Video : Tipsbladet
Superliga

Raser mod Superliga-rekordsalg: Skriger til himlen

Ernest Nuamahs transfer til Lyon via Molenbeek vækker opsigt, også uden for Danmarks grænser.

Det var næppe dette forløb, FC Nordsjælland havde ønsket sig, da Ernest Nuamah i begyndelsen af juni blev kåret til Forårets Profil, og klubber som Paris Saint-Germain havde været på besøg i Farum for at positionere sig til et køb af den uhyggeligt talentfulde ghaneser.

At Nuamah tilsyneladende fik sit førstevalg i form af Lyon, og at FC Nordsjælland scorer et sted mellem 195 og 225 millioner kroner i transfer er selvsagt en fremragende historie, men rekordsalget overskygges til dels af den meget specielle manøvre, Lyons ejer John Textor har benyttet for at bringe Nuamah til den franske topklub.

For Nuamah er skiftet til den belgiske klub Molenbeek, også ejet af John Textor, og derefter lejet til Lyon i næste sekund, hvorefter Lyon i 2024 er forpligtet til at købe forwarden af Molenbeek.

Det er ikke en ukendt manøvre i topfodbold i de seneste par år, men sjældent er en så dyr og profileret spiller som Nuamah blev handlet på denne måde.

Flere kilder i det internationale fodboldmiljø med hands-on erfaring fra transfermarkedet og reguleringen af det, som Tipsbladet har vendt sagen med, beskriver aftalen som en bridge transfer, en manøvre med at sende spillere forbi en tredje klub som mellemstation i transfers, en praksis FIFA udtrykkeligt gjorde ulovlig i 2020.

EU-parlamentarikeren Niels Fuglsang (S) har fulgt udviklingen i europæisk fodbold og FIFA og UEFA's regulering af spillet, og efter en nylig serie af Tipsbladet om multiklub-ejerskabers effekt på transfermarkedet har Fuglsang taget reguleringen af multiklub-ejerskaber op med Europakommissionen.

Niels Fuglsang er ikke begejstret for fremgangsmåden i transferen af Ernest Nuamah.

- Hele sagen omkring Ernest Nuamahs skifte fra FC Nordsjælland til Lyon er for mig endnu et eksempel på, hvordan penge og monopoldannelse er ved totalt at ødelægge moderne fodbold. De her transferfiduser, hvor man sælger til en klub, lejer til en anden, og så køber igen - alt sammen mellem klubber med samme ejer - skriger til himlen. Og den her sag er en af de grimmere eksempler, siger Niels Fuglsang til Tipsbladet.

Tipsbladet har været i kontakt med UEFA, der henviser til FIFA som lovgiver på området. FIFA er endnu ikke vendt tilbage på spørgsmål om, hvorvidt man vil se nærmere på dette konkrete tilfælde.

Efter Niels Fuglsangs mening er det for spillets skyld en særdeles god idé, at FIFA ser nærmere på sagen.

- Det er for mig tydeligt, at klubejerne her bevidst forsøger at omgå ellers ret klare regler om såkaldt "bro-tranfers" (bridge transfers). Jeg håber virkelig, at FIFA vil gå ind i sagen, så vi kan få sat en stopper for det. Min tiltro til FIFA er desværre ikke særlig stor - særligt når det handler om penge. Derfor er jeg også selv gået ind i sagen og sendt en opfordring til EU-Kommissionen om at indføre regulering på området, siger Niels Fuglsang.

Flere kilder i det europæiske fodboldmiljø, Tipsbladet har vendt sagen med, forventer, at tilfælde som Nuamahs transfer til Lyon via Molenbeek vil blive taget op politisk senere på året.

Her er der lagt op til yderligere stramninger af transferreglerne internationalt for eksempelvis at bremse eller helt forhindre brugen af en tredje klub som mellemstation i transfers.

Der er også mulighed for, at FIFA og UEFA tager et ekstra kig på reglerne for udlejninger, hvor blandt andre FC Midtjylland kritiseres for at omgå begrænsningerne til tre lejeaftaler per sæson ved at lave permanente transfers, velvidende at man ejer den modtagende klub, i dette tilfælde Mafra, og dermed kan sende en succesrig spiller tilbage.