Video : Tipsbladet
Superliga

Profilerne siver: Det er en unfair beskyldning

Trods nye amerikanske medejere kunne og ville Lyngby ikke matche de investeringer, de fleste Superliga-rivaler lavede. Kan man alligevel overleve for tredje Superliga-sæson i træk?

Det er ikke nemt at være en overraskende overlever i Superligaen.

I maj snød Lyngby og Vejle den fynske mastodont OB, der måtte ned i 1. Division, mens Lyngby og VB's Superliga-trupper og fans kunne holde jubelfester.

Siden har Vejle mistet tre af deres markante spillere i Nathan Trott, German Onugkha og Raul Albentosa, mindst Oliver Provstgaard tilsyneladende blev brændt af i sidste øjeblik af Lecce.

Helt så voldsomt er billedet ikke i Lyngby, men det er tæt på: Andri Gudjohnsen og Kolbeinn Finnsson er nu begge i Belgien, og dygtige Tochi Chukwuani spiller for Sturm Graz, hvilket er tre tunge tab.

Så kan Lyngby igen trodse forudsigelserne og sandsynlighederne, og har man fundet de afløsere, man burde?

Det ser vi nærmere på her efter en sæsonstart, hvor man ramte et lavpunkt med fire scoringer og fem point i de første syv runder ved at ryge ud af pokalen med et nederlag på hele 1-4 til 2. Divisions-oprykkeren Frem.

Lyngby Boldklub
Anslået spillerbudget i 2024/25: 29
Transfervinduet sommeren 2024
Køb: 7,5
Salg: 29,6
Dyreste nye spiller: Magnus Warming, købt i Brann Bergen

Alle tal er i millioner kroner

Handlerne
Lyngby har forsøgt at erstatte tabene af de tre store profiler med Magnus Warming, Malik Abubakari og den erfarne midtbanespiller Mathias Hebo, mens Leon Klassen fra Spartak Moskva er hentet ind som mulighed til venstre back.

På den måde handler Lyngby rimelig meget én til én for afgangene, og om det er nok vil de næste otte-ni måneder afsløre.

Tipsbladets bud: Her er de om et år
Det er svært at se sig uden om, at Lyngby kommer i en ny, meget intens overlevelseskamp, der ikke tegner til at blive lettere end de to seneste sæsoners spænding frem til de sidste runder og minutter.

Forskellen er, at man har fået Philadelphia Unions ejer Jay Sugarman ind som medinvestor med en tydelig mulighed for, at MLS-investoren skruer op for sin ejerandel de kommende år.

Lyngby kommer til at opruste faciliteterne, og det virker fornuftigt, for klubben virker ikke til at have råd til at købe om kap med midterholdene.

Så Lyngby skal nok udvikle sig i en fornuftig og bæredygtig retning, men hvad der venter i sommeren afhænger helt og aldeles af, hvordan man her og nu klarer sig i tabellen.

Spillerbudgettet: 29 millioner kroner
Lyngby har større muskler end ved oprykningen, men man er ikke i en position, hvor man kan udfordre de andre Superliga-klubber på transfermarkedet.

Klubledelsen kan følge udviklingen i de ti resterende ligakampe i 2024 og så rette til efter behov i januar-transfervinduet, hvilket virker rimeligt nok med tanke på, at Lyngbys skæbne sandsynligvis først afgøres i dysterne med de øvrige bundhold i april og maj.

Læs Tipsbladets guide til, hvordan man læser et spillerbudget

Analyse
Det er unfair at beskylde Lyngby for manglende ambitioner.

Når man ligger i bunden af hierarkiet og fødekæden, bestemmer man ikke selv, om man holder på Andri Gudjohnsen, Kolbeinn Finnsson eller for den sags skyld Freyr Alexandersson og David Nielsen, og man kan ikke bare trylle sig større end rivaler, der omsætter for flere penge og sælger deres profiler dyrere.

Lyngby Boldklub rækker ud efter profiler, den ellers ikke ville have råd til, og med nye medejere fra USA bliver baner og de fysiske rammer på træningsanlægget bedre.

Andri Gudjohnsen spiller nu for K.A.A. Gent. Foto: Alamy

De gør det rigtige, Lyngby, men har bare færre penge end de andre til det.

Klubben skal nu også klare sig den karismatiske islandsk cheftræner Freyr Alexandersson.

Man kunne mene, det var en ændring, der skete for længe siden, som januar måned er i fodbold.

Men effekten mærkes først for alvor nu på transfermarkedet, som den blev det på banen i et kaotisk forår, med salgene af de to bedste islandske spillere.

I Lyngby erkender man, at man ikke foreløbig kan købe om kap med de andre, og så er det store spørgsmål efter en besværlig sæsonstart med et meget skidt pokalexit, om man så har fundet det, der skiller Lyngby positivt ud.

Sæsonen tegner til at blive én lang overlevelseskamp, og måske er det ikke så dumt endda, hvis der er noget i kassen at skyde med til januar, hvilket der forhåbentlig er efter rekordsalget af Andri Gudjohnsen.

Få det store overblik over alle sommerens bekræftede handler i Superligaklubberne lige her.