Video : Tipsbladet
Superliga

"Herminator" ny BIF-direktør i 2008: Bjerregaard skal ikke blande sig

Hermann Haraldsson er tilbage i Brøndby, hvor han tilbage i 2008 satte sig i en meget varm direktør-stol, men hvor han også var helt klar i mælet omkring blandt andre Per Bjerregaard. Få her det store interview fra dengang med 42-årige Hermann Haraldsson - ny direktør i Brøndby IF.

Hermann Haraldosson er tilbage i Brøndby - denne gang som bestyrelsesmedlem i den nyvalgte bestyrelse.

Hermann Haraldsson blev i 2008 hentet ind som Brøndbys nye direktør efter at Per Bjerregaard havde forladt stillingen i stedet for at blive bestyrelsesformand. Her et tilbageblik til 2008, da Tipsbladet mødte den nye Brøndby-direktør i en tid, hvor sportschefen hed Anders Bjerregaard, Rene Meulensteen var fortid som træner, og Tom Køhlert var hentet ind som vikar. 

Bragt i Tipsbladet i maj 2008

- Vi går efter guld i næste sæson. Det er målet, og vil det være hvert år.

Ambitionen er helt klar for Brøndbys nye direktør Hermann Haraldsson, der 1. april tiltrådte stillingen.

Den 42-årige islænding har i en årrække været direktør i medie- og reklamebranchen, han er erklæret Brøndby-fan med årskort, selv om han tidligere har spillet på førsteholdet som målmand i både Næstved og KB og i dag spiller oldboys fodbold i Lyngby.

- Jeg fandt ud af, at jeg aldrig ville blive nogen stjernemålmand. Jeg kunne nok blive en habil målmand i den bedste danske række, men det ville ikke være godt nok. Jeg er ikke til den bløde mellemvare, og det er ikke for at fornærme målmænd i Danmark. Der skulle være perspektiv i det fra min side, chancer for at komme på landsholdet og komme til udlandet og tjene mange penge. Det perspektiv var der ikke, så derfor droppede jeg det.

Sådan var holdningen som fodboldspiller, og den har ikke ændret sig en tøddel i erhvervslivskarrieren.

- Jeg tror på hårdt arbejde, sætter store mål, som jeg går efter med store krav til både mig selv og andre på holdet.

Brøndby Stadion til salg
Store krav er præcis, hvad Hermann Haraldsson har tænkt sig at stille i Brøndby, der i hans øjne trænger til en opgradering på flere punkter.

Læs også:Troels Bech er hjemme igen: Se hans mest suveræne citater

- Det har overrasket mig, at alle i og omkring klubben undervurderer klubbens egen styrke. Man har i for høj grad levet efter devisen om, at den der lever stille, lever godt. Der er ellers så meget at være stolt af. Andre virksomheder kæmper for at finde deres rødder, fortælle deres historie og lave virksomheds-branding. Alt dét ligger allerede i Brøndbys DNA, og det overrasker mig, at det ikke er blevet dyrket mere.

- Klubben er med garanti gået glip af nogle store kommercielle muligheder. Man kan groft sagt godt forvente større armbevægelser fra Brøndbys side i fremtiden. Vi vil blive mere selvbevidste og ikke længere skjule, at vi er Danmarks bedste sportsbrand. Mine klubfælder har i for høj grad gået med bøjet nakke og kigget ned i jorden. Det bliver en af mine opgaver at sørge for, at alle igen retter ryggen, for det synes jeg, vi har al grund til at gøre.

- Jeg vil sætte Brøndby op i gear. Vi er en af Danmarks bedste medieplatforme, og dét skal udnytte. Vi har blandt andet planer om at finde en navnesponsor til Brøndby Stadion, der er en fremragende reklamesøjle.

- Vi har et aktiv her, der er mange, mange millioner værd. Det er kommerciel tænkning, og jeg vil givet træde flere over tæerne. Der vil uden tvivl være fans, som mener, at Brøndby Stadion ikke kan hedde andet, men hvis vi skal kunne være med helt fremme, gælder det om at udnytte de kommercielle muligheder, vi har. Både aktionærerne, fansene og klubben kræver, at vi skal være med helt fremme.

Haraldsson vs. Bjerregaard
Allerede inden, Michael Laudrup forlod Brøndby, var uroen begyndt at ulme i Brøndby. Siden blev det kun værre. Holdet underpræsterede groft under træner Meulensteen, der forlod skuden synkende, holdånden var ikke eksisterende, og balladen spillerne imellem kunne ikke længere skjules.

Ansættelsen af Anders Bjerregaard som sportschef blev hånet, og kritikken haglede ned over klubben.

Men i det store hele faldt al risen ned over én mand. Per Bjerregaard. Manden, der som et livsprojekt forvandlede Brøndby fra optimistjolle til flagskib i dansk fodbold. Men billedet af Bjerregaard ændrede sig i takt med krisens længde og dybde.

Enevældig, magtliderlig og diktator var blot nogle af de benævnelser, som Per Bjerregaard blev beskudt med.

Per Bjerregaard trak sig i august 2007 som direktør, blev i stedet bestyrelsesformand, mens den kommercielle direktør Ole Palmå overtog den øverste stol, mens jagten på en permanent direktør gik ind.

Stormen over Brøndby blev dækket massivt af alle medier og resulterede også i ekstra tankevirksomhed for Hermann Haraldsson, da muligheden for at sætte sig i Brøndbys direktørstol blev en realitet.

- Det er klart, at jeg gjorde mig overvejelser omkring, hvad det var for en virksomhed, jeg kunne træde ind i. Går det godt eller skidt? Min karriere har ikke været præget af kriseledelse, og derfor skulle jeg have afklaret, om klubben havde brug for en kriseleder eller en vækstleder.

- Det giver bestemt også overvejelser, når en administrerende direktør træder ned fra sin post for at blive bestyrelsesformand i samme virksomhed. Det er et usædvanligt træk, og det rejste selvfølgelig et spørgsmål, om hvorvidt han [Per Bjerregaard] reelt ville slippe tøjlerne i klubben. Det krævede nogle afklarende møder, men efter dem var jeg ikke i tvivl om, at Per havde en oprigtig interesse i, at klubben nu skal videre, og at han trak sig i erkendelse af, at han ikke længere var den rigtige på posten.

- Det var helt ægte. Han sagde nærmest barnligt på et af de første møder, at han som det første ville rømme sit kontor og flytte uden for administrationen. Ikke at det var et stort issue, men efter den første halvanden måned er jeg kun blevet bekræftet. Der er ingen indblanding fra Per Bjerregaards side. Per er til rådighed, når jeg har brug for ham, men ellers får jeg lov at passe forretningen. Sådan skal det også være.

Hermann Haraldsson har dog ikke tænkt sig at lade Per Bjerregaards vidensbank og erfaring gå i glemmebogen.

- Per skal på ingen måde melde sig ud. Han har store kvaliteter, som jeg kan og vil trække på. Omkring hele historikken og på det sportslige plan vil han stadig kunne bidrage med meget, mens jeg på det kommercielle plan føler jeg mig mere end godt rustet.

Læs også:Brøndby-talent om sit første mål: Ærgerligt det ikke var foran fansene

Bedst i Skandinavien
Krisen i Brøndby er gået langt i den nuværende sæson og resulterede i katastrofalt efterår, hvor holdet overvintrede som nummer ni. Målsætningen for foråret hed pokalsejr og en placering som nummer fire.

Pokalen og en plads i næste sæsons UEFA Cup kom i hus, men forhåbningen om en placering i den bedste tredjedel af SAS Ligaen er ingenlunde indfriet.

- Forårssæsonen har på ingen måde været godkendt. Vi redder noget af æren ved at vinde pokalen og ved, at vi i næste sæson er tilbage i Europa, men godkendt kan den ikke være, når du hedder Brøndby og risikere at slutte på en niendeplads. Det har været enormt skuffende, at vi ikke har kunnet slå Lyngby, Viborg og AGF i foråret.

- Efter at vi vandt pokalen, kom der desværre et lettelsens suk fra spillerne, hvilket resulterede i en nedgang i de næste kampe. Men det er flere gange i foråret bevist, at vi har et stærkt hold spiller for spiller, og at holdet har fungeret. Vi er udmærket klar over, hvor vi kan forstærke os, og jeg har en liste navne, som vi vil går efter. Vi laver helt sikkert de tiltag, der skal til for at spille om guld, og det vil ske allerede til sommer.

Målsætningen om snarlige guldmedaljer til Brøndby er heller ikke nok for Hermann Haraldsson. Han vil etablere Brøndby som hele Skandinaviens førende klub. Og han tror på det.

- Vi er Skandinaviens førende klub i løbet af tre år.

"Herminator" med handlekraft
Hermann Haraldsson har et venligt gemyt, er åben, talende og smilende, men tag ikke fejl. Han er også manden, der kan skrue bissen på og træffe de ubehagelige beslutninger.

- Jeg ville ikke side her, hvis ikke jeg kunne. Jeg har været administrerende direktør i forskellige virksomheder i 10 år, hvor jeg også har oplevet perioder med kriser. Jeg har haft ansvaret for virksomheder i hele Norden, hvor jeg købte andre virksomheder, fusionerede dem, afskedigede en masse menneske, og skiftede ledelsen ud. Det hele handler om virksomhedens interesse, og er holdet ikke det rette, må der skiftes ud. Sådan er det i erhvervslivet som i sportens verden.

- Jeg er tidligere blevet kaldt for "Herminator", fordi jeg går så benhårdt efter målet. Men det er samtidig min holdning, at afskedigelser skal ske på en anstændig måde, men jeg har altid ledet virksomheder som et fodboldhold, hvor det gælder om at stille det stærkeste hold.

Hvordan Brøndby stiller det stærkeste hold, er et af sportschef Anders Bjerregaards ansvarsområder. I starten af sin karriere rådførte han sig meget med Per Bjerregaard, der har været købmanden i klubben i en generation, men Hermann Haraldsson vil ikke få svedperler på panden ved at vende tommelfingeren ned til enten den ene eller den anden Bjerregaards forslag om spillerindkøb.

- I sidste ende er det mig, der skal bevillige pengene. Men jeg skal være afsindig sikker i min sag. Man er nødt til at have tillid til de folk, der er ansvarlige, og det gælder for hele organisationen. Siger jeg nej, underkender jeg deres arbejde, og gør jeg dét, vil det være ensbetydende med, at de ikke har gjort deres arbejde godt nok. Derfor kræver det vægtige argumenter.

- Siger jeg nej for mange gange, er det fordi, at vi ikke har de rigtige medarbejdere, men selvfølgelig vil jeg gøre det om nødvendigt. Det handler om vores værdigrundlag og går et forslag mod dét, vil jeg nedlægge veto - det er helt sikkert.

Tipsbladet opstiller et lille tankeeksperiment for den nye direktør: Brøndby kommer ufatteligt dårligt fra start i efteråret med Tom Køhlert som træner.

Vil Hermann Haraldsson så have problemer med at fyre klubmanden, der har ført førsteholdet til mesterskaber og fremtryllet det ene stortalent efter det andet? Et tilsvarende eksperiment: Anders Bjerregaard er sportschef og har været meget udskældt siden ansættelsen. Samtidig er han bestyrelsesformanden og klubmanden Per Bjerregaards søn.

Vil det være et problem at fyre sportschefen, hvis samarbejdet ikke fungerer?

- Det er ikke rimeligt, hvis jeg begynder at komme med kommentarer om navngivende personer, så svaret kan kun blive generelt. Jeg er ansvarlig over for bestyrelsen, og hvis der er nogle nøglemedarbejdere, som ikke lever op til målsætningerne, er du nødt til at håndtere det. Bliver det nødvendigt, er der ingen forskel på folk. Det må der ikke være. Ingen over fællesskabet.

--------
Hermann Haraldsson blev fyret som direktør i Brøndby i juli 2009, 

Læs også:Brøndby-ejer trods blodrødt regnskab: Er overbevist om at vi har vendt det

Læs også:Brøndby spurgte på Haaland i 2017: Længere kom den ikke

Læs også:Jan Bech Andersen hilser tidligere Brøndby-boss velkommen tilbage