Video : Tipsbladet
Superliga

I Silkeborg skal man tale dansk eller engelsk

Hvordan skiller man sig ud og finder spillere til Kent Nielsens Silkeborg IF? Det fortæller SIF's sportschef Jesper Stüker om her.

SILKEBORG (Tipsbladet): Der er 4.839 kilometer i fugleflugtslinje eller 6.287 kilometers roadtrip af motor- og landeveje i Danmark, Tyskland, Polen, Belarus, Rusland og Kasakhstan, hvis Silkeborgs Ramazan Orazov vil hjem til fødebyen Almaty.

Den 26-årige midtbanespiller pryder forsiden på Silkeborg IF's seneste papirmagasin, der ligger i lobbyen på Jysk Park, og han er på mange måder undtagelsen fra reglen i klubben.

For der er ikke mange spillere fra udlandet i SIF, selv om man den forgangne sommer ud over Orazov også købte Pedro Ganchas fra Lissabon, der med sit mørkblonde hår snildt kunne posere som skandinav uden for vores del af Europa.

Det skal absolut ikke forstås, som om SIF har noget mod udlændinge eller fodboldspillere fra udlandet, man er tværtimod glad for at råde over Callum McCowatt, født i Auckland på New Zealand og svenske Pontus Rödin samt dansk-norske Robin Østrøm, der spiller på Norges U/21-landshold.

Men i arbejdet med Superliga-truppen er det ganske bevidst, at man har langt færre udenlandske spillere end de 11 Superliga-rivaler.

- Vi har haft en trup, hvor alle kunne tale eller i hvert fald forstå dansk. Det er jo det, vi bevæger os lidt væk fra nu. Tingene foregår stadig på dansk, men Pedro, Ramazan og McCowatt skal også have beskeder på engelsk, siger Jesper Stüker til Tipsbladet.

Jesper Stüker (til venstre) og kollegerne ser løbende på, hvor Silkeborg kan finde fordele sportsligt og på transfermarkedet, når man maksimalt har et spillerbudget i Superligaens middelklasse. Foto: Alamy

- Vi har hele tiden sagt, at det er en bevidst strategi. Det er ikke en facitliste, og det er ikke sådan, at vi slet ikke har set os om andre steder efter spillere. Men hvis vi kan det andet, vil vi helst det. Vi kiggede både i 1. Division og i Norge og Sverige, da Joel Felix skulle erstattes, men det blev så Pedro, der var den spiller, der var det bedste kort inden for de muligheder, vi havde, siger Jesper Stüker.

- Vi er det ikke 100 procent, men vi vil stadigvæk gerne have en dansk, skandinavisk og nordeuropæisk trup. Og så er det superfint, hvis vi har en håndfuld spillere, der ikke er fra det område. Men man skal kunne tale engelsk, når man kommer hertil. Vi er ikke klar til at tage en spiller, der kun taler fransk eller spansk. Det er et kriterium, når vi ser en spiller, eller hvis en agent ringer. Noget af det første, vi finder ud af, er om spilleren kan engelsk, siger Silkeborg-sportschefen.

Fart på transfermarkedet
På en lidt bagvendt facon handler Silkeborgs tilgang til truppen også i nogen grad om, hvor internationalt og globalt transfermarkedet er blevet.

Ingen løfter et øjenbryn, når Callum McCowatt flytter om på den anden side af jorden for at spille fodbold i Danmark, og selv i stille Silkeborg, der er blandt de danske profklubber med mindst udskiftning i truppen, finder vi eksspillere, der nu spiller i Nord- og Sydamerika.

Der er kommet enorm fart på transfermarkedet, hvor selv Europas største klubber er blevet villig til at købe lovende spillere efter relativt kort tids gode præstationer.

Det underbygges sort på hvidt af FIFA's data og er altså hverken en mavefornemmelse eller kun et dansk eller europæisk fænomen i udvalgte lande.

Og når alt går så stærkt, ser Jesper Stüker og kollegerne i Silkeborg en fordel i, at spillere har gode muligheder for hurtigt at komme i gear, når de kommer i SIF's Superliga-trup.

- Det er blevet et konkurrenceparameter, hvor hurtigt man kan integrere spillere. Og der mener vi, at vores kultur hjælper lidt. Det er nemt for en spiller som Simmelhack at falde til her. Jeg tror også, det er nemmere for en spiller som Pedro, fordi vi er en stor og homogen gruppe.

Foto: Alamy

- Jeg tror, at hvis du ser det ude i FC Midtjylland eller Viborg, så ser man nok flere grupperinger. Vi har stadig et stort samlet omklædningsrum, hvor man har det godt med hinanden, og samtidig kan give den gas og konkurrere, siger Jesper Stüker.

Silkeborg-sportschefen kan sagtens se de store sportslige evner, spillere fra alverdens lande har, men for Silkeborg IF bliver det en måde at være anderledes, at man ikke også jagter den type spillere.

Læs også dette store interview med Kent Nielsen om sæsonen og tilgangen til truppen

- Det er en faktor, at man kan blive hurtigt integreret. Jeg er gammel skolelærer, men det her med trivsel er stadigvæk et fundament for at præstere. Vi har en træner og team omkring ham med en spillestil, vi ret hurtigt kan få spillere til at fungere i.

- Det gør også vores scouting lettere i stedet for sværere. Der er nogle spillere, der nok alligevel er uden for vores rækkevidde, som ikke er så interessante, mens der til gengæld er spillere, der ikke er så attraktive for andre, som er rigtigt gode for os, siger Jesper Stüker, der er åben for flere spillere som Ramazan Orazov, når de som midtbanespilleren taler et udmærket engelsk og er 100 procent klar på at være del af fællesskabet i Silkeborg.

Naturligt
Nu skal Silkeborg-spillerne så finde formationen og lære at klare sig uden den centrale dirigent Mark Brink, der med 10 måneder til kontraktudløb blev solgt til FC Nordsjælland lige omkring transferdeadline.

Alexander Simmelhack er begyndt at få spilletid, såvel Kent Nielsen som Jesper Stüker er glade og spændte på det, en ny midtbane viser, og på backen bider Oliver Sonne en vis ærgrelse over ikke at komme til udlandet i sig og klør på i hvert fald et eller to transfervinduer til.

Der er rigeligt at arbejde med, selv om Silkeborg er begyndt flot og er side om side med FC København på tredjepladsen med 17 point efter ni runder.

Og i det arbejde finder Jesper Stüker det ganske naturligt, at Silkeborg næppe har haft et større transfervindue nogensinde med transferbetalinger, der ligger i omegnen af 15 millioner kroner.

- Vi skal helst flytte os i forhold til, hvad vi får ind på spillere, og det så er det uundgåeligt, at den anden post også stiger. Vi har nok rykket os mere på vores omkostninger til transfers end på vores lønninger, siger Jesper Stüker om sommerens transfers, hvor man også slog egen salgsrekord ved at sende Alexander Lind til Pisa i Serie B for omkring 27 millioner kroner og diverse potentielle bonusbetalinger.

Du kan læse mere om Silkeborg IF's økonomi og transfers i Tipsbladets analyse af klubben.