Dyster fremtid: Så svært får Superligaen det

FC København og FC Nordsjælland duellerer om DM-guldet, men adgangen til Europa er blevet markant sværere for Superliga-klubberne i næste sæson og sæsonen efter. Tipsbladet forklarer her, hvordan det hænger sammen.



FC København og FC Nordsjælland har gang i en jævnbyrdig duel om guldet.

De to klubber mødes i Superligaen 8. maj med FCN som vært i Farum, og for lige at give rivaliseringen yderligere et nøk, mødes de to klubber også i to pokalsemifinaler 26. april og 4. maj.

Spændingen kan meget vel ende med at trække ud indtil de sidste par spillerunder, og ud over den store ære og hæder, det giver at blive dansk mester, er der også ekstra god grund til at vinde DM frem for at blive toer netop i dette forår.

For efter at kampen om at komme i de europæiske gruppespil er blevet mere intens de seneste år, er Danmark gledet ud af UEFA-ranglistens Top 15, så kun mesterholdet får mulighed for at komme i Champions League eller Europa League, mens de tre øvrige hold kun får lov at spille om Conference League.

Tipsbladet ser her nærmere på Superligaens Europa-adgang, og hvordan billedet ser ud i kommende år, hvor konkurrencen om de attraktive pladser ikke bliver mindre.

Hvad er det, der har ændret sig i denne sæson?

Danmark er røget ud af Top 15. Når man tænker tilbage, føles de seneste år jo relativt succesrige med Silkeborg og Randers i Conference League, mens Brøndby var i Europa League og FC Midtjylland og FCK har markeret sig i Europa League og et visit i Champions League. Men da Conference League blev til i 2021, blev muligheden for at høste UEFA-point også meget større, så flere af Superligaens konkurrenter har klaret sig bedre.

Og uden at det her skal udvikle sig til en matematiktime, er koefficientsystemet også bygget sådan, at det er svært at holde sig stabilt omkring 12.-15. pladsen. Der har man fem hold med mod fire i det lag, Danmark er i nu. Så det bliver dyrt at ryge ud i kvalifikationen, mens succes belønnes mere for hold uden for Top 15, hvis vi lige tager det i pixibogs-versionen.

Hvad betyder det for Superligaens adgang til Europa?

Jamen det er meget simpelt: Mesterholdet kommer ind i anden runde i Champions League-kvalifikationen. Nummer to og vinderen af Europa-playoffen kommer i anden runde i Conference League-kvalifikationen, og så ryger pokalvinderen først med i tredje runde i samme turnering.

187663

FC København havde det svært i Champions League i efteråret hvor Erling Haaland&Co..

Hvor stor forskel er det fra sidste år?

Jamen, kæmpestor.

Et dansk hold var i denne og sidste sæson var garanteret et gruppespil, fordi holdene, Randers og Silkeborg, kom direkte i den sidste og afgørende runde i Europa Leagues playoff. Også Brøndby var som mester garanteret et gruppespil i efteråret 2021, fordi man trådte ind i playoff-runden i Champions League-kvalifikationen.

Men den største forskel er, at mesterholdet FC København kom direkte i playoffrunden og slog Trabzonspor, så man kom i CL-gruppespillet, mens FC Midtjylland kom ind i anden runde af det såkaldte League Path og der sikrede sig Europa League-gruppespil ved at slå Larnaca (via straffe) og et soleklart samlet nederlag til Benfica i tredje runde.

Det er især for andenpladsen i Superligaen, at der er forskel, det er jo vildt meget mere attraktivt at være i Champions League-kvalifikationen i anden runde end i samme runde i Conference League.

Man får aldrig nogen til at indrømme det, men hvis vi ser ekstremt kynisk på Superligaen som en mulighed for at komme i Europa League, har andenpladsen været vildt attraktiv sidste sæson sammenlignet med i år.

Og hvad så med 2024, bliver det bedre der?

Det er så her, det bliver virkelig tricky. Vi ved, at Danmark ligger nummer 17 på Europa-ranglisten imod nummer 18 her i 2023/24.

Men det, der virkelig rykker fra sommeren 2024, er en kæmpestor reform af de tre europæiske turneringer.

Champions League, Europa League og Conference bliver udvidet fra 32 til 36 klubber, og alle tre turneringer bliver lavet om til et form for åbent ligaspil inspireret af den såkaldte schweiziske model. Der vil være otte runder i Champions League og fortsat seks i de to øvrige.

Det med den schweiziske model betyder, at alle klubber får et vægtet kampprogram med modstandere fra de forskellige seedningslag. Men gruppespillene er afskaffet, så man i stedet måler sig på point og målscore mod alle de øvrige 35 hold, som vi kender det fra nationale ligaer.

De otte bedste hold går videre til ottendedelsfinalerne, mens nummer 9 til 24 mødes i 1/16-finaler efter nytår, et system der minder om den første ekstra knockoutrunde i dag i Europa League og Conference League i februar.

Og hvad betyder det for Superligaens adgang?

Der er indbygget en vigtig ændring for landene under Top 15 på UEFA-ranglisten. For i stedet for, at man kun får mesterholdet i Champions League-kvalifikationen og med en chance for at komme i Europa League, får hver liga fra nummer 16 på ranglisten og cirka ned til nummer 33 også sit næstbedste hold i Europa League-kvalifikationen. Det har længe været uvist, om den plads så gik til pokalvinderen eller Superliga-toeren, men ifølge Tipsbladets oplysninger er det nu fastlagt, at det er toeren i ligaen, der tager denne attraktive plads. Det gør en betydelig forskel for Superligaen, for FC København og FC Midtjylland kunne sagtens slå sig igennem en Europa League-kvalifikation med deres fornuftige koefficient.

Nå, men tilbage til den her sæson. Hvordan passer pokalen ind i billedet?

Ja, det gør regnestykket mere kompliceret i år, fordi pokalpladsen nu i en enkelt sæson bliver den andenmest attraktive placering i stedet for den tredjemest som de seneste sæsoner. FC Nordsjælland og FC København er i den ene pokalsemifinale, mens Silkeborg IF og AaB er i den anden. Vinder FCN eller FCK pokalen, og slutter vinderen i Top 3, hvilket er meget sandsynligt, går playoff-kampen om den sidste Europa-plads fra tredje- til fjerdepladsen, som så møder nummer syv fra nedrykningsslutspillet.

Vinderen Silkeborg eller AaB, ja så er det jo indlysende det hold, der træder ind i tredje runde af Conference League-kvalifikationen.

Hvorfor er der så stor forskel på adgangen i år og sidste år?

Fordi der er så stor forskel på at være blandt de 15 bedste nationer på UEFA-ranglisten og uden for Top 15. Det er også den forskel, der har fået UEFA og klubberne til at indføre den ekstra billet til Europa League fra sommeren 2024, fordi der er så enorm forskel på at have tre klubber med Champions League- og Europa League-chance versus kun at have én.

187663

FCN-cheftræner Johannes Hoff Thorup.

Er det egentlig hip som hap, om FC København eller FC Nordsjælland bliver mester?

Det er det i forhold til den runde, man træder ind i. Det er anden runde. Til gengæld er vejen til Champions League og Europa League langt nemmere for FC København end FC Nordsjælland. FCK vil med sandsynligvis være seedet fra anden runde til og med den sidste og afgørende playoff-runde i Champions Leagues kvalifikation. FC Nordsjælland vil, hvis koefficienterne fordeler sig cirka ens den kommende sommer som i sommeren 2022, være useedet allerede fra anden runde.

Kan Superligaen gøre noget for at komme i en bedre position i 2024?

Niks. Det løb er kørt, i det alle hold for længst er ude i denne sæson. Man kan først påvirke adgangen til sæsonen 2025/26 gennem resultaterne i 2023/24.

Ok, hvordan er chancerne så for at komme i Top 15 igen?

Tja, chancen er i hvert fald til stede. Lige nu, før 2023/24 er spillet, ligger Superligaen nummer 16 på ranglisten, der giver adgangen til Europa-pladser i sommeren 2025. Så man skal 'bare' overhale Norge på 15. pladsen eller Ukraine på 14. pladsen, der er lige foran Danmark, og så holde fire-fem andre middelklasse-nationer bag sig.

187663

FC Midtjylland og Malmö FF i europæisk duel i 2018.

Er det nemt eller svært?

Øhm, det får vi at se. Det er klubber som Sparta Prag, Slavia Prag, Bodø/Glimt, Olympiakos, Panathinaikos, Malmö FF og Maccabi Haifa, man skal måle sig med i pointhøsten i gruppespillene, så, nej, nemt er det nok ikke. Men det er muligt, hvis de danske hold overpræsterer i sommerens kvalifikation.

Hvad betyder den reform af Europa-turneringerne ellers ud over ændret kvalifikation?

Det giver 12 ekstra klubber et europæisk gruppespil per sæson, så det øger jo mulighederne. Præmiepengene stiger også markant, og det er jo på papiret godt nyt. Til gengæld kan man også se, at mange klubber i Europa satser på, at lige præcis de bliver fast deltager fremover. Der er jo flere klubber end til de 12 ekstra pladser, der satser det meste af butikken i disse måneder på at blive blandt de udvalgte, og mon ikke vi kommer til at se det i endnu højere grad til sommer med spektakulære indkøb og træneransættelser, så man står så godt som overhovedet muligt i sommeren 2024.

Kan man også se det i Superligaen?

Ja. det vil jeg mene. Det er en medvirkende årsag til, at Brøndby-handlen faldt på plads i slutningen af 2022, og til at FC København sagtens kan være på andre hænder, når den ny Champions League begynder i efteråret næste år. FC Midtjylland kan også ende med at skifte hænder inden så længe. De ny Europa-turneringer forklarer det ikke alene, ændrede transferregler og regler for klubejerskaber tæller også kraftigt med. Klubberne og investorer vil være klar til det vilde ræs, der allerede begynder i næste sæson med forsøget på at kvalificere sig til Champions League eller Europa League, og det sker altså også her i Danmark.

187663

FC Københavns ledelse satser på fortsat europæisk succes og har også et muligt salg af klubben lurende i baggrunden.

Hvem er den her ændring egentlig vigtigst for?

Det er for FC København. Klubben kan blive solgt i løbet af de næste måneder eller et-to år, og det er ikke mindst den gode plads på UEFA-ranglisten, der trækker op i værdien.

Det er også noget af forklaringen på, at vi ser FCK sætte transferrekord med Andreas Cornelius, og at man nok bruger over 200 millioner kroner i spillerbudgettet i næste sæson. Det er en investering i at holde klubbens værdi, og det fortæller også historien om, hvor vigtige de her år er for FCK.

Hvad skal Superligaen håbe på?

Det kommer an på, hvad man ønsker sig for ligaen. Der er helt sikkert nogen, der gerne ser, at FCK og FCM bliver dukket, og det ville nok give en mere jævnbyrdig liga, hvis de to flopper i Europa. Men toprivalerne ønsker nok i virkeligheden, at de to klubber får succes, for så bliver de andres adgang til Europa også meget lettere. Så, det kommer an på, hvad man helst vil.

Et festfyrværkeri af endnu dyrere transfers og satsninger, eller at der bliver kortere afstand op til FCK og FCM. At sidstnævnte sejler i denne sæson betyder altså ikke, at man har afgivet pladsen som Superligaens næststærkeste klub finansielt.

Og hvad skal der ikke ske?

Selv hvis man gerne vil have jævnbyrdighed, skal man nok ikke ønske sig flere års dårlige resultater, for modgang avler modgang, og så kan man ende der, hvor man rask væk taber til ukendte østeuropæiske hold i kvalifikationen og i ét væk taler om lærepenge, der så ikke er nok mod hold fra Albanien eller Irland. Bare spørg i Sverige og Norge, om det i længden er skægt at være med til.





Dansk ‘maskine’ storhyldes i Holland



TIPSBLADET SPECIAL

Her er fem bud på en ny AaB-træner


FC Nordsjælland – FC Midtjylland

FCM-nedtur: Simsir er skadet



Formstærk duel uden vinder i Spanien

Horsens tager afstand: De trampede på fan

I flæsket på Nicolai Poulsen: Det er torskedumt

Koster 545 mio. – vil til Manchester United

Derfor var han helt ude af Brøndby-truppen



ANALYSE

Så presset er din Superliga-klub


Kæmper for at komme af med Pione Sisto

Hoff Thorup under pres – Wilshere kan afløse ham

Ført fra hinanden efter slutfløjt i Parken

Kvistgaarden forklarer: ‘Nogle rigtig søde øjne’



TOPNYHED

Laudrup spår stort drama: Alle bliver ramt


FCK på plads i Sverige – kiggede på venstre back

Hev fat i Achouri: Vi kender jo Felix Beijmo

En genistreg af dimensioner, Neestrup!

Sky Sport: ‘PC’ vil hente Neestrup

Dybt utilfredse: Det er meget kontroversielt


Fanklubben
” Tipsbladet’s fan panel

Kære FC København: Hvad venter I på?


I dialog med Brøndby

Bitter Randers-træner: ‘For dårligt!’

Brian Priske kædes sammen med stort trænerjob

Frederik Birk: Det får du mig ikke til at sige!



‘Hvad tror du selv? Ingen kommentarer!’

Alle i Superligaen burde jagte Silkeborg-stjerne

Brandvarme Makienok sænker OB

Udlejet FCK’er fortsætter storform: Assistkonge!

Driller Brøndby-helt: ‘Vattet spark!’

Trænerkarusellen har fart på i Aalborg

Thomas Mikkelsen hyldes i Brøndby

Legendesøn scorer mål på samlebånd i Brøndby


EKSKLUSIVT

FCM-stjerne: – Jeg ved ikke, om jeg er enig


Neestrup ryster på hovedet af snak om kæmpe budget

AaB-boss: Vi har snart en ny cheftræner

‘Du får ikke din Viaplay-overskrift’

Hyldes af Christian Eriksen

Lukas Hradecky kan lave kontroversielt skifte

‘Det er hans skyld, hvis de rykker ned’

Tidl. AGF’er fremhæver FCK-stjerner: Fantastiske! 

Stor bet: Brøndby-profil ude med skade

Peter Sørensen: Det har været selvmorderisk, AaB!

Laudrup om dansker: Måske de ikke tror på ham

En umulig mission at holde på ham

Pønser på at hente Marcus Rashford

Vanvittig kamp – sender Brøndby Stadion i ekstase!

‘Det er forfærdeligt!’

Satte pisset i kog: Dem har jeg ingen respekt for

Revser Man Utd: ‘Uretfærdigt behandlet’

Jacob Neestrup bringer FCK-darling fra start

Van der Vaart dybt imponeret over danskerklub

Nartey bliver den helt store Brøndby-helt

Birk overrasker med flere ændringer

Pavens død udsætter alle fodboldkampe i Italien

Vejle Boldklub – Silkeborg IF