Forleden solgte FC Midtjylland Sammy Skytte til norske Bodø/Glimt. I halvandet år fik han ikke så meget som et eneste minut i den sorte trøje, hvilket typisk indikerer en mislykket transfer. Alligevel kaldte sportschef Svend Graversen det "en god case for alle parter".
For FC Midtjyllands vedkommende var det antageligt en god handel, fordi klubben fik mere for Skytte, end den betalte Silkeborg IF i sommeren 2018. Men havde klubben købt spilleren i den kommende sommer i stedet, kunne den ikke have udlejet ham til AC Horsens med det samme.
Fra på søndag indfører FIFA nye regler på transfermarkedet, der forbyder de såkaldte bridge transfers, skriver Tipsbladet i fredagens udgave. Det vil sige, når en spiller skifter klub for umiddelbart efter at blive solgt eller lejet til en tredje klub.
Forbuddet mod bridge transfers betyder, at FC Midtjylland i fremtiden ikke kan gøre, som man gjorde med Søren Reese og Sammy Skytte til AC Horsens i 2018 og Manjrekar James, der alle blev udlejet med det samme.
Læs også:FC Midtjylland forsvarer de mange udlejninger: Modellen virker
Det samme gælder for handlen med tyske Dominick Drexler, der blev solgt videre efter 19 dage, og Vejles aftale med gambieren Bubacarr "Steve" Trawally, der tilbragte tre uger i Danmark efter sit skifte fra Yanbian Funde, før han blev udlejet til den kinesiske klub Guizhou Hengfeng.
- Om der er noget galt med den transfer, du nævner (Trawally, red.), har jeg ingen mening om, men man vil ikke kunne det med det forbud, der nu kommer omkring bridge transfers, siger Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen, og som i sin rolle som vicepræsident i den europæiske ligasammenslutning, EPFL, har været med til at udforme de nye transferregler.
Til sommer indfører FIFA desuden begrænsninger for, hvor mange lejeaftaler hver enkelt klub må lave. En klub må have otte mand lejet ind og ud i næste sæson, syv i 2021/22-sæsonen og seks fra sæsonen 2022/23 og frem.
En klub må desuden maksimalt leje tre spillere til samme klub per sæson, og en spiller må maksimalt blive lejet ud i ét år ad gangen. U21-spillere, som klubben selv har uddannet, er undtaget fra begrænsningerne.
Læs også:Tror ikke på lejeregler: De finder bare et smuthul
Mens reglerne for bridge transfers gælder hele verden fra 1. marts, gælder reglerne for lejeaftaler kun over landegrænser. FIFA vil dog bede alle nationale forbund om at indføre lignende regler for indbyrdes lejeaftaler. Det er dog noget, klubberne i Divisionsforeningen skal tage stilling til først.
- De regler omkring lån vil betyde, at man får vanskeligt ved at have de her farmerklubber, hvor man på systematisk basis flytter spillere mellem klubberne. Man kan godt have dem, men så er det, fordi man bygger en god klub, hvor man så har transfers til en anden klub. Det er ikke mig, der skal tage stilling til det, men det kunne godt være sundere for fodboldspillet, hvis tingene foregår på den måde i stedet for med de mange lejeaftaler, siger Claus Thomsen til Tipsbladet.
- Der ligger i det nye regelsæt på lejemarkedet en opfordring til, at de nationale forbund får lavet regler for deres hjemlige turneringer inden for tre år. Det kan nok læses som, at FIFA finder på noget for en, hvis man ikke selv udarbejder de regler.
- Det er noget, vi er i gang med at diskutere, og vi har i Danmark tradition for hurtig implementering af regler fra FIFA og UEFA. Men der er ikke nogen konklusion endnu, der kommer en diskussion om, hvordan vi skal udforme reglerne. Den diskussion kan komme til efteråret eller begynde allerede her i foråret, og der er intet, der dikterer, at aftalen skal være på plads til transfervinduet til sommer, siger Claus Thomsen.
Læs hele historien om de nye transferregler - det gør du ved at købe Tipsbladet, der findes som indstik i Ekstra Bladet.
Læs også:Danske klubber vil have regler for lejeaftaler: Det er indirekte sportsdoping
Læs også:FIFA-præsident har fået nok af vilde beløber: Vil lave nye transferregler
Læs også:Uefa-præsident vil ændre transfer-regler