC Nordsjælland søndag aften, og dagen derpå er der ingen tvivl. Brøndbys scoring skulle ikke have stået. 

Det erkender dommerformand Michael Johansen overfor Viaplay Sport News.

Dommer Lasse Graagaard fløjtede for tidligt, før bolden var gået i mål, hvilket altså betød, at kampen reelt ikke var i gang, da Mathias Kvistgaarden scorede. Dommerformanden kommer i interviewet ind på, hvorfor VAR ikke fik fat i fejlen, og det skyldes det tekniske.

- Der er en begrænsning i forhold til lyd og billeder med VAR. Man kan lave playback og høre lyden. Desværre var der teknisk udfald på den del af det, men det var ikke helt synkront. De har efterprøvet at genindspille situationen uden tidspres og prøvet at lytte til, hvad de kunne opfange af fløjt og se, hvor bolden var. Der har vi faktisk en situation, hvor bolden hænger indover målstregen, hvor den er meget tvivlsomt, og hvor det ikke er de samme billeder, vi kan se, når vi bruger TV-produktionen.

- Der sidder et VAR-team, der har headset på, som manuelt prøver at finde ud af, hvornår det fløjt var på banen, og så skal de samtidig prøve at få billederne til at passe sammen. Det er der forbundet en vis usikkerhed med.

- Det er ikke lige så præcist, som når TV-produktionen gør det, for de har tidslås på billeder og på lyd. Digitalt kan de sætte det meget mere præcist, og det kan vi konstatere efter kampen, at der er blevet gjort. Når det er tilfældet, kan de gå mere præcist ind med den marginal og se, om bolden nok hænger 40 centimeter, eller hvad det er, udenfor stregen, og det kan VAR ikke med det udstyr og setup i dag ikke kontrollere på samme måde.

- Jeg vil beklage, at vi står i den situation, at der er marginalt fløjtet for tidligt. Helt efter fodboldlovens kriterier er der ikke noget at diskutere. Hvis fløjtet er gået, før bolden har passeret mållinjen, kan man ikke i forhold til fodboldloven anerkende det.

Foto: Alamy

Michael Johansen slår fast, at VAR ikke kan hjælpe i sådan en case her, fordi det er så marginalt. Til gengæld mener han, at VAR gjorde præcist, hvad den skulle; at intervernere på et forkert frispark og anerkende scoringen.

Til gengæld kan det betyde, at VAR skal have et løft i fremtiden.

- Det her leder op til, at vi åbenbart skal have endnu mere VAR og digitalisering af det her. 

Præcedens for omkamp
Lige nu spekuleres der i, om kampen skal spilles om i fremtiden. Det kræver først og fremmest, at FC Nordsjælland protesterer, og så er det op til Fodboldens Disciplinærinstans at vurdere, om det skal være tilfældet. 

Sådan et scenarie er slet ikke utænkeligt, siger Peter Ebbessen der er tidligere turneringschef for Superligaen. Han mener, at der er præcedens for omkamp, særligt også nu når dommerformanden selv siger, at der er tale om et brud på fodboldloven.

- Hvis FC Nordsjælland protesterer, og hvis dommeren har anvendt fodboldloven forkert, er der noget præcedens for, at der godt kan blive omkamp, siger han til Tipsbladet og fortsætter:

- Men der er ikke sammenlignelige situationer til den her. Vi taler muligvis om, hvor stor betydning det har, om en bold mangler at være to meter over stregen, end at den ikke gør. Der kan være noget gradbøjning i, at det er mindre håndgribeligt, end hvis du havde set et gult kort blive delt ud, uden man havde fået det røde.

- Det vil i givet fald være afgørende for sagen, om instansen vurderer, om der er tale om forkert anvendelse af fodboldloven. Så er der tidligere sager, der viser, at der kan blive omkamp.

Sådan et eksempel er eksempelvis tilbage i 2017, da Silkeborg og HIK skulle spille en pokalkamp om, fordi kampens dommer havde brugt "ABBA"-reglen i straffesparkskonkurrencen, selv om den regel ikke var implementeret i dansk fodbold. 

Tipsbladet har forsøgt at række ud til FC Nordsjælland for at høre, om de beslutter sig for at protestere, men vi har foreløbigt ikke fået et svar.