VM er fodboldens største udstillingsvindue, og gode præstationer her kan ofte føre til store transfers, som eksempelvis danske klubber kan nyde godt af
Men Superliga-klubberne nyder også godt af VM økonomisk ved blot at sende spillere til slutrunden.
I denne artikel kigger vi nærmere på, hvor meget de danske klubber som minimum står til at tjene.
Her tages der udgangspunkt i, hvor meget klubberne tjener på spillernes deltagelse i VM-gruppespillet. Hvis eksempelvis Danmark går videre, vil klubberne med danske landsholdspillere stå til at tjene flere penge, alt efter hvor mange dage Kasper Hjulmands mandskab skal bruge i Qatar.
Og så er det værd at nævne, at det blot er estimater, fordi den endelige fordelingsmetode ikke er kendt endnu.
Sådan fordeles millionerne
Alle klubber, der har spillere med til VM, kan søge økonomisk kompensation for, at spilleren skal tilbringe nogle uger med dennes landshold.
Ja, faktisk kan klubber også søge kompensation for spillere, der inden for de forgangne to sæsoner har optrådt for klubben.
For hver spiller er der allokeret 72.500 kroner per dag, han er med til VM, og da en spiller som minimum vil være afsted i 18 dage, vil det ende ud i i alt 1,3 millioner kroner. Det beløb skal fordeles til hver af klubberne, spilleren har repræsenteret inden for de seneste to år. Det vil eksempelvis sige, at både FC København og Wolfsburg kan søge kompensation for en spiller som Jonas Wind.
Det er endnu uvist, hvordan pengene helt præcist fordeles mellem klubberne, fortæller FC København-direktør Daniel Rommedahl. Han oplyser dog, at FCK for overskuelighedens skyld går ud fra følgende fordelingsmetode:
- En tredjedel til den klub, hvor spilleren er registreret under VM
- En tredjedel til den klub, hvor spilleren spillede i 21/22-sæsonen
- En tredjedel til den klub, hvor spilleren spillede i 20/21-sæsonen
En tredjedel af det, spillerens klub vil kompenseres for alene ved gruppespilsdeltagelse, er 433.000 kroner.
I og med at VM afholdes midtvejs i en sæson er der dog nogle forskydninger, der betyder, at fordelingen kan blive mere kompleks. Og desuden spillede Jonas Wind halvdelen af sæsonen 2021/22 for FC København, hvorfor man kan tænke, at FCK nok skal have halvdelen af den tredjedel.
Det vides imidlertid ikke endeligt endnu, og her i artiklen benytter vi os også af ovenstående fordelingsmetode for overskuelighedens skyld.
Så meget tjener Superliga-klubberne - minimum
FC København: 3,46 millioner kroner
Med til VM har FC København målmand Mathew Ryan, målmand Kamil Grabara og angriber Andreas Cornelius. Med Australien og Danmarks deltagelse i gruppespillet vil FC København være sikret godt 433.000 kroner for Ryan og Cornelius, hvilket er en tredjedel af hver deres kompensationsbeløb for at deltage i gruppespillet. Derudover vil Grabara sikre godt 866.000 kroner til Løverne, og i alt vil de tre så sikre 1,732 millioner kroner.
Derudover vil løverne også kunne indkassere yderligere 1,732 millioner kroner i kompensation, fordi tre af klubbens tidligere spillere - Jonas Wind, Victor Nelsson og Bryan Oviedo - er udtaget. Alle tre spillede 2020/21-sæsonen for FCK, mens Bryan Oviedo også spillede 2021/22-sæsonen for klubben.
Som nævnt kan beløbet måske ændre sig lidt, fordi Jonas Wind eksempelvis også spillede efteråret 2021 i FCK, men det er, hvad FCK går ud fra.
Brøndby IF: 2,2 millioner kroner
Brøndby IF scorer efter alt at dømme kompensationspenge for tre spillere. Det er Anis Ben Slimane, der dog endnu ikke er formelt udtaget, og Daniel Wass fra den nuværende Brøndby-trup samt Jesper Lindstrøm, der spillede 2020/21-sæsonen på Vestegnen.
De tre vil sikre Vestegnsklubben i omegnen af 2,2 millioner kroner. Størstedelen vil i så fald komme grundet Anis Ben Slimane, der har spillet i klubben hele den relevante periode i Brøndby og derfor sikrer klubben 1,30 millioner kroner.
OB: 2,2 millioner kroner
Fynboerne sender både australske Joel King og tunesiske Issam Jebali til VM, mens den tidligere favorit Oliver Christensen er med blevet udtaget af Kasper Hjulmand.
Trioens deltagelse ved slutrunden sikrer fynboerne en fin sum penge, nemlig små 2,2 millioner kroner, hvis vi benytter os af ovennævnte fordelingsmetode. Af dem står Issam Jebali for 1,3 millioner kroner, fordi han har spillet hele den relevante periode for OB.
Her er der imidlertid samme situation som med Jonas Wind og FC København, i og med at Joel King spillede halvdelen af 2021/22-sæsonen i OB, og derfor kan fynboerne måske få halvdelen af en anden tredjedel - svarende til godt 216.000 kroner - yderligere, men det ved vi altså ikke med sikkerhed.
Vejle Boldklub: 866.000 kroner
Ja, Vejle Boldklub er en NordicBet Liga-klub, men de har faktisk en VM-spiller med til slutrunden, nemlig Saeid Ezatolahi fra Iran. Han spillede 2020/21-sæsonen i Vejle Boldklub, var udlejet i halvdelen af 2021/22-sæsonen, og han er nu stadig at finde i Nørreskoven. Dermed vil Vejle Boldklub minimum tjene 866.000 kroner ifølge ovenstående fordelingsmetode.
AGF, FC Nordsjælland, FC Midtjylland og Sønderjyske
Der er ikke mange andre Superliga-klubber, der vil score store penge på VM.
AGF kan tjene lidt, fordi Kamil Grabara spillede 2020/21-sæsonen hos De Hviie. FC Nordsjælland kan tjene en lille luns på, at Kamaldeen Sulemana er udtaget for Ghana, efter at han var i Farum i 2020/21-sæsonen. FC Midtjylland nyder godt af at have haft Awer Mabil i truppen frem til januar 2022. Og Sønderjyske kan tjene lidt på Haji Wrights udtagelse for USA, efter at han spillede sæsonen 2020/21 i Haderslev-klubben.
Ingen af dem står dog til at tjene meget mere end 433.000 kroner, medmindre deres landshold når længere end gruppespillet.