Video : Tipsbladet
Superliga

Reagerer på opsigtsvækkende FCK-aftale

Den svenske ligaforening har bemærket FC Københavns samarbejde med FC Rosengård i Malmö.

FC København og FC Rosengård har indledt et samarbejde, der har vakt en del opsigt i såvel Sverige som Danmark.

Med afsæt i FC Rosengårds yderst succesrige og nykårede mestre i kvindernes Allsvenskan har de to klubber indledt et samarbejde, hvor FCK her og nu skal lære af Rosengård på kvindesiden.

På sigt kan der også komme et udvidet samarbejde for herrerne, hvor Rosengård ligger i tredjebedste række.

Læs mere om det samarbejde her

Rosengårds fodboldchef Roger Palmgren satte fokus på samarbejdet i et nyligt interview, hvor han blandt andet fortalte om et samarbejde i vækst, også for herrerne, hvor svenskerne på sigt kunne blive en ‘farmerklub’ for FCK.

Det samarbejde med spiller-udveksling ligger ikke lige om hjørnet med Rosengård i tredjebedste række, og hos den svenske ligaforening Svensk Elitfotboll bider sportschef Svante Samuelsson mærke i, at FCK ikke har købt sig ind i Rosengård.

- I FCK’s samarbejde med FC Rosengård kommer FCK ikke til at eje en del af klubben, siger Svante Samuelsson til Tipsbladet.

- Enhver klub har suveræn ret til at bestemme, hvem den vil samarbejde med for at udvikle sig. Som liga har vi ingen stærke synspunkter om det, heller ikke i dette konkrete tilfælde, siger Svante Samuelsson.

Ikke fans af multiklub-modellen
I Sverige har diskussionen om klubejerskaber fyldt meget, ligesom den har i Danmark.

Svenskerne har holdt fast i en model, hvor amatørafdelingerne med licensen har magten, også i de største Allsvenskan-klubber.

Svante Samuelsson (til højre) kender udmærket til FC Københavns samarbejde med FC Rosengård og er ikke bekymret. Foto: Alamy

Modellen minder på flere områder om den tyske 50+1-regel, der også sikrer moderforeningen en afgørende stemme.

En række Allsvenskan-klubber har ligesom deres tyske kolleger i toppen af Bundesligaen lagt en betydelig del af beslutnings-kompetencerne over i professionelle selskaber ved siden af fodboldklubben.

Og som del af forsvaret for den svenske fodboldmodel har man i såvel den svenske ligaforening som i det svenske fodboldforbund, Tipsbladet også har været i kontakt med, ikke lyst til, at multiklub-modeller også skal trives i Sverige.

I Danmark er FC Midtjylland og FC Nordsjælland de mest fremtrædende eksempler på klubber, som er del af veludviklede, stærke klubejerskaber, ligesom Brøndby IF også er løst tilknyttet andre klubber i Europa via ejerkredsen i Global Football Holdings.

I England, Frankrig, Italien, Belgien, Holland, Portugal og en række andre europæiske lande er modellen også udbredt.

Men det skal den helst ikke blive i Sverige, mener Svante Samuelsson, der selv havde en lang karriere i svensk fodbold i blandt andet Kalmar, AIK og Örebro med tre års afstikker til norske Brann Bergen.

-I svensk fodbold er vi generelt negative omkring multiklub-ejerskaber. Vi synes ikke, det flugter med, hvorfor man driver en fodboldklub.

-I vores vision “Fotboll. På riktigt” er det centralt, at alle klubber ejes af deres egne medlemmer, og at klubben styrer sin egen virksomhed, siger Svante Samuelsson.

Hvad ville I sige til, hvis FCK-talenter en dag spiller for Rosengård i Allsvenskan eller Superettan for enten at blive gode nok til FCK’s førstehold eller til at blive solgt?

- Rosengård spiller på tredje niveau nu, og så må vi se, hvordan samarbejdet udvikler sig, siger Svante Samuelsson.

Udbredt i Danmark
FC København har ikke været specielt populær hos Malmö FF og klubbens fans gennem en række år.

Aftalen med Roony Bardghji, der spillede på et ungdomshold i MFF, vakte stor vrede i klubben.

Den kunne kun lade sig gøre, fordi MFF og Bardghjis bopæl ligger så tæt på København og grænsen, at FCK gerne ifølge FIFA’s regler måtte rekruttere stortalentet i de tidlige teenagerår i stedet for som vanligt at vente, til spilleren var fyldt 18 år.

I Malmö og Skåne kunne man på sigt frygte, at FC Rosengård kunne være et middel til at få dygtige svenske teenagere udviklet og sendt videre til FC København.

Det ligger ikke umiddelbart i kortene, at FC København skal have en ejerandel i FC Rosengård.

Marcus Ingvartsen (til højre) ryger til nytår videre til San Diego FC. Foto: Alamy

FCK's Superliga-rivaler FC Nordsjælland og FC Midtjylland er til gengæld ved at udvide i øjeblikket.

FC Nordsjælland har fra nytår en ny samarbejdsklub i San Diego, der skal spille i MLS, og hvor Marcus Ingvartsen, Jeppe Tverskov og måske andre spillere med San Diego-fødte Milan Iloski som en god kandidat over tid kan rykke til den amerikanske klub.

FC Midtjylland er ifølge Tipsbladets oplysninger ved at afsøge markedet for mulige nye partnere ud over med Bugesera FC i Rwanda, som Tipsbladet i januar afslørede som en mulig partner og bold.dk for nylig fortalte skulle være rykket tættere på en form for samarbejde.

I Superligaen har Lyngby gennem den ny medejer Jay Sugarman et samarbejde med MLS-holdet Philadelphia Union, mens Viborg FF gennem minoritetsejerne Christoffer og Alexander Reedtz er koblet til Notts County i England.