LYNGBY (Tipsbladet): I disse dage fylder Spaniens og FC Barcelona Lamine Yamal meget efter flotte kampe ved EM som kun 16-årig, og herhjemme i Superligaen er snart sagt alle klubber optaget af at have unge spillere, der i teenageårene, der spiller ofte og kan blive gode nok til at blive solgt svinedyrt til udlandet.
Og det mærkes også i ungdomsfodbold, hvor de førende klubber i Superligaen henter udenlandske spillere til deres U/17- og U/19-hold, og hvor der er et stort fokus på at få så gode og lovende spillere ind i maskinen som muligt.
I Tipsbladets serie med sportschefer og direktører i Superligaen har vi mødt Lyngbys fodboldchef Nicas Kjeldsen, og et af de steder, der ligger den tidligere ungdomstræner nært, er naturligvis de unge spillere, der også er vigtige for Lyngby.
Budgetterne er ikke nær så store som i Superliga-toppen, og i Lyngby balancerer man mellem at booste udviklingen og få bedre faciliteter, og så at rumme unge mennesker, der ikke nødvendigvis bør være færdige med fodbold, hvis de bliver sorteret fra i en af topklubberne.
- Vi har en idé om, at man godt kan være ung her, når man er 22 år. Hvor tendensen vel mange andre steder er, at man gerne skal have debut, når man er 16 år. Og det giver os et lidt større spænd, siger Nicas Kjeldsen til Tipsbladet.
SPORTSCHEFERNE
NAVN: NICAS KJELDSEN
TITEL: FODBOLDCHEF
KLUB: LYNGBY BOLDKLUB
ANSAT: 2021
ANSLÅET SPILLERBUDGET: 25-30 MIO. KR. (10.-11. i Superligaen)
I SUPERLIGAEN SIDEN: 2022
SANDSYNLIG SLUTPLACERING: Mellem 8 og 12
- For os handler det om tålmodighed og menneskeligt samarbejde. Vi har lige haft et par drenge, der er kommet senere igennem som spillere, fordi de gerne ville gøre skolen færdig på normal tid. Og det har vi bakket fuldstændig op om. Så har det fodboldmæssige taget lidt længere. Og så har vi nogle, der gerne vil gøre fodbold hurtigere og skolen langsommere. Vi lejer også nogle spillere ud, så vi har forskellige modeller for, hvordan man kommer igennem her, siger Nicas Kjeldsen, der i sine år som fodboldchef har arbejdet for at få flere spillere fra Lyngbys egen ungdomsafdeling over på førsteholdet.
- Vi har haft et par rigtig gode årgange fra akademiet. Og vi har haft lidt mere fokus på det. Vi har sat nogle tal på i vores strategi. Vi går meget op i ikke at blive slaver af en strategi. Vi kunne jo bare skrive ned, at vi ville spille med 100 procent egenudviklede spillere og så se, hvordan det gik. Men vi har sat nogle bløde KPI'er op, som vi følger og måler, og som vi husker hinanden på og får snakket om en gang imellem, så vi har noget konkret at tale ud fra.
Benhårdt pres
I ungdomsfodbold flyver det med rygter om, hvad de største klubber som FC København, FC Midtjylland, FC Nordsjælland og Brøndby IF betaler til teenagere og i nogle tilfælde i transfers for helt unge spillere.
Der bevæger Lyngby sig ifølge Nicas Kjeldsen ikke over i en overskuelig fremtid hvis nogensinde, og Lyngby forsøger at finde en anden måde at gøre tingene, fortæller Lyngby-chefen, der forventer, at spiller- og transfermarkedet for helt unge spillere bliver skærpet yderligere de kommende år.
- Jeg tror, at den direkte vej fra at spille på U/11-holdet til førsteholdet nærmest ikke findes længere. Jeg tror, de unge kommer til at skifte miljø endnu oftere end nu, fordi konkurrencen er så stor, og så virker vejen til Jylland også kortere, end den var for fem-ti år siden, siger Nicas Kjeldsen.
- Jeg ser det ikke som et problem, hvor der ikke er plads til de unge. Der er mange ting, der dem bedre, og talentpuljen bliver større og større. Så vi får dygtige spillere op, og antallet af jobs er det samme. De store klubber begynder også at hente udenlandske spillere ind til deres akademier, og det giver os endnu flere spillere.
- Men jeg tror, den klassiske tanke om naboens søn, der ender på førsteholdet, bliver udfordret, og det sker alle steder. Vi kan snakke om forældre og agenters rolle. Om hvad der er sund og usund hype. Og hvor mange penge, unge mennesker skal have. Jeg hæver mig overhovedet ikke op på en piedestal, men der er nogle udfordringer i det. Og så tror jeg, der nok skal være plads til os, siger Nicas Kjeldsen.
Kæmpe glæde
At se de unge slå igennem og blomstre i Lyngby er noget af det, Nicas Kjeldsen er mest glad for, og som Lyngby gerne vil markere sig med i fremtiden.
- Maurits Kjærgaard var så god og får en stor karriere, hvilket er pissefedt. Og jeg er rigtig glad for Lucas Hey, selv om jeg ikke helt ved, om det går at nævne ham, når han er i Farum. Men for mig er han en fed case. Ikke fordi jeg var den, der var tættest på ham, men fordi han kom lidt ud af ingenting. Det er fedt, at han blev til et kæmpe salg. Og der er heldigvis mange flere end dem, siger Nicas Kjeldsen.
- Jeg tror, vi er på toppen af, hvad vi kan præstere inden for de rammer og faciliteter, vi har lige nu. Det skal vi selvfølgelig bevare, og så fokuserer vi meget på, hvordan vi kan blive endnu bedre.
- Vi arbejder med vores to-strengede talentstrategi. Vi har vores eget talentakademi, der kører på toppen af det, det kan levere nu. Og så ser vi på spillere som Kolbeinn Finnsson, Andre Gudjohnsen og så de halvfabrikata som Magnus Warming, Kasper Jørgensen og Casper Høyer. Måske kan Michael Opoku blive den næste inden for en årrække. Om han så er vores egen eller halvfabrikata, jamen det er måske ikke så vigtigt, selv om det for vores fortælling er vigtigt, at vi bliver ved med at have nogle egenudviklede spillere, siger Nicas Kjeldsen.
Lyngby har denne sommer solgt Andri Gudjohnsen for et rekordbeløb. Læs her om, hvordan det skifte blev til.
Læs mere om Lyngbys og Superligaens budgetter her.
Læs også om ansættelsen af Morten Karlsen, der har taget over som cheftræner fra David Nielsen.