FC København som talentflagskib i Danmark?
Jeg siger bestemt ikke, at træningen i FC København eller scoutingen er bedre end i FC Nordsjælland eller FC Midtjylland, eller at tunge investeringer i ungdomsafdelingen ikke også har meget at sige, når vi skal forstå FC Københavns succes med unge spillere, man selv har uddannet.
Men det er påfaldende, hvordan FC København de seneste år har haft held med spillere, man enten har haft i adskillige år i ungdomsafdelingen, eller som er blevet hentet ind med alderen til at spille på U/17-holdet.
Mere end bare præstationer
Da Ståle Solbakken sagde farvel til FC København, var FC København på det tidspunkt et af de ældste hold i Superligaen.
Københavnerne er ikke blevet purunge a la Red Bull Salzburg.
Men man har både fået skubbet unge profiler som Roony Bardghji, Elias Jelert, Victor Kristiansen, Hákon Haraldsson og William Clem frem i rampelyset, og man har, næsten lige så vigtigt, fået både masser af minutter og god dækning i truppen via de unge spillere, man selv har uddannet.
Den pointe overser vi ofte: Det betyder altså noget, at man ikke skal købe nummer 18 til 25 i en trup udefra og give dem tårnhøje lønninger.
Det giver også periodiske dyk at spille med unge spillere, som det gjorde i nogle sæsoner under Solbakken, men indtil videre formår Jacob Neestrup at holde FC København i toppen af Superligaen og gode i Europa, selvom der har været og sikkert igen i foråret kommer svipsere i Superligaen.
Stærke udlændinge
De unge har gjort deres indtog i FC København de seneste år, men ellers ligner noget, vi har set før i Parken.
Det er en række stærke udlændinge med landsholdsniveau, ikke mindst fra Skandinavien, der er hentet ind til at være bærende i FCK, og det både virker og viser, hvordan især FC København men også FC Midtjylland har en styrke, når der skal hentes nordiske spillere i deres bedste alder, som klubber i Norge og Sverige trods deres økonomiske fremgang endnu ikke kan matche.
Man kunne faktisk godt se for sig, at FCK får endnu stærkere udlændinge i de kommende år, eller får mere ud af nuværende profiler som Mohamed Elyounoussi og Jordan Larsson, der næsten bliver overskygget af de iøjnefaldende præstationer fra de unge og fra landsholdsboblerne Rasmus Falk og Lukas Lerager.
Superliga-spillere er der ikke mange af
Som det gælder i FC Midtjylland og FC Nordsjælland, der også har mange unge spillere, man selv har formet, fylder spillere hentet fra andre Superliga-klubber ikke meget i FC København.
Populært sagt bliver Superliga-spillere, der er gode nok til FC København, også næsten for dyre sammenlignet med, hvad de kan sælges for til udlandet – og så er førnævnte FC-rivaler, Brøndby og AGF jo meget lidt begejstrede for at sælge til FCK.
Så vi skal næppe holdet vejret i forventning om, at FC København bliver et All-Star-hold af de bedste spillere fra andre Superliga-klubber – vi skal nærmere holde godt øje med, hvilke udenlandske profiler, FC København skal fiske senere i år.
FC København i efteråret 2023
Klubtrænet: 27,1%
Mest spilletid blandt nuværende klubtrænede i FC København: Elias Jelert, 1.288 minutter på 16 kampe
Landetrænet: 19,6%
Mest spilletid blandt nuværende landetrænede i FC København: Rasmus Falk, 1.312 minutter på 17 kampe
Udlandet: 53,3%
Mest spilletid blandt udenlandsk trænede i FC København: 1.440 minutter på 16 kampe
Spillere
Klubtrænet: 9 (10)
Landetrænet: 5 (4)
Udlandet: 12 (18)
I parentes står antal spillere i kategorien i hele sæsonen 2022/23.
FC København i sæsonen 2022/23
Klubtrænet: 33,8%
Landetrænet: 17,6%
Udlandet: 48,6%
FC København i sæsonen 2021/22
Klubtrænet: 21,2%
Landetrænet: 25,4%
Udlandet: 53,4%