KØBENHAVN (TIPSBLADET): Det vakte opsigt, da FC Københavns moderselskab Parken Sport & Entertainment 1. marts meldte ud, at ejerne tager omtrent 100 millioner kroner i udbytte ud af det 2023-regnskab, der blev præsenteret fredag eftermiddag (læs mere her).
En af dem, der undrer sig, er William Kvist, der var bestyrelsesmedlem i Parken indtil for et år siden.
- Det er et svagt signal. Det er et kortsigtet signal. Som så ofte før med denne ejerkreds. Der er ikke nogen plan fra dette ejerskab. Man har tilsyneladende ikke troen på, at man mere eller mindre kan vinde alle mesterskaber de kommende 10 år og på at gøre klubben mere værd på den led, selvom det faktisk er et realistisk scenarie, hvis man tør investere offensivt, siger William Kvist til Tipsbladet.
Talt om det længe
Det er ikke første gang, ejerne tager udbytte, men de 100 millioner kroner vækker ekstra genlyd blandt klubbens fans og i det danske fodboldmiljø, efter debatten om den nedslidte hjemmebane har raset i månedsvis.
Det er et svagt signal. Det er et kortsigtet signal.
William KvistTidligere spiller og bestyrelsesmedlem i FC København
Klubbens fans må bogstavelig talt ikke hoppe på tribunen på grund af fare for, at det efterhånden gamle bygningsværk går i stykker, og der kigges også misundeligt mod klubber som FC Midtjylland og FC Nordsjælland, der har henholdsvis åbent et nyt træningsanlæg af international kaliber og er i fuld færd med at bygge et af slagsen.
I et stort interview med Tipsbladet går den tidligere topspiller og leder i dybden med muligheder og udfordringer, som han ser dem i FC København, og William Kvist spærrede øjnene op, da der 1. marts kom en meddelelse om udbytte på 100 millioner kroner til ejerne, uden det blev matchet med et oplæg til omfattende investeringer i klubben og dens faciliteter.
- Jeg tror simpelthen ikke, ejerskabet ser den fare, der ligger i ikke at investere. Man tager tilsyneladende tingene i den rækkefølge, de kommer. Og det er jo nok det farligste, man kan gøre i denne verden, siger William Kvist, der er uforstående over, at ejerne efter flere års stor succes på banen og i regnskaberne endnu ikke har en plan klar for Parken og et nyt træningsanlæg. Til trods for, at mange hjemlige konkurrenter opruster markant.
(Artiklen fortsætter under billedet)
William Kvist til hyldesten af 2006-holdet i forbindelse med CL-kampen mod Manchester United i november 2023.
- Jeg synes, det er meget åbenlyst, at der skal ske noget med Parken. Allerede i Ståle Solbakkens tid talte vi om, det var nødvendigt at få et nyt træningsanlæg, at det ikke kan være rigtigt, at vi har et anlæg på det niveau, FCK har. Ejerskabet har hele tiden været nølende. Man har ikke ønsket at investere langsigtet. Og det kan være farligt, siger William Kvist.
Gode muligheder nu
FC Københavns daglige ledelse i den sportslige og kommercielle sektor har signaleret, at man er klar med planer for at udvikle klubben og virksomheden yderligere, og til generalforsamling i Parken til april afventes der med spænding, om ejerne er klar til at investere massivt i faciliteter og fodboldafdelingen.
Efter William Kvists mening står FC København med en fremragende mulighed for at trykke på speederen og sætte sig på Superligaen, nu hvor FC Midtjylland og FC Nordsjælland opruster.
Og den tidligere FCK- og landsholdsprofil forstår ikke, at den mulighed tilsyneladende ikke tiltaler FCK's ejere.
- Ajax dominerede i mange år i Holland, og Bayern München har domineret i over ti år i Tyskland. Den position kan FC København indtage nu, hvis man investerer, hvilket man allerede har haft muligheden for et par gange tidligere, uden at gribe chancen. FCK og København har potentialet til det. Man har aldrig haft bedre folk i den daglige ledelse, og jeg er bange for, man forpasser muligheden igen, fordi ejerskabet er nølende, siger William Kvist.
Beskytter ikke investeringen
Opfattelsen i omverdenen i disse år er, at Erik Skjærbæk og Niels-Peter Korsgaard, der til sammen kontrollerer Parken, ikke er voldsomt engagerede i fodbolddelen af virksomheden, mens Lars Seier Christensen som mindretalsaktionær er tæt på fodbold-ledelsen i FC København.
Skjærbæk og Korsgaard skal være mere interesserede i at generere overskud her og nu og om muligt at sælge Lalandia-delen af Parken fra, hvilket ikke lykkedes den tidligere formand Allan Agerholm i et på flere måder svært marked med stigende renter og betydelige udfordringer for underholdnings- og oplevelses-attraktioner i corona-årene.
Magnus Mattsson har netop scoret i sin FCK-debut mod Manchester City i Champions League i februar. FCK får et massivt overskud for andet år i træk på grund af indtægterne fra Champions League.
FC København har skruet op for spillerbudgettet de seneste år (se Tipsbladets opgørelse her), men man handler efter William Kvists vurdering alt for forsigtigt og defensivt set i forhold til konkurrenternes investeringer.
Er det ikke fair, at ejerne trækker udbytte ud, når de har mange penge bundet op i selskabet, og de samtidig har skruet op for spillerbudgettet de seneste år?
- Ejerne må gøre præcis, hvad de vil. Men de beskytter og udvikler jo ikke deres investering ved at betale udbytte.
- FCK og Parken er i dag mange penge værd. Men kan blive ekstremt mange flere penge værd for ejerne, hvis de sørger for, at FCK altid er udrustet til at dominere Superligaen, gå i Europa og Parken altid er et moderne og attraktivt kulturvenue.
- Begge har oplagte investeringsbehov. Men ejerne har altså vurderet, at det var bedre at putte i egen lomme, siger William Kvist.
Parken har en såkaldt hjemfaldspligt, der betyder, at arenaen i år 2060 vender tilbage og bliver ejet af Københavns Kommune. Den klausul, der blev indgået i forbindelse med købet af Parken tilbage i halvfemserne, besværliggør store investeringer i stadion, hvis investorerne i 2060 mister hele investeringen, ved at den uden betaling bliver kommunens ejendom.
FC København har de seneste år fået omlagt tre træningsbaner til et tocifret millionbeløb, og selskabet Parken Sport&Entertainment har inden for de seneste par år foretaget investeringer i stadion for i omegnen af 100 millioner kroner i forbindelse med blandt andet restauranter og andre investeringer i stadions infrastruktur.
FC København, Parken Sport & Entertainment og Erik Skjærbæk har ikke ønsket at kommentere William Kvists kritik af ejerskabet.