FC Midtjylland og FC Nordsjælland begyndte trenden med udenlandske klubejere i dansk fodbold, da Matthew Benham købte FCM i 2014 og Tom Vernons investorgruppe og Right To Dream købte FCN i slutningen af 2015.
Der er bred enighed i dansk fodbold om, at de to overtagelser inspirerede en række andre opkøb i Danmark, men en række overtagelser er endt skidt både for investorerne og for den danske klub.
Esbjerg, Sønderjyske, Vendsyssel FF, Fremad Amager, Næstved og FC Helsingør er blandt dem, der er tilbage på danske hænder efter at have været udenlandsk ejet.
Og det ærgrer Jan Laursen, at opfattelsen af udenlandske klubejere er så udpræget negativ i Danmark , fortæller den afgående sportsdirektør i FC Nordsjælland i et stort interview med Tipsbladet.
- Det er ærgerligt for Danmark og dansk fodbold. Det gjort dansk fodbold mere interessant, hvad der er kommet ud af udenlandske ejerskaber hos os og hos FC Midtjylland. Vi har holdt fast i, at vi også er en dansk klub, så der er kommet masser af dygtige danske spillere og talentudvikling ud af det. Så cocktailen kan blive rigtig god, ligesom store danske virksomheder som Novo Nordisk og Mærsk også er danske men har omfavnet at have diversitet i deres personale og den måde, de arbejder, siger Jan Laursen til Tipsbladet.
Hårdt arbejde
Alt har bestemt ikke været nemt i FC Nordsjælland, der har haft to forskellige udenlandske ejergrupper, og det er ikke kun i Danmark men i alle andre ligaer i Europa, at der ofte har været knas, når udenlandske ejere er trådt ind i nye lande og fodboldkulturer.
Og det skal man være klar til at arbejde benhårdt med for at få succes, mener Jan Laursen.
- Det handler i nogen grad om held, men man har også selv stor indflydelse på, hvor godt et nyt ejerskab bliver. Jeg synes ofte, at snakken herhjemme går på, at nye ejerskaber ødelægger klubberne. Det handlerfor mig meget om, hvorvidt man har et godt fundament, og om man har kulturbærere, der tør sige de nye ejere imod, når det er påkrævet.
- Nogen skal jo sige nye ejere imod, hvis de laver nogle vanvittige ting. Man skal turde udfordre og sige, hvordan man gør tingene. Og det gør man også for ejernes skyld. Man skal turde kæmpe for tingene. Jeg tror ikke, der kommer nye ejere ind, der har intentioner om at ødelægge en fodboldklub, eller som ikke vil have succes, siger Jan Laursen.
- Vi har skiftet ejerskab fem gange i min tid i klubben, og jeg har brugt meget tid på det. Det har været spændende hver gang, og det har været med til at udvikle klubben og mig selv. Det er også noget, der har tæret på kræfterne. Hver gang, der kommer ny ejer, bruger man ofte den dobbelte arbejdstid i en længere periode som leder, i hvert fald hvis man vil være involveret, og de gerne vil bruge din viden, som jeg har oplevet. Når man gør det og kommer godt igennem de hårde perioder, kommer der noget magisk ud af det på den anden side. Og det er jeg stolt over. Kompleksiteten er blevet større. Det er ikke så nemt at få spillere og personale fra to kontinenter til at klikke sammen fra den ene dag tl den anden. Det er hårdt, men når man så kommer over på den anden side, er man stærkere.
- Og vi har ikke mistet os selv. Vi har bevaret danskheden i det, og vi har taget de bedste ting med videre, og så er der kommet nye ting ind og nye nuancer, der har gjort os stærkere. På samme vis som vi har oplevet efter vi heldigvis nu gså har piger fuldt integreret på vores FCN akademi og har et fantastisk Kvindeligahold. Det har heller ikke været nemt at opbygge, implementere og finde økonomi til, men belønningen har været kolossal ikke mindst i form af et meget mere interessant miljø for både spillere og stab.
Gode udsigter for FCN
At hjælpe ejerskaber og klubejere i det hele taget er noget af det, Jan Laursen også nu har tænkt sig at arbejde med. Og så er han optimistisk på FCN's vegne her på falderebet til, at han siger farvel efter 26 år.
- Det er også sådan noget, jeg gerne vil bruge lidt af mine kræfter på fremover. Hvordan man kommer ordentligt igennem sådan nogle perioder efter et ejerskifte eller implementere en ny strategi. Jeg synes, det har haft en meget negativ klang, og noget af det skyldes sikkert, at der er kommet ejerskaber ind, der ikke var gode eller stærke nok. Men jeg tror, folk kommer ind med gode intentioner, og så viser det sig, at nogle klubber ikke er stærke nok eller dygtige nok til at håndtere forandringerne. Der er ikke nogen til at tage sig af overgangen eller også er der ikke de rette kompetencer i organisatione, og det sker igen og igen, siger Jan Laursen.
Den afgående FCN-chef er overbevist om, at FCN i de kommende år er at finde i toppen af Superligaen.
- Jeg vil være overrasket, hvis ikke klubben holder momentum selvom det uden tvivl er en meget krævende disciplin at ligge med i øverste lag af en meget stærk Superliga, men samtidig holder fast i, at vi ikke kun er fikserede på resultater. Det er måden vi arbejder og rekrutterer på, hvilket vi gør godt, siger Jan Laursen.
- Forhåbentlig går det i samme retning som nu, hvor man finder en balance mellem at udvikle sig yderligere og blive stærkere, samtidig med at man ikke glemmer klubbens DNA, der er talentudvikling. Det er en fin balance, man skal ramme mellem resultater og talentudvikling, og det er en meget krævende model. Men den er også utroligt givende. FC Nordsjælland kan være stolte af at være med i det eksklusive selskab af kun fire andre klubber (tre i tilfælde af OB nedrykning), der ikke har været rykket ud af Superligaen i FCNs 22 sæsoner i Superligaen, og det har kun kunne lade sig gøre på grund af en stærk strategi, dygtige medarbejdere og stor vedholdenhed, siger Jan Laursen.
- Det er nogle stærke ejerskaber, der er i toppen af Superligaen. Men fodboldbranchen udvikler sig hurtigt og er kompetitiv. Så det er vigtigt at blive ved med at være ambitiøse og innovative. Jeg er stolt over, hvordan vi håndterede Europa i denne sæson, hvor vi beviste, vi havde vores berettigelse. Det er også den respons, vi har fået rundt om i Eruropa på grund af at vi skabte nogle historiske aftener mod Fenerbahce, Partizan Beogruad og ikke mindst i mord Ludogorets, der jo er mastodont i europæisk fodbold på grund af deres rekordmange mesterskaber og europæisk gruppespil i træk, siger Jan Laursen.
FC Midtjylland kom sidste år igen på danske hænder, da Matthew Benham solgte klubben til mindretalsaktionæren Anders Holch Povlsen, så Benham nu fuldt ud kan koncentrere sig om Brentfords spændende og udfordrende tilværelse som lille klub i Premier League.